Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Kawa Organiczna Brasilia Colibri Espresso
40,99 zł – 134,99 zł
Wyjątkowe brazylijskie ziarna, wypalone zostały specjalnie z myślą o parzeniu w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach oraz french pressach. W smaku tej kawy dominuje intensywna słodycz, przypominająca bogaty karmel i kakao. To idealny wybór dla osób ceniących niską kwasowość i pełną, kremową strukturę. Espresso o gęstości słodkiego syropu. Kawa ziarnista, ekologiczna.
Wysokość upraw | 1000 m n.p.m. | Stopień palenia | Średni+ | ||
Wielkość ziarna | duże | Gatunek | 100% Arabika | ||
Twardość ziarna | Obróbka | natural | |||
Europejskie przygotowanie, selekcja ręczna | TAK |
Ta kawa pochodzi z regionu Minas Gerais w Brazylii. Jest to ogromny obszar, na którym uprawiana jest ponad połowa całej produkcji kawy w tym kraju. Specjalnie wyselekcjonowane ziarno z organicznych upraw daje gwarancję powtarzalności smaku przez cały sezon. W torebce znajdziecie mieszankę odmian botanicznych Catuai, Mundo Novo, Tupi i Rubi. Jak niemal wszystkie kawy pochodzące z Brazylii ta również pochodzi z obróbki naturalnej. Suszone na słońcu owoce wraz z miąższem okalającym ziarno są starannie obracane by po uzyskaniu odpowiedniej wilgotności trafić do kolejnego procesu obróbki. Dzięki tej metodzie kawa posiada dużo słodyczy i świetnie nadaje się do palenia pod espresso.
Kawa posiada unijny certyfikat EKO oraz BIO.
- Kraj pochodzenia: Brazylia
- Wysokość upraw: 1000 m n.p.m.
- Obróbka: Natural
- Gatunek kawy: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni+
- Intensywność: 6/10
- Profil sensoryczny: Słodki Karmel | Kakao
- Przeznaczenie: Ekspres ciśnieniowy, automatyczny|French press|Kawiarka|Tygiel
Smak kawy, po który wracasz
Nasi Klienci najczęściej powtarzają, że odkąd piją nasze kawy, rynkowe hity, które kupowali wcześniej już im nie smakują. Ich sensoryczna złożoność, otwiera przed nimi świat smaku i aromatu, po który chcą wracać. Zapraszamy ich wówczas do poszukiwania nowych doznań w naszej bogatej ofercie. Każda kawa posiada bowiem swoje specyficzne rejestry smakowe związane z miejscem, w którym jest uprawiana. To tzw. TERROIR, czyli rodzaj gleby, pogoda i klimat charakterystyczny dla danego obszaru, roczna ilość opadów oraz wysokość upraw. Wszystkie te czynniki decydują o tym, że kawy z różnych regionów posiadają swój niepowtarzalny smak. My ten smak potrafimy wydobyć dzięki sposobowi palenia, który doskonaliliśmy przez wiele lat.
Rzemieślniczy sposób palenia ziarna
To, co nas różni od przemysłowych palarni kaw, to przede wszystkim jakość surowca oraz sposób palenia ziarna. Nasze kawy palimy w niskich temperaturach, w piecach bębnowych a po wypaleniu chłodzimy powietrzem z otoczenia (a nie wodą jak w palarniach przemysłowych). Dzięki temu wydobywamy z kaw ich najlepsze właściwości sensoryczne, bogaty smak oraz niepowtarzalny aromat. Do całego procesu używamy specjalnego programu, w którym zapisane są nasze receptury palenia każdej kawy. Są to profile palenia, które nasz Roaster (osoba paląca kawę) doskonalił przez lata. Dzięki temu mamy pewność, że za każdym razem kiedy sięgasz po naszą kawę, jej smak będzie doskonały i powtarzalny.
Sprawdzeni dostawcy kawy surowej
Przez wiele lat naszej pracy, natknęliśmy się na wspaniałych ludzi z branży kawowej. Są to zarówno firmy pośredniczące w handlu kawą jak i sami rolnicy. Wybieramy współpracę tylko z takimi dostawcami, dla których jakość jest najwyższym priorytetem. Ważna jest dla nas również transparentność oraz uczciwość. Dlatego zdecydowaliśmy się na dołączenie do organizacji sprawiedliwego handlu – Fairtrade. Przed każdą dostawą dokładnie wiemy skąd pochodzi ziarno, jakiej jest jakości, z których zbiorów pochodzi oraz jaki ma profil sensoryczny. Interesuje nas wyłącznie ziarno najwyższej jakości premium oraz specialty. Każda partia surowca, który przyjeżdża do naszej palarni jest oceniana oraz badany jest poziom wilgotności ziarna. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy kawę doskonałej jakości.
Przyjazne opakowania do kawy
Wszystkie nasze kawy są pakowane w specjalne opakowania wyposażone w wentyl do odgazowywania ziarna. Torebki posiadają również łatwe otwarcie oraz strunę do ponownego zamknięcia. Dzięki temu kawa utrzymuje świeżość długo po otwarciu torebki. Kawy palone są na bieżąco. Na opakowaniach znajdziecie wszystkie informacje dotyczące pochodzenia ziarna, profilu sensorycznego, rekomendowanej metody parzenia oraz datę palenia każdej partii. Dzięki temu łatwiej Wam będzie dokonać trafnego wyboru.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.