Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Drip do kawy – ceramiczny
85,99 zł – 99,00 zł
Drip do kawy ceramiczny V60 od firmy Hario to szybki i łatwy sposób na przygotowanie ulubionej kawy metodą przelewową. Rozmiar 01 pozwala na jednorazowe przygotowanie 200-360 ml kawy (duży kubek lub dwie filiżanki). Ceramiczny Drip doskonale utrzymuje temperaturę wody podczas zaparzania. Specjalne żłobienia wewnątrz drippera zapewniają właściwy przepływ naparu. Drip nadaje się do mycia w zmywarce.
Cechy produktu |
Wartość |
---|---|
Tworzywo | ceramika |
Szerokość | 11,9 cm |
Wysokość | 8,2 cm |
Średnica | 10 cm |
Kolor | biały |
Możliwość mycia w zmywarce | TAK |
Atuty parzenia kawy w dripie:
- szybkość i łatwość przygotowania naparu
- łatwe czyszczenie
- czysty i klarowny napar, w którym dobrze czuć profil smakowy kawy
- możliwość eksperymentowania z czasem i temperaturą ekstrakcji
Jak zaparzyć kawę za pomocą Dripa V60?
Parzenie kawy w dripie jest naprawdę proste, a składa się z kilku kroków:
- Włóż filtr papierowy w odpowiednim rozmiarze do Dripa.
- Przelej filtr gorącą wodą (90-95stC).
- Postaw drip na kubku lub serwerze.
- Wsyp świeżo zmieloną kawę – 6g/100ml. Grubość przemiału powinna przypominać wyglądem piasek, grube kryształy cukru.
- Wlej niewielką ilość wody kolistymi ruchami tak, aby przykryć zmieloną porcję kawy (temperatura wody 90-95stC).
- Odczekaj ok 30s. W tym czasie kawa rozkwitnie (tzw Blooming lub Preinfuzja).
- Następnie wlewaj wodę powoli, kolistymi ruchami. Nie spiesz się. Cały proces powinien zająć ok. 2-3 minut. (temperatura wody 90-95stC).
Jaka kawa nadaje się do Dripa?
Do parzenia w Dripie najlepiej sprawdzą się kawy ziarniste jednorodne tzw. Single. Metoda przelewowa powoduje, że bardzo dobrze wyczuwalny jest profil smakowy kawy. Kawa parzona w Dripie jest czysta i klarowna. Posiada wyższe body i dużo słodyczy w porównaniu do kaw parzonych w chemexie. Oprócz dripów znajdziesz w naszym sklepie także jeden z najnowszych gadżetów do zaparzania kawy, czyli aeropress.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.