0 0,00 zł

    Nie masz produktów w koszyku.

Ekspres Automatyczny - jaki wybrać, aby nie żałować?

Dziś zajmiemy się tematem zakupu ekspresu automatycznego. Spróbuję pomóc Ci w wyborze właściwego ekspresu, omówię dostępne funkcje oraz podpowiem jakich błędów uniknąć, aby później nie żałować. Nie będę tu wymieniał marek czy polecał topowych modeli. Będzie samo "mięso", czyli praktyczna wiedza o tym, jak kupić ekspres automatyczny.


Ekspres Automatyczny - jaki wybrać, aby nie żałować?

Niedługo święta, wielu z nas w tym okresie decyduje się na zakup jakiegoś nowego sprzętu AGD do swojego domowego arsenału. Jednym z chętniej kupowanych w tym okresie sprzętów jest właśnie automatyczny ekspres do kawy. Już pewnie widzisz oczami wyobraźni całą rodzinę zgromadzoną przy świątecznym stole i siebie w roli baristy, który pyta - jaką kawę podać? Następnie za przyciśnięciem jednego guzika wyczarowujesz Espresso, Late Macchiato, a dla dzieciaków gorącą czekoladę.
Cudownie prawda?

Aby jednak te świąteczne cuda trwały dłużej niż tylko kilka miesięcy, a kawa z Twojego ekspresu smakowała wyśmienicie, musisz poznać odpowiedź na kilka pytań.

Z dzisiejszego wpisu dowiesz się:


przejrzymy także dostępne funkcje i możliwości jak: 


Gotowy? To zaczynamy!

Jaki ekspres automatyczny wybrać?

Kiedy już podejmiemy decyzję o zakupie automatycznego ekspresu do kawy to pierwszym pytaniem, jakie pojawia się w głowie jest - jaki ekspres wybrać? Obecnie na rynku jest tak wiele marek i możliwości, że "głowa boli". Kolejna kwestia nowy, czy używany - lecz o tym na końcu wpisu. Aby pomóc Ci znaleźć właściwą odpowiedź podejdę do tematu może mniej standardowo niż inni, lecz praktycznie. Zanim wybierzesz jakikolwiek model, zacznij od końca, czyli od serwisu. Każdy, nawet najlepszy ekspres, prędzej czy później będzie wymagał jakiejś obsługi przez wykwalifikowany serwis. Zorientuj się, więc w pierwszej kolejności, jaki serwis znajdziesz w swojej najbliższej okolicy, jakich marek urządzenia obsługuje i jaki jest koszt tej obsługi, oraz czy są dostępne akcesoria, chemia do danego modelu i czy jest on w ogóle serwisowalny. Są bowiem ekspresy, których naprawa jest niemożliwa lub nieopłacalna. Unikniesz w ten sposób sytuacji, w których będziesz musiał wysyłać gdzieś swoje urządzenie, skrócisz czas obsługi i zaoszczędzisz masę pieniędzy.

Kolejny punkt, który z pewnością pojawi się przy rozważaniu decyzji zakupowej to budżet. Pamiętaj, że koszt zakupu to nie wszystko i ważny jest też koszt eksploatacji. Bogactwo oferowanych na rynku modeli ekspresów jest ogromne, więc i możliwości cenowych jest wiele. Automatyczne urządzenia do parzenia kawy zaczynają się już od kilkuset złotych, na kilkudziesięciu tysiącach kończąc. Unikaj jednak urządzeń najtańszych, ponieważ za ceną idzie też jakość zarówno samego urządzenia, jak i przygotowanego przez nie napoju. Rozsądne propozycje ekspresów automatycznych, do użytku domowego zaczynają się od ok. 1500,00 zł. Możesz też zdecydować się na ekspres używany, wysoki model można kupić za ułamek jego pierwotnej ceny.

Dlaczego nie warto kupić ekspresu na kapsułki lub saszetki?

Z całą pewnością odradzam zakup ostatnio modnych, ekspresów na saszetki lub kapsułki. Owszem są dość tanie, posiadają nowoczesny design, a producenci często kuszą bogatym pakietem startowym zestawu kaw dodawanych do naszego zakupu. Nie dajcie się jednak zwieść tym wszystkim marketingowym zabiegom. 

Aby odwieźć Cię od pomysłu zakupu ekspresu na kapsułki czy saszetki wymienię podstawowe wady tego rozwiązania:

  • brak możliwości przygotowania napoju ze świeżej kawy, wszak nie wiesz, kiedy została ona wypalona i zmielona
  • brak wpływu na gatunek, rodzaj kawy i kraj jej pochodzenia 
  • mniejszy aromat 
  • możliwe dodatki takie jak: polepszacze smaku, konserwanty etc. 
  • ograniczenie do jednej firmy produkującej wkłady, ponieważ zazwyczaj producenci tak konstruują urządzenia, aby zapewnić sobie w przyszłości zbyt na ich produkty 
  • zazwyczaj brak serwisu, przeważnie są to jednorazówki 
  • i w końcu cena jednej kawy, która najczęściej jest relatywnie wysoka.


Wiem, że cyfry działają na wyobraźnię najlepiej, dlatego punkt ostatni przeanalizujmy dokładniej. Porównajmy:

  • Średnia cena kapsułki do przygotowania filiżanki kawy to koszt ok. 1,50 zł. 
  • Z kilograma kawy ziarnistej uzyskamy ok. 120 filiżanek, a za przyzwoitą kawę do ekspresu trzeba zapłacić średnio 80 zł. 


Zobacz, wynik mówi sam za siebie, różnica jest ponad dwukrotna. Przemnóżmy teraz wynik przez standardowe zużycie, czyli dwie dorosłe osoby, które wypiją dziennie dwie filiżanki każda. Miesięczny koszt kawy z ekspresu na gotowe wkłady to 180,00 zł. Kupując kawę w ziarnach, zużyjemy jej średnio w miesiącu kilogram, czyli koszt ok. 80,00 zł. Jak widzisz, po roku uzbiera się 1200,00 zł, a to dość sporo. Jeśli dodasz tę kwotę do kosztu zakupu ekspresu kapsułkowego, to śmiało możesz się zacząć rozglądać za przyzwoitym rozwiązaniem wykorzystującym kawę w ziarnach.

Młynek.

Skoro już wiesz, że warto wybrać ekspres automatyczny na kawę ziarnistą, to naturalne jest, że będzie on wyposażony w młynek. Zobaczmy teraz, w jakie młynki wyposażone są urządzenia dostępne na rynku. Wybór jest w zasadzie prosty. Ekspresy automatyczne wyposażone są w młynki żarnowe, które występują w dwóch wariantach: młynek z żarnem stalowym lub ceramicznym. Istnieje wiele mitów na ten temat. Niektórzy twierdzą, że ceramiczne chodzą ciszej, inni, że stalowe zmieniają smak kawy, jeszcze inni mówią o różnicach w dokładności przemiału. Jednak to wszystko mity i różnica w zasadzie jest prosta. Młynek ceramiczny jest z reguły mniej trwały i bardziej podatny na uszkodzenia. Profesjonalne młynki elektryczne używane przez baristów, mają zazwyczaj stalowe żarna, mielą dokładnie i taki polecam wybrać, kupując automatyczny ekspres do kawy. Przejdźmy teraz do regulacji grubości mielenia. Wszystkie ekspresy, które miałem okazję widzieć, posiadały regulację przemiału, jednak różnice występują w jej zakresie. Porównując modele, zwróć szczególną uwagę na skalę, w jakiej będziesz mógł ustawić grubość mielenia. Im większa ona będzie, tym lepiej.

Preinfuzja

Preinfuzja, czyli inaczej wstępne parzenie. Zmielona kawa powinna dostać pewną dozę wody, aby jej smak rozkwitł przed finalnym zaparzeniem. Trwa to kilka sekund i ekspres ponownie puszcza już właściwą dawkę wody dla wybranego przez nas napoju. Istnieją ekspresy z funkcją preinfuzji i takie, które jej nie mają. Sprawdź, czy ekspres, który zamierzasz kupić posiada funkcję preinfuzji, bowiem wpłynie ona bezpośrednio na smak kawy, którą otrzymasz. Nie byłoby chyba nic gorszego od rozczarowania jej płaskim smakiem po tym, jak wydałeś furę pieniędzy na upragnioną maszynę.

Podgrzewanie filiżanek.

Wyższe model automatycznych ekspresów do kawy posiadają zazwyczaj w górnej części urządzenia, podgrzewaną tacę z ociekaczem, na której możesz położyć swoje ulubione filiżanki. Czy jest ci to potrzebne? Pamiętaj, że kawa, która trafi do zimnej filiżanki, natychmiast obniży swoją temperaturę. Efekt będzie taki, że stosunkowo szybko stanie się zimna, a ta będzie smakować gorzej. Mniej będziesz czuł także jej zapach. Jeśli więc masz możliwość wybrać ekspres z choćby najmniejszym podgrzewaczem, to właśnie taki wybierz.

Ustawienia ekspresu.

Tu można poszaleć :) Oczywiście tańsze modele będą miały ich mniej, droższe więcej. Ja opiszę te, na które warto zwrócić szczególną uwagę i które dadzą Ci kontrolę nad uzyskaniem pysznej kawy.
Przyzwoity ekspres powinien posiadać regulację w zakresie:

  • Ilości wody dla danego napoju. Dobrze, aby regulacja była w ml na zadany rodzaj kawy. 
  • Ilości kawy na jeden napój. Dobrze byłoby, abyś mógł ustawić jej ilość w gramach, ale to rzadkość. Zazwyczaj jest to iluś tam stopniowa skala. Jednak w specyfikacji urządzenia zakres między minimum a maximum podany jest w gramach, co łatwo będziesz mógł rozszyfrować. 
  • Temperatury wody. Tu bywa różnie. Zazwyczaj, jeśli w ogóle jest mamy do wyboru normal lub high. Wyższe modele posiadają więcej możliwości regulacji. 
  • Ilość pary. Tu zazwyczaj regulacja podana jest przewrotnie w sekundach. Ustawiając czas i wciskając odpowiedni guzik nasz ekspres będzie generował parę do spieniacza przez określoną ilość sekund. 
  • Jeżeli ekspres posiada osobną wylewkę, która jest w stanie podać gorącą wodę, to z pewnością będzie posiadał także ustawienie jej ilości. Tu nie ma niespodzianek i są to oczywiście ml. 
  • Timer. Funkcja, która pozwala zaprogramować godziny gotowości urządzenia do pracy. Przykładowo ekspres włącza się automatycznie o 6:00 rano, aby gdy wstaniemy o 7:00, wszystko było gotowe, a filiżanki podgrzane. Analogicznie o zadanej godzinie automatycznie przejdzie w stan uśpienia i zaoszczędzi nieco prądu w nocy. 
  • Twardość wody / filtr. To ustawienia, które informują ekspres jak często będzie musiał zostać odkamieniony. 
  • Zużycie prądu. Ekspresy w zależności od marki i modelu posiadają różne tryby gospodarowania energią. Często możemy spotkać ustawienia economy/normal/high lub podobne. Z reguły odnoszą się one do trybu pracy grzałki bojlera lub termo bloku i wpływają na czas, jaki będzie potrzebował ekspres, aby przygotować pierwszy napój po wciśnięciu przycisku. 
  • Kolejna kwestia to możliwość przygotowania przez nasz ekspres różnych napojów. Tu zbytnio nie chcę się rozwodzić, bo ilość ta może być od kilku do nawet kilkunastu różnych wariantów w zależności od modelu. Standardem będzie espresso, podwójne espresso, kawa duża czarna, czyli americano, podwójne americano i oczywiście warianty mleczne, których liczba może być różna i w niektórych modelach potrafi przyprawić o zawrót głowy. Radzę kierować się upodobaniami, logiką i zasobnością portfela. 
  • WiFi lub inna obsługa bezprzewodowa. Ostatnio często występująca funkcja w nowych modelach. Uważam to za zbędny bajer, ponieważ ktoś i tak musi podstawić filiżankę, ale jeśli lubisz gadżety to, czemu nie ;)

 

Spieniacz do mleka, pojemnik i funkcja One Touch.

Większość automatycznych ekspresów występujących na rynku, choć nie wszystkie, oferuje możliwość przyrządzenia kaw mlecznych.

Zacznijmy od końca, czyli funkcji One Touch.

Jeżeli ekspres posiada funkcję One Touch oznacza to, dosłownie tłumacząc z angielskiego, że jest on w stanie przygotować nam kawę z mlekiem za pomocą jednego przycisku. Co to oznacza w praktyce? Oznacza to, że po wybraniu odpowiedniej funkcji ekspres przygotuje kawę mleczną bez potrzeby dodatkowych czynności. Nie tylko po wciśnięciu jednego przycisku, ale nie będzie także potrzeby przestawiania naszego naczynia. Kawa oraz mleko popłynie z jednej dyszy w kolejności odpowiedniej dla danego napoju. Jeżeli ekspres nie posiada tej funkcji, to zazwyczaj będziemy musieli osobno spienić mleko, przesunąć naczynie pod wylewkę kawową i wcisnąć kolejny guzik, aby dodać np. porcję espresso i uzyskać w ten sposób Latte Macchiato. Czy to niezbędna funkcja i czy bez niej nasz ekspres będzie w pełni funkcjonalny? Tak, ekspres będzie w pełni funkcjonalny i nie ma większych problemów, jeśli nie posiada opcji One Touch, poza wygodą oczywiście.

Przejdźmy teraz do tematu spieniania mleka. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych istnieją dwa podstawowe systemy spieniania mleka.

Pierwszy z nich to Pannarello.

Pannarello to najprostsza dysza spieniająca mleko za pomocą wyrzutu gorącej pary. Zanurzamy ją w dzbanuszku z mlekiem i delikatnie poruszając kolistymi ruchami, spieniamy mleko. Dokładnie taką samą opcję spotkamy w profesjonalnych ekspresach kolbowych. Zaletą tego systemu jest pełna kontrola nad mlekiem, no i to, że możemy się poczuć jak prawdziwy barista. Wady tego rozwiązania to oczywiście wygoda i czas. Jeśli nie masz wprawy w posługiwaniu się dyszą, to są duże szanse trochę nabałaganić.

Kolejny system to Cappuccinatore, dostępny zarówno w ekspresach z funkcją One Touch, jak i bez niej.

Jest to specjalna końcówka z wężykiem, którym podajemy mleko z zewnętrznego pojemnika lub bezpośrednio np. z kartonu. Istnieją różne warianty końcówek Cappuccinatore. Jedne wyłącznie spieniają mleko, inne posiadają regulację, za pomocą której decydujemy o tym, czy mleko zostanie spienione i jak bardzo, czy np. tylko podgrzane. Końcówkę Cappuccinatore możemy również dokupić do ekspresu, który jej nie posiada i zamienić ze standardową dyszą typu Pannarello. Większość ekspresów ma taką możliwość, choć radzę kupić ją od razu najlepiej w zestawie, bowiem jej osobny zakup to dość duży wydatek.

Niektóre modele ekspresów oferują dedykowany pojemnik, z którego mleko pobierane jest automatycznie. Czy rozwiązanie to jest wygodne, pozostawiam pod rozwagę czytelnika? Pamiętaj jednak o dwóch ważnych sprawach. Po pierwsze dodatkowy pojemnik to dodatkowe mycie, po drugie mleko nie za bardzo może stać w temperaturze pokojowej. Dobrze będzie, jeśli takowy pojemnik możemy odpiąć i wstawić do lodówki, a ekspres bez niego będzie nadal posiadał swoją funkcjonalność.

Obsługa ekspresu

Często pomijana kwestia, o której przyszły użytkownik nie ma pojęcia, zwłaszcza jeśli to jego pierwszy automat. Obsługa, zarówno ta codzienna, jak i okresowa potrafi nie raz sknocić całą kawową zabawę. Pominę tu sprawy oczywiste jak utrzymanie ekspresu we właściwej higienie. Są jednak niuanse, które potrafią na prawdę wkurzyć.

Pojemność zasobnika wody.

Wyobraź sobie sytuację, że masz gości i trzeba szybko przygotować kilkanaście napoi. Przyznasz, chyba że wolisz zabawiać ich rozmową niż zajmować się dolewaniem wody. Moim zdaniem dobrze jest, jeśli ekspres posiada rezerwuar o pojemności ok. 1,5 litra.

Pojemnik na fusy.

Sytuacja analogiczna do poprzedniej. Sprawa może wydawać się banalna, jednak miałem okazję pracować kiedyś na urządzeniu, które mimo stałego podłączenia do wody mieściło w kubełku na fusy ekwiwalent 6 kaw. Chętnych na kawę było wielu. Wyobraź sobie moją frustrację, gdy co chwilę musiałem otwierać drzwiczki ekspresu, aby wyrzucić fusy. Urządzenie kosztowało furę kasy, wszak było pod zabudowę i markowe, jednak wygoda użytkowania pozostawiała w moim odczuciu wiele do życzenia.

Wysokość wylewki.

Ekspresy automatyczne posiadają regulowaną wysokość wylewki, z której popłynie Twoja kawa. Sprawdź, w jakim zakresie jest ta regulacja i czy przypadkiem nie będzie tak, że nie uda Ci się zrobić kawy do Twojego ulubionego kubka. Jeśli często robisz kawę na wynos np. do auta, sprawdź, czy zmieści się pod nią również Twój termo kubek.

Płukanie, czyszczenie i odkamienianie.

Powyższe czynności będziesz musiał przeprowadzać regularnie.

  • Płukanie robimy na ogół zaraz po włączeniu ekspresu i przed jego wyłączeniem. Jeżeli ekspres posiada timer i masz zaprogramowane godziny jego gotowości, to zazwyczaj te czynności odbywają się automatycznie.
  • Czyszczenie. Wykonuje się okresowo, w zależności od ilości przygotowywanych kaw. U mnie wypada średnio raz w miesiącu. Wykonuje się je przy pomocy tabletki czyszczącej i specjalnego programu. Dobrze, gdy ekspres poinformuje Cię o konieczności wykonania czyszczenia automatycznie, a jego przebieg będzie możliwie najprostszy.
  • Odkamienianie. W zależności od wody, jaką wlejesz do ekspresu, będzie on wymagał prędzej lub później odkamienienia. Zawsze polecam używać wody przefiltrowanej do każdego napoju, jaki przygotowujemy i to bez względu na to, w czym go zaparzymy. W przypadku ekspresów automatycznych zazwyczaj jest to proces zaprogramowany i zostaniemy poinformowani o konieczności wykonania odkamieniania. Istnieje jednak pewien "błąd", w niektórych modelach, o którym warto wiedzieć. Zdarza się, że jeśli używamy filtra zamontowanego w ekspresie to urządzenie nie poinformuje nas o konieczności odkamieniania, a to już krok do uszkodzenia i kosztownej naprawy. Sprawdź, jak reaguje Twój ekspres na obecność filtra i jeśli nie informuje Cię o konieczności odkamieniania, wykonaj je przynajmniej raz w roku. Odkamienianie odbywa się podobnie jak czyszczenie, przy pomocy odpowiedniego programu i dedykowanej chemii, automatycznie.

Gdzie kupić automatyczny ekspres do kawy?

Wiesz już, co Cię czeka po zakupie ekspresu. Wiesz, na co zwrócić uwagę. Pozostaje jeszcze jedna kwestia
- Gdzie wymarzony ekspres kupić?
Odpowiedź zapewne wydaje Ci się banalna.
- Jak to gdzie? Najlepiej tam, gdzie najtaniej :)
Pozwolę sobie jednak podpowiedzieć Ci dwie, moim zdaniem MEGA WAŻNE rzeczy. Pomijając wszelkie kwestie, ustawień, trybów, marki etc.

Jeżeli możesz, napij się kawy z ekspresu, który zamierzasz kupić!!

Znam osobiście przypadki, gdzie po zakupie następowało wielkie rozczarowanie, bo kawa z nowo zakupionej maszyny nie smakowała tak jak u znajomych, którzy nas częstowali kawą ze swojego automatu. I nie zawsze chodzi tu o kawę. Po prostu jedne ekspresy radzą sobie z tym lepiej inne gorzej. Dlatego, zanim wydasz kilka tysięcy, sprawdź, czego możesz się spodziewać.
Jak to zrobić? Możliwości jest kilka. Spytaj w sklepie lub u dystrybutora, być może mają jakiś pokazowy model. Sprawdź u znajomych, być może mają ekspres, który i Ty chcesz mieć. Jeśli opcja 1 i 2 jest mało realna, spytaj w serwisie. Tu zazwyczaj da się załatwić degustację. Jeśli serwis jest poważny i przyjazny klientowi to z pewnością nie odmówi. Dodatkową zaletą jest fakt, że dysponują oni różnymi urządzeniami, choćby oddanymi przez innych klientów, które i tak trzeba sprawdzić, więc wachlarz marek i modeli powinien być spory. Poznasz też ich podejście do Ciebie, przyszłego klienta, a może nawet nawiążesz nowe znajomości, bo przecież najłatwiej zawiera się je przy kawie :)
Na koniec jeszcze jedna rada. Jeśli wybrałeś wypasiony ekspres i w ostatecznym rozrachunku okazało się, że jest on dla Ciebie za drogi to jeszcze nie koniec świata. Istnieje bowiem możliwość zakupu ekspresu używanego, ale tu znów UWAGA!! Nie postępuj zbyt pochopnie i nie kupuj maszyny z niewiadomego źródła. Tu znów z pomocą przyjdzie serwis. Wiele osób wymienia swoje urządzenia na nowsze modele. Najczęściej serwis, który opiekuje się klientem, wie o jego zamiarach i często jest w stanie zaoferować dobrą "używkę" ze znaną historią. Często otrzymasz również gwarancję. Będziesz wówczas pewien, że maszyna jest w dobrej kondycji i po niezbędnym przeglądzie. Dobre, wysokie modele potrafią wytrzymać naprawdę długo, są w pełni serwisowalne, a często ich zmiana spowodowana jest modą.
Jako ciekawostkę, powiem Ci, że moje cacko ma już na liczniku ponad 10 000 kaw, a pracuje nadal niezawodnie i robi przepyszną kawę. I to w zasadzie chyba wszystko, co powinieneś wiedzieć przed zakupem swojej wypasionej, wymarzonej, kawowej maszyny.

Na zakończenie mam dla Ciebie jeszcze jedną niespodziankę. Przygotowałem dla Ciebie gotową Check Listę, którą będziesz mógł wydrukować i zabrać ze sobą udając się na "ekspresowe polowanie". Jeżeli chcesz, kliknij poniższy link, podaj swój adres mailowy, a my prześlemy Ci gotowy do druku plik *.pdf

Odbierz Swoją Check Listę !!

 

Jeżeli ten wpis jest dla Ciebie wartościowy, podziel się z innymi wiedzą i udostępnij. 
Zapraszam Cię również do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę. 
Jeżeli Chcesz wiedzieć więcej, zapisz się na nasz newsletter, lub polub profil na Facebooku i bądź na bieżąco!

Z kawowym pozdrowieniem, Łukasz - Disco.

#kawazpodrozy #kupujemyekspres  #ekspresdokawy #ekspresautomatyczny 

 

Kategoria: Disco

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanego adresu e-mail w celu wysyłania treści marketingowych przez landcafe.pl zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997 r. ze zm. (tekst jednolity: Dz.U.2016.922 z dnia 28.06.2016 r.).