Wilgotne, puszyste ciasto od lat zajmuje czołowe miejsce na liście naszych wypieków. Jednym z powodów, dla których tak bardzo je lubimy, jest właśnie kawa. Prosty, klasyczny przepis nikomu nie sprawi trudności, ponieważ jedyną rzeczą, którą musisz umieć, jest zmiksowanie składników w odpowiedniej kolejności.
Do tego ciasta najlepsze będą kawy z nutą czekolady np. CREMA BLEND
Proporcje na keksówkę o wymiarach 30x12 cm
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
- 220 g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 łyżki likieru kawowego
- 4 łyżki bardzo mocnego espresso na bazie kawy CREMA BLEND dostępnej w naszym sklepie internetowym
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodać cukier waniliowy, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa się zważy.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i porcjami dodawać na przemian mąkę i likier kawowy.
Odłożyć połowę masy, a do pozostałej części dodać espresso i wymieszać szpatułką.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć porcję jasnej, a następnie ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 55- 65 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Podawać ze swoją ulubioną kawą, a spożywać wyłącznie w dobrym towarzystwie ;)
Przepis zainspirowany blogiem kulinarnym - czteryfajery.pl
Jeśli wpis był dla Ciebie ciekawy, daj temu wyraz lajkiem na Facebook, zasubskrybuj kanał na YouTube lub podziel się informacjami ze znajomymi.
Zachęcam Cię również do dopisania Twojego adresu e-mail do naszego newslettera.
Nasza polityka - ZERO SPAMU - tylko wartościowe materiały.
Zapisując się możesz liczyć na informację o najnowszych artykułach na naszym blogu, dostaniesz info - Wypał Tygodnia, damy Ci także cynk o organizowanych promocjach i okazjach.
Jak się zapisać? To proste, wpisz swój adres e-mail w okienku poniżej, (pod artykułem) i kliknij żółtą strzałę :)
Z kawowym pozdrowieniem, Łukasz - Disco.
#kawazpodrozy #kawoweprzepisy