Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Miód faceliowy
25,00 zł – 49,99 zł
Naturalny miód pszczeli faceliowy. 100% naturalny.
Kolor: Jasny lub ciemny w zależności od gleby
Smak: Subtelny, delikatnie kwaskowaty
Zapach: Aromat kwiatów
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: od maja do sierpnia
Krystalizacja: Średnia krystalizacja, od kilku tygodni do kilku miesięcy
Producent: Pasieka Alek, woj. Lubuskie
Królewski miód faceliowy
Miód faceliowy jeszcze nie jest tak popularny jak znane wszystkim miody akacjowe czy lipowe, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic dziwnego, bo kto choć raz posmakuje miodu faceliowego, z dużym prawdopodobieństwem będzie po niego sięgał już zawsze. Nie bez powodu bowiem miód ten określany jest również jako miód królewski i szlachetny. Miód powstały z rośliny zwanej facelia ma bardzo delikatny i lekko kwaskowy posmak, przez co trafia nawet w gusta osób, które raczej nie przepadają za słodkościami. Tu połączenie subtelnej słodyczy i ledwo wyczuwalnej kwaskowości tworzy doskonałą mieszankę i prawdziwe królewski miód.
Miododajna facelia, czyli jak powstaje miód faceliowy
Miód faceliowy wytwarzany jest z nektaru facelii. Być może wiele osób nie kojarzy nazwy rośliny, natomiast z pewnością facelia przykuła kiedyś Waszą uwagę podczas spaceru po łąkach. Obok facelii bowiem nie można przejść obojętnie. To przepiękna roślina o drobnych kwiatach o niebieskiej lub lekko fioletowej barwie. Pola obrośnięte facelią zachwycają swoim kolorem i przyjemnym zapachem. Facelia jest uznawana za jedną z najbardziej miododajnych roślin, stąd też pszczelarze często specjalnie wysiewają facelię, by zapewnić pszczołom mnóstwo nektaru. Nie bez powodu też nad polami facelii zawsze unosi się sporo zapracowanych pszczół zbierających nektar. Ulubienica pszczelarzy i samych pszczół zakwita w okresie od maja do sierpnia. Królowa roślin miododajnych daje nektar, z którego potem powstaje wyjątkowy miód faceliowy.
Miód z facelii – charakterystyka
Pszczeli miód faceliowy wyróżnia się już na samym wstępie kolorem. Z racji bowiem niebiesko-fioletowych kwiatów facelii, miód ma charakterystyczną barwę. W formie płynnej jest jasny, herbaciany z możliwymi zielonkawymi refleksami. Wraz z krystalizacją miód staje się jeszcze jaśniejszy, niemalże biały, a jego konsystencja robi się kremowa. Miód ma delikatny kwiatowy aromat, a jego smak jest uniwersalny i typowy dla miodów kwiatowych. Miód z facelii zatem jest zatem subtelnie słodki z lekko wyczuwalną nutką cytrusową, dającą świetnie kontrastującą kwaskowość. Dzięki temu miód faceliowy nie jest ani za słodki, ani też zbyt kwaśny. To sprawia, że miód ten trafia w gusta smakowe zarówno dzieci, jak i dorosłych. Miód faceliowy ,suje również osobom, które raczej nie przepadają za przesadną słodkością. To zdecydowanie świetna alternatywa dla miodów wielokwiatowych i lipowych.
Miód faceliowy – krystalizacja
Naturalny miód z facelii ulega procesowi krystalizacji i nie ma w tym nic złego. Jeśli po jakimś czasie miód z lejącego się, zmienia się na konstystencją stałą, oznacza to po prostu, że nasz miód jest w pełni naturalny i nie ma w nim sztucznych dodatków konserwujących. Warto pamiętać, że wraz z krystalizacją zmienie może ulec również barwa miodu, natomiast właściwości odżywcze pozostają bez zmian.
Miód faceliowy właściwości
Wiadomo nie od dziś, że miód właściwości zdrowotne ma bardzo szerokie. Nie inaczej jest oczywiście z miodem z facelii, którego bogactwo cennych składników odżywczych jest bardzo korzystne dla organizmu. Miód faceliowy obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krążeniowy przy leczeniu chorób, takich jak niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca i nadciśnienie tętnicze. Jest też pomocny przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych i astmie oskrzelowej. Jak większość miodów wspiera układ odpornościowy i warto sięgnąć po niego podczas przeziębienia. Miód z facelii wzmacnia organizm, dlatego poleca się skosztować niego miodu po ciężkim wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Miód faceliowy wykorzystuje się również jako wsparcie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego – choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Obniża także toksyczne działanie alkoholu, nikotyny, kawy czy herbaty, niesie więc ulgę dla wrażliwego układu pokarmowego.
Kiedy i jak stosować miód z facelii
Miód z facelii można śmiało spożywać cały rok. Zarówno w formie płynnej, jak i skrystalizowanej jest przepyszny i zachowuje wartości odżywcze. Zatem z powodzeniem możemy przyjmować miód faceliowy cały rok, dzięki czemu wzmocnimy organizm. Po miód warto sięgnąć z pewnością w okresach zwiększonej ilości przeziębień i grypy. Gdy czujemy, że coś zaczyna nas brać i rozkładać, dobrze wesprzeć układ odpornościowy miodem. Tym bardziej, że miód faceliowy właściwości lecznicze ma bardzo szerokie. Osoby aktywne fizyczne i lubiące dać sobie ostry wycisk, również powinny włączyć do swojej diety miód z facelii. Często poleca się podawać odrobinę miodu dzieciom, które mogą czuć się wykończone codzienną nauką – wtedy miód dostarcza energii i regeneruje rganizm.
Miód z facelii można dodawać do wody, herbaty, owsianek, wypieków, a nawet sałatek czy sosów. Czyli tak naprawdę wszędzie tam, gdzie zechcemy uzyskać odrobinę słodyczy bez używania cukru.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.