0 0,00 zł

    Nie masz produktów w koszyku.

Co się pali Trieście ?

Triest to duże miasto portowe w północno-wschodnich Włoszech, do którego rokrocznie przypływa około 2 milionów worków surowej kawy. Nic więc dziwnego, że stało się ono celem zwieńczającym naszą podróż. Wjechaliśmy od południa i dość szybko znaleźliśmy się w dzielnicy fabrycznej. Jadąc ulicą Via Flavia w nozdrzach poczuliśmy dobrze znany zapach.
- Czujesz ?? - spytała Ewa
- Tak - odparłem. Był to zapach świeżo palonej kawy unoszący się w powietrzu.

Co się pali Trieście ?

Kilkadziesiąt metrów dalej, pojawiło się źródło zapachu - fabryka Illy. Kompleks jest dość duży, po jednej stronie ulicy hala fabryczna oraz magazyny kawy surowej i wyrobów gotowych, po drugiej znajdziemy biura, laboratorium z działem badawczym oraz słynny Universita del Cafe gdzie można pogłębić swoją kawową wiedzę.

Fabryka kawy Illy, Triest, Włochy.

Universita del Cafe, Illy, Triest, Italia.

Mimo iż Illy postrzegane jest jako produkt premium w segmencie kaw komercyjnych, to pamiętajmy, że z Caffee Speciality ma on niewiele wspólnego. Przyjrzyjmy się zatem bliżej, co kryje w sobie blend spod znaku tego włoskiego producenta. Założona przez Francesco Illy w 1933 roku palarnia, oferuje w zasadzie jeden blend. Fabryka dysponuje czterema piecami, każdy po 320 kg wsadu i przerabia codziennie około 100 ton kawy. Intrygujące jest jak, przy takim przerobie, udaje zachować się powtarzalność smaku. Sekretem jest skład mieszanki, który stanowi 9 różnych rodzajów arabiki. Odpowiednia manipulacja proporcjami sprawia, że produkt końcowy jest wyrównany. Co ciekawe ten sam skład znajduje się w każdym z trzech produktów tej marki tj. klasycznym, w wersji dark roast - mocniej palonej oraz bezkofeinowej.Jeśli myślicie, że skład mieszanki to receptura zamknięta i objęta pilnie strzeżoną tajemnicą firmy, wyprowadzę was z błędu. Skład zmienia się dynamicznie nawet raz w tygodniu, aby zniwelować różnice powstałe z racji pochodzenia surowych ziaren, ich jakości, terminów zbioru etc.

Brama wjazdowa do fabryki Illy w Trieście, Italia.

Jako ciekawostkę powiem, że obok ziaren pochodzących z Brazylii, Kolumbii czy Etiopii w Illy znajdziemy też ziarno Chińskie, co może wydać się dość dużą egzotyką. W ostatnich latach Chiny próbują rozwijać się również na rynku kawy surowej. Choć jakość surowca pozostawia wiele do życzenia, to jednak cena czyni cuda i tu chyba tkwi sekret powodzenia chińskich ziaren. Mimo uplasowanej w czołówce pozycji Illy to jednak - Kawa z Fabryki i nic tego nie zmieni.
Próżno w niej szukać serca, ręcznej roboty i smaku, który nazwalibyśmy Unikatowym.

Prawdziwe Włoskie Espresso.

Opuszczamy Illy i kierujemy się do centrum, gdzie czekają nas, jak sądzę głębsze kawowe doznania. W Trieście znajdziemy bowiem, kilkanaście mniejszych palarni oferujących produkty bliższe naszym zainteresowaniom. Jedną z takich palarni jest Guatemala, mała rodzinna palarnia zaopatrująca lokalnych klientów. Siadamy w kawiarni zlokalizowanej nad Canal Grande. Właściciele lokalu są już dość wiekowi, co utwierdza mnie w przekonaniu, że znają się dobrze na swojej włoskiej robocie.

Espresso Dopio w jednej z kawiarenek nad Canal Grande, Triest.

Zamawiam dwa razy Espresso Dopio z palarni Guatemala. Mija minuta i degustujemy. Czarne jak smoła, prawdziwie włoskie espresso z idealną orzechową cremą. Pierwszy łyk i na mych ustach pojawia się szeroki uśmiech, prawdziwa kawowa uczta. Czekoladowo – orzechowy zapach, wysokie body i przyjemna goryczka, słowem klasyka na piątkę.

Espresso Dopio z z palarni Guatemala, Triest.

Kawiarnie nad Canal Grande, Triest, Italia.

Canal Grande, Triest, Italia.

Pobudzeni wyśmienitą kawą, ruszamy w miasto. Elegancko ubrani Włosi, chyba tak jak my dopili właśnie swoje espresso, ponieważ gwar i harmider ulicy stawał się coraz większy. Kawalkady aut, spieszący się ludzie, raz po raz przelatujące, niczym natrętna mucha, skutery - jednym słowem tętniące życiem miasto. Pozwólcie, że nie będę Was zanudzał opisami secesyjnej architektury i pozwolę, by zrobiły to za mnie poniższe zdjęcia.

Zresztą zobaczcie sami :)

Skutery na ulicach Triestu.

Triest, Włochy.

Triest, Włochy.

Piazza Unità d'Italia, Triest, Włochy

Triest, Włochy.

Triest, Włochy.

Triest, Włochy.

AKTUALIZACJA 12.12.2017r.:

Jeśli lubisz dobrą kawę i spodobało Ci się nasze wydarzenie - Triest Coffee Challenge 2017, to mamy dla ciebie jeszcze jedną niespodziankę.

Właśnie powstała mieszanka kawowa Triest Coffee Challenge 2017 Limited Blend, inspirowana naszą podróżą do Triestu.
Jeśli chcesz poczuć smak prawdziwego włoskiego espresso z nutką podróżniczej przygody to ta kawa jest dla Ciebie!

Triest Coffee Challenge 2017 Limited Blend to prawdziwa kawa z podróży.
Poznaj smak włoskiego espresso !


#kawazpodrozy #espresso #coffee #palarnia #speciality #kawa #wyprawa #discovery #italia

 

Kategoria: Disco

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanego adresu e-mail w celu wysyłania treści marketingowych przez landcafe.pl zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997 r. ze zm. (tekst jednolity: Dz.U.2016.922 z dnia 28.06.2016 r.).