Kawy Speciality
Wyświetlanie wszystkich wyników: 10
Wyrażenie “speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy – czyli Q graderzy.
Błażej Walczykiewicz – jeden z najbardziej doświadczonych trenerów kawowych w Polsce – wymienia następujące punkty, jeżeli chodzi o to, czym jest kawa specialty:
- Gwarancja świeżego zbioru – surowe ziarno pochodzi z najświeższych zbiorów.
- Zrównoważony rozwój – znaczna część kawy specialty dostarczana jest do palarni lub hurtowni zielonego ziarna bezpośrednio – bez pośrednictwa kilku lub kilkunastu firm transportujących. Dzięki temu farmer otrzymuje lepsze wynagrodzenie za swoja pracę. Pieniądze te może inwestować w podnoszenie jakości swoich upraw, dbałość o środowisko czy polepszanie warunków życia swoich, swojej rodziny czy wsi, w której mieszka.
- Gwarancja świeżego wypalania – kawa pochodzi z palarni i trafia do klienta najpóźniej w 2, maks. 4 tygodnie po jej wypaleniu w piecu.
- Czysty i wyjątkowy smak – w kawie specialty dominuje słodki smak, tak czysty i pełny, że nie potrzeba jej słodzić.
- Ziarna z bardzo niewielką ilością wad – jeśli występują w kawie, niejednokrotnie sprawiają, że kawa ma zapach stęchlizny, jest cierpka lub nadmiernie kwaśna i powoduje wzdęcia. Natomiast kawę speciality można pić nawet kilka razy dziennie bez ryzyka bólu brzucha czy wątroby.
- Różnorodność – ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają swój charakterystyczny aromat i smak. Pijąc kawę specialty dokładnie wiemy skąd pochodzi, a co za tym idzie, jak może smakować. Popularne kawy ze sklepów najczęściej smakują bardzo podobnie do siebie.
- Najwyższa jakość – jakość specialty jest zachowana na każdym etapie – od zasadzenia sadzonki kawowca aż po filiżankę naparu.