Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Herbata niebieska Oolong Tie Guan Yin
16,00 zł – 30,00 zł
Herbata niebieska Tie Guan Yin to jedna z najsłynniejszych herbat chińskich, często podawana w dobrych chińskich restauracjach. Duże liście herbaty zwinięte są w kuleczki. Napar ma kolor złoty i daje słodki bukiet smakowy, w którym odnajdziemy nuty kwiatowe. Tie Guan Yin posiada liczne właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, redukcja trójglicerydów i obniżenie poziomu cholesterolu. Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Badania naukowe dowiodły również, że pity regularnie OOLONG obniża poziom stresu. Herbata nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Herbata liściasta.
Oolong to herbata rdzennie chińska – zdecydowana większość jej produkcji odbywa się w Chinach oraz na Tajwanie. To także osobny wszechświat smaków i niesłychana różnorodność, zaskakująca, gdy przypomnimy sobie, że wspólnym początkiem każdej herbaty jest ta sama roślina – Camellia sinensis sinensis.
Za tę różnorodność w oolongach odpowiedzialnych jest wiele czynników – pochodzenie, odmiana krzaka, pora zbiorów, sposób obróbki liścia, a także prosty proces, który nazywa się oksydacja.
Oolongi to obszerna kategoria, do której zaliczamy liście poddane częściowemu utlenieniu, między 10–15% a 80% – innymi słowy, zajmują sporo miejsca na skali oksydacji między herbatami zielonymi a czarnymi. Ten pluralizm sprawia, że oolongi mają w sobie wiele z wina: w tej samej grupie znajdziemy herbaty jasne o delikatnych, kwiatowych nutach oraz ciemne: orzechowe, wytrawne, z charakterystyczną słodyczą czekolady i pieczonych owoców. Dodajmy do tego różne zabiegi producentów, takie jak leżakowanie czy prażenie liści, i wykorzystywanie do tego rozmaitych rodzajów drewna (proces analogiczny do przechowywania whiskey w beczkach)… Sami widzicie, że możliwości są olbrzymie, co przekłada się na niesamowite bogactwo smaków. Dobra wiadomość – każdy znajdzie coś dla siebie
Herbata oolong – parzenie
Jeśli udało mi się zachęcić Was do spróbowania oolongów, zostaje nam tylko jedno pytanie – jak wygląda ich parzenie? I tu mam dla Was dobrą wiadomość – smakowej zawiłości tych herbat towarzyszy prostota procesu ich przygotowania. Oolongi bardzo lubią wysokie temperatury, dlatego woda o około 95 stopniach Celsjusza nada się idealnie, a z uwagi na ich spory rozmiar i zwinięty kształt warto poddać liście kilkukrotnemu parzeniu – po każdym smak będzie się zmieniać, a Wy odkryjecie nowe aromaty. Jak zwykle, ich stosunek do ilości wody zależy od Waszych preferencji, ale polecam zacząć od 5–6 gramów suszu na każde 100 ml i 30 sekund pierwszego parzenia (+5 sekund do każdego kolejnego) – wysokie proporcje liścia do wody i krótszy czas pozwolą Wam wydobyć z oolongu jej najlepsze właściwości.
Łyżeczka herbaty na filiżanke. Parzymy w temp. 90°C przez 1-4 minut. Drugie parzenie skracamy o około 30 sekund (liście są już rozwinięte). Trzecie parzenie wydłużamy o około 1 minutę.
Skład:
100% herbata oolong – niebieska.
Typ herbaty:
niebieska
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.