Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Kawa Cuba Serrano
37,99 zł – 125,99 zł
Doskonała kubańska kawa. W smaku czuć tu bogactwo przypraw, orzechów, karmelu i delikatną pikantność w połączeniu z aromatem dymu, czekolady i kakao. Kawa o niskiej kwasowości i pełnym body. Kawa ziarnista.








Wysokość upraw | - 800-1000 m n.p.m. | Stopień palenia | - średni | ||
Wielkość ziarna | - 16-17 | Gatunek | - arabica 100% | ||
Twardość ziarna | - wysoka shg | Obróbka | - mokra | ||
Europejskie przygotowanie, selekcja ręczna | - Tak |
Polecane metody parzenia kawy:
Kawa Cuba Serrano jest dobra pod każdą metodę parzenia. Można z niej również zrobić Cold Brew, które świetnie nadaje się jako baza pod kawowe koktajle.
Sprawdź nasze inspiracje na niebanalne napoje kawowe w kubańskim stylu.
Cuba Libre
Do przygotowania Cold Brew będziesz potrzebować:
- 60 g kawy grubo mielonej Cuba Serrano
- 2 plasterki cytryny
- 1 plasterek limonki
- szklane naczynie ( słoik, butelka, dzbanek) pojemność 1 L lub więcej, bądź specjalne naczynie do robienia Cold Brew.
Wsypujemy kawę, dodajemy cytrusy, zalewamy zimna wodą. Odstawiamy do lodówki na ok 8- 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy naszą kawę.
Bierzemy szklankę 300 ml /krawędź zwilżamy cytryną i wlewamy:
- 1 łyżeczka syropu rumowego
- 60-80 ml coli
- 180 ml Cold Brew
- 1 plasterek cytryny
Następnie dodajemy 4 kostki lodu i gotowe.
* * *
Kawowe Mojito
- 60 g kawy grubo mielonej Cuba Serrano
- 3 plasterki limonki
- 1 litr zimnej wody
- szklane naczynie ( słoik, butelka, dzbanek) pojemność 1 L lub więcej, bądź specjalne naczynie do robienia Cold Brew.
Wsypujemy kawę, dodajemy limonkę i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do lodówki i macerujemy do 12 godzin.
Przecedzamy naszą kawę i mamy to – pyszne Cold Brew gotowe.
Do szklanki 300 ml wrzucamy:
- 2-3 plasterki limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- kilka listków hierba bueny czyli mięty
- 2 łyżki Cold Brew
Mieszamy wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru. Wlewamy 200 ml Cold Brew i uzupełniamy kostkami lodu.
Delektujemy się pysznym, orzeźwiającym Mojito.
* * *
Coquito-Blanco z rodzynkami w syropie rumowo-kawowym.
Składniki:
- 60 g rodzynek drobnych
- 3 x mocne espresso + syrop rumowy
- 1 i ½ szklanki mocnego naparu kawy
- 2 laski cynamonu
- 200 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 200 g kremu kokosowego
- 400 g mleka kokosowego
- 120 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 50 ml syropu rumowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 2-4 łyżki wiórki kokosowe
1. Rodzynki i 2 laski cynamonu zalewamy gorącym espresso z syropem rumowym. Odstawiamy na 1-2 godziny.
2. W blenderze miksujemy pozostałe składniki. Schładzamy.
3. Na dno szklanek, wykładamy po łyżeczce namoczonych rodzynek, dodajemy 2 kostki lodu i uzupełniamy koktajlem.
Szklanki możemy udekorować, na krawędzi, wiórkami kokosowymi i oprószyć cynamonem.
Jeśli nie jesteś fanem super słodkich deserów możesz ograniczyć mleko słodzone lub zblendować je z lodem.
* * *
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.