Skip to content

Herbaty czarne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Herbaty czarne to coraz bardziej lubiane odmiany herbaty. Śmiało możemy stwierdzić, że grono miłośników stale się powiększa. Trudno bowiem oprzeć się charakterystycznemu aromatowi, a przede wszystkim smakowi, stanowiącego niekiedy mieszankę różnych komponentów. W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat czarnej herbaty. Poznasz miejsce jej pochodzenia oraz wszelkie pozytywne aspekty jej oddziaływania na ludzki organizm.

Skąd pochodzi i jak powstaje czarna herbata?

Za miejsce pochodzenia czarnej herbaty uznaje się Chiny. Współcześnie jednak liście potrzebne do stworzenia naparu pozyskuje się także w takich krajach jak Wietnam, Turcja, Argentyna, Indonezja czy Indie. Najczęściej wybieranym rodzajem czarnej herbaty jest Ceylon – wariant suszu pozyskiwany na Sri Lance. Bez względu na ulubiony rodzaj warto wiedzieć, iż czarną herbatę pozyskuje się z jednej rośliny – Camellia Sinesis. Końcowy wpływ na smak herbaty mają jednak naturalne czynniki klimatyczne i geograficzne, występujące na danych obszarach uprawy.

Produkcja czarnej herbaty jest niezwykle ekologicznym zjawiskiem. Jej liście są bowiem zbierane ręcznie, a następnie ,,leżakują” na stołach przeznaczonych do tego celu. Kiedy herbaciane liście stracą już nadmiar wody, zostają odpowiednio krojone. Właśnie ten czynnik jest najistotniejszym w kontekście tego jaki rodzaj herbaty chce się uzyskać. Można bowiem zastosować technikę rolowania i otrzymać herbatę liściastą bądź zgniatać, aby pozyskać odmianę granulowaną. Następnym etapem jest kilkudziesięciu minutowy proces fermentacji, czyli innymi słowy utlenienia liści. To właśnie wtedy liście zmieniają kolor oraz nabierają odpowiedniego aromatu. Ostatnim elementem koniecznym do uzyskania czarnej herbaty jest przepuszczenie strumieni gorącego powietrza przez liście. Właśnie w ten sposób powstaje aromatyczny, niepowtarzalny susz.

Napar z czarnej herbaty – krok po kroku

Przygotowywanie naparu z czarnej herbaty przypomina nieco parzenie kawy. Istotnymi elementami mającymi wpływ na ostateczny smak herbaty jest czas parzenia, temperatura wody a także gramatura suszu. Warto mieć na względzie, iż ostateczny aromat można uzyskać wówczas, gdy wcześniej ogrzeje się naczynie, w którym zostanie zaparzona herbata.

Odmierzanie liści czarnej herbaty należy wykonać w proporcji 1 g suszu na 100 g wody. Ten stosunek jest z reguły najbardziej odpowiedni dla uzyskania pożądanego smaku i aromatu herbaty. W tym celu znacznie lepiej sprawdzi się zastosowanie liści herbaty, aniżeli saszetek zawierających pozyskany z nich pył. W pierwszym przypadku znacznie łatwiej jest ocenić jakość herbaty. Liście należy zalać wodą o temperaturze określonej wobec danej odmiany. Te informacje bez trudu można odnaleźć na opakowaniu. Liście czarnej herbaty należy trzymać w wodzie maksymalnie trzy minuty. Jest to nieprzekraczalna granica dla większości odmian. Po wykonaniu naparu należy wyciągnąć liście i przelać herbatę do kubka lub filiżanki. Dzięki tym kilku zasadom można mieć pewność, iż uzyskany napar będzie najlepszej jakości.

Czarna herbata – właściwości

Czarna herbata jest doskonałym źródłem energii. Stanowi doskonałe źródło katechinów, czyli związków odpowiedzialnych za neutralizacje wolnych rodników. Dzięki obecności tych związków picie naparu z czarnej herbaty może zabezpieczać przed zawałem serca i miażdżycą, a ponadto obniża poziom złego cholesterolu. Czarna herbata jest także sprzymierzeńcem w kontekście przeciwdziałania chorobom nowotworowym. Zawarte w niej związki poprawiają również kondycje skóry, spowalniając procesy starzenia. Wyciąg z czarnej herbaty wykazuje również właściwości łagodzące stany zapalne, stąd jego obecność w wielu kosmetykach i leczniczych maściach.

Pobudzające czarne herbaty

Zawartość kofeiny w 100 g czarnej herbaty wynosi około 20 mg. Bez obaw można więc ją spożywać w przypadku nadciśnienia lub innych chorób naczyniowo-sercowych. Czarna herbata nie jest jednak napojem polecanym do picia przez dzieci, ze względu na znaczną zawartość pobudzającej teiny. Napar z czarnej herbaty stanowi doskonały sposób na poranne pobudzenie bądź wspomaganie koncentracji w ciągu dnia. Oprócz intrygującego aromatu i doskonałego smaku, czarna herbata posiada również liczne właściwości zabezpieczające organizm przed procesem starzenia. Można traktować ją zarówno jako element porannego rytuału, jak również formę popołudniowego relaksu dla ciała i umysłu.