0 0,00 zł

    Nie masz produktów w koszyku.

Ciasto Kawowo – Waniliowe

Czy jest coś lepszego do kawy niż kawałek aromatycznego ciasta? Odpowiem krótko - nie ma. To ciasto dla prawdziwych miłośników kawy o intensywnym smaku espresso i wyraźnej nucie wanilii.


Ciasto Kawowo – Waniliowe

Wilgotne, puszyste ciasto od lat zajmuje czołowe miejsce na liście naszych wypieków. Jednym z powodów, dla których tak bardzo je lubimy, jest właśnie kawa. Prosty, klasyczny przepis nikomu nie sprawi trudności, ponieważ jedyną rzeczą, którą musisz umieć, jest zmiksowanie składników w odpowiedniej kolejności.

Do tego ciasta najlepsze będą kawy z nutą czekolady np. CREMA BLEND

 

Proporcje na keksówkę o wymiarach 30x12 cm

  •  350 g mąki pszennej tortowej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
  •  220 g cukru
  •  4 duże jajka
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  •  szczypta soli
  •  4 łyżki likieru kawowego
  •  4 łyżki bardzo mocnego espresso na bazie kawy CREMA BLEND dostępnej w naszym sklepie internetowym
  •  cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodać cukier waniliowy, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa się zważy.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i porcjami dodawać na przemian mąkę i likier kawowy.
Odłożyć połowę masy, a do pozostałej części dodać espresso i wymieszać szpatułką.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć porcję jasnej, a następnie ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 55- 65 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Podawać ze swoją ulubioną kawą, a spożywać wyłącznie w dobrym towarzystwie ;)

Świeżo upieczone ciasto kawowo-waniliowe, podane na granatowej porcelanie.

Przepis zainspirowany blogiem kulinarnym - czteryfajery.pl

 

Jeśli wpis był dla Ciebie ciekawy, daj temu wyraz lajkiem na Facebook, zasubskrybuj kanał na YouTube lub podziel się informacjami ze znajomymi.

Zachęcam Cię również do dopisania Twojego adresu e-mail do naszego newslettera.
Nasza polityka - ZERO SPAMU - tylko wartościowe materiały.
Zapisując się możesz liczyć na informację o najnowszych artykułach na naszym blogu, dostaniesz info - Wypał Tygodnia, damy Ci także cynk o organizowanych promocjach i okazjach. 
Jak się zapisać? To proste, wpisz swój adres e-mail w okienku poniżej, (pod artykułem) i kliknij żółtą strzałę :)

Z kawowym pozdrowieniem, Łukasz - Disco.

#kawazpodrozy #kawoweprzepisy