Skip to content

Herbaty owocowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Herbata dla wielu z nas to obowiązkowy rytuał dnia – towarzyszy nam z rana lub wieczorem, podczas spotkań w gronie przyjaciół albo pozwala się zrelaksować z książką w drugiej dłoni. Jak wiele razy zastanawiałeś się skąd pochodzą liście herbaty w Twojej filiżance? Jaka była historia jej zbierania, kto i gdzie zbierał liście herbaty, którymi w danej chwili się delektujesz?

Skąd pochodzi i jak powstaje herbata owocowa?

Herbata owocowa to szczególnie smaczny mix liści herbaty i owoców lub przypraw. Każda z tych mieszanek to wyjątkowe kompozycje, dzięki którym możemy delektować się harmonijnym smakiem w zależności od preferencji. Skąd właściwie pochodzą i jak powstają herbaty owocowe? Wyróżniamy trzy rodzaje herbat: zielona, czarna i biała. Każdy z rodzajów to efekt zebrania liści krzewu tego samego gatunku, który nazywamy Camellia Sinensis. Najczęściej liście herbaty trafiają do naszych filiżanek z takich miejsc jak Indie, Chiny, ale również Kenia, Malawi czy Indonezji. Diabeł tkwi w szczegółach, zatem w sposobie suszenia i konserwowania liści. Każda z podstawowych rodzajów herbaty charakteryzuje się swoim wyjątkowym smakiem i aromatem oraz intensywnością.

Herbata owocowa to nic innego jak idealnie dobrany bukiet owoców lub przypraw, który w połączeniu z konkretnym rodzajem herbaty daje niesamowite doznania smakowe. W procesie łączenia odpowiednich składników z herbatą, należy zadbać o ich jakość i szczególną troską otoczyć dobór odpowiednich i komponujących się ze sobą produktów. Cały proces powstawania herbaty owocowej być może nie wydaje się skomplikowany, jednak osiągnięcie odpowiedniego balansu pomiędzy smakiem herbaty i pozostałych składników to nie lada sztuka. Odpowiednio wyważone i dobrane składniki potrafią stworzyć kompozycje, która nie tylko odznacza się aromatem ulubionych owoców lub przypraw, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych.

Herbata owocowa – na co pomaga i jak działa?

W zależności od kompozycji smakowej herbat owocowych, charakteryzują je wyjątkowe właściwości. Herbata z dodatkiem żurawiny i malin dostarcza nam witamin z grupy B, A, C oraz pozwala chronić zęby i dziąsła. Dodatkowo obniża prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji dróg moczowych. Mieszanka herbaty z lipą i maliną doskonale poradzi sobie z gaszeniem pragnienia, ale również wspomaga układ trawienny i immunologiczny. Połączenie maliny i rumu w kompozycji herbaty owocowej to rozgrzewająca mieszanka, która pozwoli przetrwać chłodne wieczory.

Ile kalorii ma herbata owocowa?

Herbaty owocowe to niskokaloryczne napoje, które z powodzeniem możemy stosować podczas trwającej diety. Zakłada się, że w 100 gramach są całe dwie kalorie, zatem nie zaburzy ona ilości kalorii, jaką zwykle przyjmujemy.

Kiedy najlepiej pić owocową herbatę, czy można w ciąży?

Herbatę owocową możemy pić zawsze wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Codzienne picie herbaty owocowej pomoże dostarczyć naszemu organizmowi witamin oraz zadbać o odporność. Kiedy męczy nas przeziębienie, zyskamy dodatkowe wsparcie dla układu immunologicznego i będziemy mogli skorzystać z jej właściwości rozgrzewających. Znakomitej jakości herbaty owocowe są dobrym napojem dla kobiet w ciąży. Nie ma zaleceń, aby kobiety w ciąży miały zrezygnować z herbaty owocowej.