Skip to content

Kawy Ekologiczne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Kawy ekologiczne to kawy powstające z najwyższej jakości naturalnych ziaren. Dzięki temu, że uprawa takiej kawy jest wolna od pestycydów i innych zanieczyszczeń, możemy rozkoszować się pyszną i aromatyczną kawą, która od razu postawi nas na nogi i uprzyjemni czas. Kawosze stają się coraz bardziej świadomi i coraz chętniej sięgają właśnie po kawy ekologiczne, które wyróżniają się na tle pozostałych kaw.

Co to jest kawa ekologiczna?

Za kawę ekologiczną uznaje się taką kawę, której ziarna pochodzą z upraw posiadających certyfikat eko. Taki certyfikat przyznaje się wyłącznie uprawom, które nie stosują żadnych pestycydów ani sztucznych nawozów. To sprawia, że w ekologicznej kawie nie znajdziemy chemicznych i szkodliwych dodatków. Na uprawach ekologicznych wykorzystuje się również mniej zmechanizowane formy zbierania ziaren. Aby rośliny były wolne od zanieczyszczeń, uprawia się je często wysoko w górach, gdzie – z powodu niezwykle trudnego terenu – ciężki sprzęt i maszyny nie mają dostępu. To z kolei wymusza ręczne zbieranie ziaren kawowca. Tradycyjna metoda zbierania ziaren sprzyja ich selekcji – doświadczeni zbieracze wybierają wyłącznie w pełni dojrzałe i nadające się do produkcji kawy ziarna. To wszystko przekłada się na wyborny i niepowtarzalny smak kawy ekologicznej.

Wyjątkowe w smaku kawy ekologiczne

Staranny proces uprawy, selekcji i zbierania ziaren procentuje w niezwykłym smaku i aromacie. Kawy ekologiczne – ze względu na brak chemicznych dodatków i pestycydów – pozwalają cieszyć się czystym smakiem kawy. Każdy, kto choć raz próbował w swoim życiu kawy ekologicznej, jest w stanie od razu stwierdzić różnicę i wyczuć bardziej wyraziste nuty smakowe.

Kawy ekologiczne są także niesamowicie ważne dla osób dbających o swoje zdrowie. Dzięki temu, że w takiej kawie z eko certyfikatem nie ma miejsca na żadne sztuczne dodatki, nie wprowadzamy zbędnej chemii do organizmu. Ma to wielkie znaczenie zwłaszcza dla alergików i dla osób, które z powodu stanu zdrowia muszą bacznie zwracać uwagę na to, co jedzą i piją.

Kawy ekologiczne z certyfikatem

Posiadająca certyfikat ekologiczny kawa daje nam pewność, że skład takiej kawy jest w pełni naturalny. Ale to nie wszystko. Uprawa kawy ekologicznej jest także bezpieczna dla środowiska, nie skaża gleby i nie zabija mikroorganizmów i zwierząt żyjących w pobliżu. Kawy ekologiczne zatem to nie tylko wyborny i unikalny smak, ale też dbanie o swoje zdrowie i stan planety oraz żyjących na niej stworzeń. Same plusy z picia eko kawy.