Herbaty niebieskie
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Niebieska herbata oolong to częściowo fermentowane liście herbaty chińskiej – tej samej rośliny, z której powstaje herbata zielona i czarna. Nasze herbaty niebieskie łączą zatem cechy i właściwości obu tych naparów, a swoją nazwę zawdzięczają barwie, jaką niektóre jej odmiany nadają wodzie (zielonkawoniebieski odcień). Herbata oolong ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie organizmu człowieka.
Skąd pochodzi i jak powstaje niebieska herbata?
Herbatę niebieską wytwarza się przede wszystkim w Chinach i na północy Tajwanu. Istnieją także odmiany oolong pochodzące z Indii, Wietnamu oraz Nepalu. Niebieska herbata powstaje z tych samych liści, co herbata czarna i zielona. Jej proces powstawania opiera się jednak na innym sposobie fermentacji (częściowej), podczas którego susz nabiera odmiennych właściwości organoleptycznych niż herbata w pełni fermentowana i niefermentowana. Liście oolong mają charakterystyczny wygląd – ciemniejsze brzegi, które ulegają fermentacji oraz jasny niefermentowany środek. W efekcie specyficznego procesu wytwarzania niebieska herbata ma także pośredni smak – mniej cierpki niż herbata zielona, bliższy łagodności herbaty czarnej. Wykazuje natomiast więcej właściwości chemicznych kojarzonych z herbatą zieloną.
Niebieska herbata – na co pomaga i jak działa?
Niebieska herbata zawiera cenne związki polifenolowe, alkaloidy, taninę, olejki eteryczne oraz niewielką ilość witamin i minerałów. Najważniejsze są jednak obecne w niej substancje przeciwutleniające – katechiny – które wspierają neutralizowanie wolnych rodników, a tym samym chronią komórki przed niszczeniem i procesami starzenia się. Regularne picie herbaty oolong wspomaga procesy przemiany materii, stymuluje termogenezę i wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. Herbata oolong jest więc pomocna przy odchudzaniu i profilaktyce otyłości. Poza tym, zawarte w niej związki wzmacniają odporność organizmu, przeciwdziałają rozwojowi infekcji i chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Niebieska herbata obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz trójglicerydów, czym obniża również ryzyko rozwoju miażdżycy. W zależności od czasu parzenia oolong może działać też pobudzająco i stymulująco względem pracy mózgu, bądź wręcz przeciwnie – wyciszająco i relaksująco.
Jak parzyć niebieską herbatę?
Niebieska herbata nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Aby przygotować z niej aromatyczny napój, należy umieścić w filiżance jedną łyżeczkę suszu i zalać ją wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Pierwsze parzenie powinno trwać około 1 – 4 minut. Drugie można skrócić o 30 sekund, ze względu na fakt, że liście herbaty będą już rozwinięte. Kolejne parzenia wydłużamy z kolei o jedną minutę. Dłuższe parzenie herbaty oolong nie ma wpływu na jej właściwości prozdrowotne, a jedynie na smak oraz właściwości pobudzające.
Ile filiżanek niebieskiej herbaty należy pić dziennie?
Zalecana dzienna ilość niebieskiej herbaty to dwie filiżanki dziennie. Ze względu na zawartość kofeiny, napar oolong może powodować bowiem trudności z zasypianiem. Korzystne dla zdrowia właściwości przyniesie wyłącznie regularne spożywanie naparu – najlepiej bez dodatku cukru.