0 0,00 zł

    Nie masz produktów w koszyku.

Czy Wiesz, Że... ? - Kawowa Mapa Smaków

Często słyszę od naszych Klientów, z reguły tych, którzy dopiero zaczynają swoją kawową przygodę, następujący tekst:
"Którą kawę mam wybrać? Macie ich tak dużo w ofercie swojego sklepu internetowego. Wszystko jest fajnie opisane, są ikonki pomagające określić smakowe preferencje, jednak czytam i, czytam i ciągle nie wiem, którą kawę wybrać". Z mojego dzisiejszego wpisu dowiesz się wszystkiego o kawowej mapie smaków.

Czy Wiesz, Że... ? - Kawowa Mapa Smaków

W dzisiejszym wpisie postaram się choć trochę pomóc Ci w określeniu właściwego kierunku na kawowej mapie smaków.
Jako punkt wyjścia poszukiwań przyjmę cztery regiony świata według których podzieliliśmy kawy typu Single Origin z naszej oferty:

  • Ameryka południowa
  • Ameryka Środkowa 
  • Afryka 
  • Azja i Oceania

Na wstępie zaznaczam, iż będą to podstawowe smaki, które możemy odnaleźć w kawach ARABICA typu Single Origin.
Skupię się na pewnych cechach wspólnych, które dają się zauważyć w danym regionie Pasa Kawowego.

Kawa z Ameryki południowej.

Znajdziemy tu kawy z Brazylii, Kolumbii i Peru.

Główna charakterystyka smakowa:

  • niska lub umiarkowana kwasowość
  • niski poziom goryczy
  • wysoka słodycz
  • wysokie body*

Jak widzisz kawy z tej części świata, będą z pewnością słodkie. Określiłbym to jako orzechowa słodycz. Często znajdziemy w nich również nuty miodu, karmelu, czekolady.

Kawa z Ameryki środkowej.

Ameryka środkowa obfituje w kraje, w których uprawia się krzewy kawowca. Znajdziemy tu kawę z Meksyku, Kuby, Gwatemali, Hondurasu, Salwadoru, Kostaryki, Nikaragui i innych krajów tego regionu.

Główna charakterystyka smakowa:

  • niska lub umiarkowana kwasowość
  • niski poziom goryczy
  • wysoka słodycz
  • wysokie body*

Podobnie jak w kawach z ameryki południowej dominuje tu orzechowa słodycz i czekolada, jednak znajdziemy w nich dużo więcej nut owocowych. Obecne są także wyraźnie cynamon, wanilia czy syrop klonowy.

Kawa z Afryki.

Czołowi przedstawiciele kaw z Afryki to Etiopia i Kenia, ale także Rwanda czy Burundi.

Główna charakterystyka smakowa:

  • kwasowość umiarkowana lub wysoka 
  • niski lub bardzo niski poziom goryczy 
  • umiarkowana słodycz
  • średnie lub niskie body*

Jak widzisz kawy z Afryki to zupełnie inna bajka w porównaniu do kaw z kontynentów amerykańskich. Dominują tu nuty owocowe i kwiatowe. Kawy afrykańskie mają wyższą kwasowość (nie mylić z kawą kwaśną !!!), znajdziemy w nich nuty wszelkich owoców od cytrusów po smaki winne. Słodycz jest tu również owocowa, a body nieco niższe.

Kawy z Azji i Oceanii.

Orient zdominowały Papua Nowa Gwinea, Sumatra oraz Indie. Na azjatyckiej mapie pojawiają się także kawy z Wietnamu, Malezji, Indonezji, a ostatnio nawet z Chin. Jeśli chodzi o tę część kawowego pasa, skupię się tu jedynie na Sumatrze, Papui oraz Indiach jako najbardziej popularnych.

Główna charakterystyka smakowa:

  • kwasowość od niskiej do wysokiej, pełne spektrum w zależności od uprawy 
  • gorycz niska lub bardzo niska, a często jej całkowity brak 
  • słodycz umiarkowana do wysokiej 
  • średnie lub wysokie body*

Kawy z tej części świata są również bogate w owocowe i kwiatowe nuty. Często znajdziemy w nich także leśne owoce, nuty herbaciane oraz przyprawy i pikantne akcenty.

Jak widzisz bogactwo smaków i aromatów różni się w zależności od geograficznego położenia plantacji. Potraktuj ten wpis jako punkt wyjścia, ponieważ będą zdarzały się wyjątki od powyższej charakterystyki. Znawcy mogą zarzucić mi nawet, że zbyt uogólniam, ale spokojnie...
W najbliższym czasie będzie też rozwinięcie i głębsza analiza tematu. Jak mawiał klasyk "nie od razu Rzym zbudowano" od czegoś musimy zacząć! Już niebawem opublikujemy, kolejny artykuł o kawowych smakach i wpływu poszczególnych elementów terroiru. Póki co zostawiam was z wiedzą podstawową i zachęcam do eksperymentów, porównań, testów, wszak określenie smaku jest zawsze subiektywne i każdy postrzega go nieco inaczej.

*BODY

Kawowe body można przetłumaczyć na język polski jako cielistość i tak też oznaczyliśmy je w naszym sklepie. Termin ten określa fizyczne odczucie tekstury kawy w ustach. Jest ono uwarunkowane grubością oraz ilością rozpuszczonych w cieczy ciał stałych i olejków wydobytych ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Body określa się jako niskie, średnie i wysokie. Pełne body, lub wysokie body jest kremowe, gęste i przyjemne. Niskie body jest rzadkie i wodniste. Aby bardziej zobrazować co oznacza termin BODY, posłużę się dobrze znanymi Ci napojami. Śmietanka lub tłuste mleko będzie mieć wysokie body, mleko chude będzie mieć body średnie, a herbata body niskie.

Oczywiście jak zawsze zachęcam Was do dyskusji i podzielenia się własnymi odczuciami.

Jeżeli ten wpis jest dla Ciebie wartościowy, podziel się z innymi wiedzą i udostępnij. 
Zapraszam Cię do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę. 
Jeżeli Chcesz wiedzieć więcej polub nasz profil na Facebooku, Instagramie czy Twitterze i bądź na bieżąco!

Zachęcam Cię również do dopisania Twojego adresu e-mail do naszego newslettera. Nasza polityka - ZERO SPAMU - tylko wartościowe materiały. Zapisując się możesz liczyć na informację o najnowszych artykułach na naszym blogu, dostaniesz info - Wypał Tygodnia, damy Ci także cynk o organizowanych promocjach i okazjach. 
Jak się zapisać? To proste, wpisz swój adres e-mail w okienku poniżej, (pod artykułem) i kliknij żółtą strzałę :)

Łukasz, Disco.

#kawazpodrozy

Kategoria: Disco