Close
Skip to content

Herbaty czerwone

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Pochodzenie i proces powstawania czerwonej herbaty

Herbaty czerwone posiadają wiele odmian. Zazwyczaj jednak, gdy o nich mówimy, mamy najprawdopodobniej na myśli odmianę pu-ehr. Jest to odmiana sfermentowanej herbaty, tradycyjnie produkowanej w prowincji Yunnan w Chinach. W kontekście tradycyjnej chińskiej terminologii produkcji herbaty chodzi o fermentację nieenzymatyczną. Jest ona zwykle stosowana po odpowiednim wysuszeniu i zwinięciu liści. Podczas tego typu fermentacji, w sposób kontrolowany dochodzi do procesu utleniania, dzięki czemu uzyskiwany jest między innymi pożądany smak.

Proces ten zachodzi z udziałem pleśni, bakterii i drożdży. Tak sfermentowane liście zostają następnie przykrywane i leżakują nawet do 60 lat. Dzięki tym wszystkim działaniom herbata zyskuje niepowtarzalny smak, a polifenolowe cząstki utleniaczy przynoszą niezliczone korzyści zdrowotne. W szczególności cenna jest, powstająca podczas procesu fermentacji teaflawina, która podnosi zdolność do wychwytywania wolnych rodników.

Herbaty czerwone – sztuka zaparzania

Tradycyjnie przygotowana czerwona herbata, podawana jest w fiiżankach zwanych gaiwan. Jest to tak naprawdę czarka z wieczkiem oraz spodkiem wywodząca się jeszcze z czasów dynastii Ming. Nie istnieją jednak żadne przeciwskazania, aby rozkoszować się naparem, przygotowanym w filiżance lub naszym ulubionym kubku. Należy wiedzieć o kilku szczegółach, takich jak temperatura wody, czy czas zaparzania, aby cieszyć się idealnie przygotowanym naparem. Woda powinna mieć 85 – 95 ° C.

Jeśli nie posiadamy czajnika wyposażonego w odpowiedni termometr, możemy poradzić sobie inaczej. Wystarczy, że po zagotowaniu odczekamy krótką chwilę, zanim zalejemy liście. Powinno być ich w naszym naczyniu około łyżeczki. Aby uniknąć gorzkawego posmaku, możemy je wyciągnąć w czasie od 2 do 10 minut od zalania. Nie jest to jednak konieczne. Pozostając przy temacie wody, ważna jest także jej jakość. Jeśli czujemy, że w rurach naszego mieszkania płynie woda o lekko chlorowym lub metalicznym posmaku, warto ją uprzednio przefiltrować. Tak przygotowany napar z liści czerwonej herbaty, będzie miał odpowiedni smak i aromat.

Właściwości zdrowotne czerwonej herbaty

Pijąc czerwoną herbatę, będziemy cieszyć się jej walorami smakowymi, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Posiada ona bowiem multum właściwości zdrowotnych. Zwiększa poziom energii. Dzieje się to dzięki temu, że w filiżance czerwonej herbaty znajduje się około 60-70 miligramów kofeiny. Tak zbilansowana ilość, doda energii, nie pozbawiając nas przy tym uczucia zrelaksowania.  Dla porównania taka sama ilość kawy dostarcza organizmowi aż około 105 miligramów. Picie jednej filiżanki czerwonej herbaty sprawia, że możemy być spokojniejsi o nasze serce. Zawarta w niej lowastatyna, obniża poziom złego cholesterolu, co w efekcie pomaga także walczyć z nadwagą. Napar z pu-ehr dzięki wysokiemu poziomowi oksydacji ułatwia krążenie i oczyszcza organizm z toksyn. To właśnie ich nagromadzenie może powodować częste migreny.

Naukowcy badają również pozytywny wpływ zawartych w czerwonej herbacie polifenoli na leczenie chorób nowotworowych. Okazuje się, że wstrzymuje ona namnażanie wadliwych komórek w naszym organizmie i wspomaga produkcję zdrowych. Przy tych wszystkich zaletach, skutki takie jak utrata wagi czy redukcja stresu, są już tylko miłym dodatkiem. Można więc stwierdzić, że czerwona herbata pu-ehr jest swojego rodzaju panaceum i wypijana codziennie, pomoże nam zachować zdrowie i smukłą sylwetkę na wiele lat.

Ile czerwonej herbaty można wypić?

Teraz kiedy już znane są nam wszystkie zalety picia herbaty pu-ehr, warto też wiedzieć, w jakich ilościach i kiedy ją pijać. Ze względu na zawartość kofeiny, zalecana ilość wypijanego naparu, nie powinna przekraczać 5 filiżanek. Z tego samego względu najlepiej jest też unikać picie czerwonej herbaty tuż przed zaśnięciem, chociaż na każdego może mieć ona nieco inny wpływ. Najlepiej jest rozpocząć swój dzień od wypicia jednej filiżanki. Pomoże nam to wejść w prawidłowy rytm dnia, a regularne picie o tej porze, dzięki zawartym w niej produktach fermentacji, pozwoli nam wyregulować pracę jelit.

Herbaty czerwone pu-ehr stosowane są już od wieków, a dzięki swoim właściwościom, będą stosowane z pewnością jeszcze przez wiele lat. Kolejne badania przynoszą nam coraz ciekawsze informacje na temat jej pozytywnego wpływu na zdrowie. Jeśli więc ktoś jeszcze nie miał okazji usiąść i podelektować się jej smakiem i zapachem, przy okazji tracąc zbędne kilogramy, warto spróbować, bo efekty mogą być spektakularne.