Skip to content

Kawy

Wyświetlanie 1–16 z 36 wyników

Wielka popularność „czarnego, płynnego złota”, czyli kawy jest absolutnie niepodważalna. W wielu krajach świata to właśnie mała czarna jest najpopularniejszym napojem, spożywanym przez lokalną społeczność. Amatorzy kawy stanowią większość ludności świata, w stosunku do miłośników innego pobudzającego napoju – herbaty. Największą renomą czarny napar cieszy się w obu Amerykach, w Europie, a także w niektórych rejonach Afryki. W innych częściach globu kawa ustępuje najwyższego stopnia podium herbacie, choć i tak nie ma kontynentu, w którym nie byłaby znana i lubiana. Co więcej, na każdym kontynencie kawa posiada różne właściwości i jest doceniana za inne walory. Przedstawiamy charakterystykę „czarnego skarbu”, w odniesieniu do konkretnych regionów ziemi.

Dlaczego mielona kawa jest tańsza niż kawa ziarnista?

Bardzo często kawa mielona (zwłaszcza ta marketowa z dużych koncernów) zawiera różne wypełniacze. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego kawa mielona jest tańsza od ziarnistej? Trzeba przecież posiadać młyn, ktoś musi go obsługiwać, zużywa się energie, etc. Sceptycy odpowiedzą, że to kwestia ilości, mielonej sprzedaje się więcej, więc jest tańsza. Otóż nie do końca. Typowym wypełniaczem tanich kaw mielonych są np. wytłoki marchwi lub palone ziarna zbóż. Nie trudno się domyślić, iż dodanie kilku % takich specyfików w dużej skali pozwala znacznie obniżyć koszt. Jak wpłynie to na smak, nie muszę chyba opisywać.

Kawa z Afryki

Afrykańska kawa jest doceniana na całym świecie ze względu na ogromne bogactwo aromatów. Najbardziej odczuwalnymi zapachami, występującymi w bukiecie aromatycznym „afrykańskiej małej czarnej” są nuty owocowe oraz rześkie nuty kwiatowe. Gdzieniegdzie może być wyczuwalna także gorzka czekolada, bakalie, goździki czy aromatyczny cynamon. Najpopularniejszymi państwami na czarnym kontynencie, trudniącymi się uprawą wyjątkowej arabiki, są Uganda, Kenia, Etiopia czy Rwanda. Etiopskie mieszanki charakteryzują się niewielką, jak na warunki afrykańskie, kwasowością. W aromacie dominują delikatne nuty kwiatowe, słodkie owoce tropikalne, a także delikatny posmak korzennych przypraw. Niektóre rodzaje, takie jak Yirgacheffe charakteryzują się zapachem świeżo rozkrojonych brzoskwiń i słodkich bakalii. Kawy pochodzące z Rwandy czy Ugandy swoim aromatem przypominają zapach czekolady, czy nuty karmelowe, choć sprawny koneser rozpozna w nich także aromatyczne owoce pestkowe. W przypadku kaw kenijskich, ze względu na wegetację kawowca na niezwykle żyznych terenach, najbardziej wyczuwalną wonią są słodkie aromaty dojrzałych, soczystych owoców.

Kawa z Ameryki Środkowej

Delikatna arabica, o małej kwasowości, ale i za razem dużej łagodności, to jedna z najpopularniejszych opcji wybieranych przez koneserów kawy na całym świecie. Aromat „czarnego złota” pochodzącego z Meksyku, Kostaryki czy Nikaragui można zdefiniować jako tradycyjny. Jest to świetny wybór dla osób początkujących, którzy rozkochali się w małej czarnej i chcą spróbować więcej. Kawy z środkowej części kontynentu w smaku najbardziej przypominają te, które znamy z popularnych sklepów, lecz odznaczają się znacznie bogatszym bukietem zapachowym, stąd są polecane dla niedoświadczonych fanów czarnego napoju. Kostarykańska kawa zaskoczy nas ciekawymi, rumowymi nutami. Kubański kawowiec odznacza się lekką pikantnością, w objęciach dobrze znanych nut przypraw i bakalii. Słodkie aromaty są charakterystyczne dla napoju pochodzącego z Salwadoru, a meksykańska Chiapas ukrywa w swojej głębi soczyste aromaty pomarańczy, grejpfrutów i cytryn. Jeśli chcemy postawić na słodkie aromaty, z pewnością najlepszym wyborem z tego regionu świata będzie kawa nikaraguańska – o lekkim, świeżym zapachu słodkich owoców tropikalnych.

Kawa z Ameryki Południowej

Ameryka Południowa jest jednym z najważniejszych regionów świata, jeżeli chodzi o uprawę, spożycie i eksport kawy. Znakomity klimat, charakteryzujący się dużą wilgotnością, wysokimi temperaturami oraz wieloma górzystymi terenami sprzyja w uprawie kawy idealnej. Nie może zatem dziwić fakt, że Brazylia jest największym producentem ziarn kawowca na świecie. Górzyste pofałdowania południowej części Ameryki są „wodą na młyn” do produkcji najlepszej gatunkowo kawy na całej planecie. Płynne złoto z Brazylii czy Kolumbii charakteryzuje się lekką kwasowością i wyczuwalnymi nutami karmelowo-czekoladowymi. Niektóre z brazylijskich kaw cechuje specyficzny aromat świeżo zerwanych truskawek, inne zaś wonią przypominają mleczną czekoladę czy mieszanki bakaliowe. W niektórych kawach z Brazylii dominuje cytrusowy aromat połączony z migdałowymi nutami. Niektóre peruwiańskie kawowce są nieco bardziej kwaskowate, przez co można w ich owocach wyczuć porzeczkowy aromat. W kolumbijskich ziarnach uświadczymy odznaczający się aromat ciemnej czekolady oraz orzechów.

Kawa z Azji i Oceanii

Z pozoru jest to region niekojarzący się z wielkimi plantacjami kawowca. Myli się jednak ten, kto stwierdzi, że kawa z Azji czy Oceanii nie jest wyjątkowa. Bez kozery można stwierdzić, że azjatycki czarny skarb jest jednym z najbardziej niesamowitych kaw świata. Ze względu na ogromną rozpiętość kontynentu, a także zaliczany obszar Oceanii, można wyróżnić kilka obszarów, na których kawa bije rekordy popularności. Wyjątkowym procesem, wykorzystywanym w toku produkcji indyjskiej kawy, jest metoda „monsunowania”. Dzięki temu procesowi uzyskuje się niespotykaną, żółtą kawę o niemalże zerowej kwasowości. Równie ciekawe kawy można znaleźć na terytorium Dżakarty – mała czarna z tego rejonu charakteryzuje się niezwykle wyrazistym smakiem zielonej herbaty. Papuaska kawa posiada aromaty imbirowe, a ziarna kawowca z Sumatry nie są w ogóle gorzkie. Ogromna rozpiętość rodzajów, smaków i aromatów kaw pochodzących z Azji i Oceanii nie pozwala jednoznacznie określić ich charakteru. Są one różnorodne, zaskakujące i niezwykłe. Stanowią obowiązkowy napój dla osób ciekawych świata.