Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Kawa Burundi Karambo Specialty
76,00 zł
Kawa Burundi Karambo Specialty Natural Anaerobic
Długo szukaliśmy odpowiednio „pokręconego” ziarna z Burundi aż w końcu los się do nas uśmiechnął. Przed wami kawka pochodząca z pięknych pagórkowatych terenów prowincji Muyinga, gdzie rosła na wysokościach 1500 – 1700 m. n.p.m. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjające rozwojowi odmiany Red Bourbon nadały jej masę karmelowej i czekoladowej słodyczy.
Kawa po zbiorach trafiła do stacji obróbki „KARAMBO” gdzie pod czujnym okiem Girukwishaka Etiennee przeszła obróbkę naturalną oraz proces beztlenowej fermentacji.
…jest bogato…eksperyment należy uznać za wyjątkowo udany. Do tego wprawna ręka, oko i ucho naszego Roastera i mamy niezły klejnocik sensoryczny do kolekcji.
DATA PALENIA: 18.01.2023.
SMAK/AROMAT: jagody, figi, czekolada, śliwka. Średnie body i słodki finisz z rumem
Kawa ziarnista, Specialty
Kraj pochodzenia: Burundi
Region: Muyinga
Plantacja: Karambo Girukwishak Etienne
Odmiana kawy: Red Bourbon
REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 90-92 st. C, 28 klik, czas parzenia: 3 – 4 min/600 ml.
![]() | Wysokość upraw | - 1500-1700 m n.p.m. | ![]() | Stopień palenia | - jasny |
![]() | Wielkość ziarna | - duże | ![]() | Gatunek | - arabica 100% |
![]() | Twardość ziarna | - wysoka | ![]() | Obróbka | - Natural Anaerobic |
![]() | Europejskie przygotowanie, selekcja ręczna | - Tak |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.