Close
Skip to content

Mieszanki Kawowe - Blend's

Wyświetlanie 1–12 z 14 wyników

Kawa typu Blend to mieszanka dwóch lub więcej kaw, pochodzących z różnych regionów świata. Często miesza się również gatunki, najczęściej Arabikę z domieszką Robusty. Nadrzędnym celem tworzenia mieszanek jest osiągnięcie lepszego lub po prostu innego, unikalnego smaku. Blendy często posiadają większą zawartość kofeiny z uwagi na użycie ziaren Robusty obok Arabiki. Takie mieszanki gatunkowe często stosuje się pod espresso. Dzięki wysokiej jakości, ręcznie zbieranej Robusty z obróbki na mokro kawa zyskuje większy poziom kofeiny i gęstszą cremę – czyli charakterystyczną kawową piankę na espresso.

W jaki sposób robi się kawowe Blendy?
Najczęściej surowe ziarna są ważone w odpowiednich proporcjach, skomponowanych przez Roastera i wypalane w palarce bębnowej w określony sposób. Rzadziej Blendy miesza się po wypaleniu ziaren. Zdarzają się jednak sytuacje gdzie, aby osiągnąć pożądany smak, należy ziarna najpierw wypalić, aby następnie je wymieszać. Takie postępowanie wymusza np. wielkość ziaren poszczególnych składników Blenda, których czas palenia znacząco się różni. Blendy mieszane w ten sposób zawierają często ziarna o różnym stopniu palenia, co widać w ich barwie.

Kawy typu Blend’s gwarantują również stały, równy, niezmienny smak kawy, inaczej mówiąc powtarzalności produktu. Dlaczego? Ponieważ stosując mieszanki ziaren ich smak ulega ujednoliceniu. Kawowe ziarna pochodzące z różnych plantacji posiadają swoje charakterystyczne nuty smakowe. Różnią się jednak niuansami jak słodycz, kwasowość, czy aromatem. Jednego roku dni słonecznych jest więcej innego roku mniej. W jednym sezonie opady są bardziej obfite w kolejnym przeważają niewielkie. Warunki atmosferyczne i sposób prowadzenia upraw w każdym roku mogą być inne, a te zmienne decydują o finalnym smaku ziaren kawy. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w przypadku mieszanek ziaren pochodzących z różnych upraw, uzyskamy wręcz idealną powtarzalność smaku. Jeśli do tego dodać zapisaną i cyklicznie powtarzaną recepturę palenia kawy, możemy być niemal w 100% pewni, że otrzymamy smak, którego oczekiwaliśmy.

Kawy typu Blend’s  polecamy szczególnie do parzenia w ekspresach automatycznych. Kawy palimy z mieszanek zielonego ziarna, używając stałych, autorskich receptur. Nasze piece do kawy wyposażone są w program do śledzenia procesu palenia. Ten proces ma swoją zapisaną recepturę, którą odtwarzamy podczas wypalania każdego Blenda.
Wszystko po to, aby Twoja kawa była wyśmienita, aromatyczna i pełna smaku.