Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Miód rzepakowy
20,00 zł – 38,00 zł
Naturalny miód pszczeli rzepakowy. 100% naturalny.
Kolor: W stanie płynnym niemal bezbarwny lub lekko słomkowy, po krystalizacji ma kremową konsystencję i kolor biały lub szaro-kremowy
Smak: Bardzo słodki
Zapach: Delikatny
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: maj
Krystalizacja: Bardzo szybka
Producent: Pasieka Alek, woj. Lubuskie
Naturalny miód rzepakowy
Wśród miodów jednym z najpopularniejszych jest miód rzepakowy. Wynika to z łatwej dostępności do rzepaku, a także z tak lubianego mocno słodkiego smaku tego miodu. Miód rzepakowy zazwyczaj otwiera sezon na miody naturalne i już w czerwcu możemy cieszyć się świeżo wyprodukowanym miodem. Powstający z rzepaku miód cieszy się uznaniem przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak oraz liczne właściwości zdrowotne. Wyróżnia się bardzo jasną barwą i delikatnym zapachem, w którym są wyczuwalne nuty kwiatów rzepaku.
Kiedy i jak powstaje miód z rzepaku
Miód rzepakowy zaliczamy do miodów nektarowych, czyli wytwarzanych z kwiatów. Obok pola rzepakowego ciężko przejść obojętnie – połacie żółtych kwiatów rzucają się w oczy i zachwycają swoją intensywną barwą. Te drobne kwiatki kryją w sobie mnóstwo miododajnego nektaru, który przyciąga pszczoły. Okres kwitnienia rzepaku przypada mniej więcej na maj, oczywiście przy sprzyjających warunkach pogodowych, a nie przeciągającej się zimie. Stąd też pierwsze słoiczki miodu z rzepaku trafiają do nas już w czerwcu.
Miód rzepakowy – charakterystyka
Naturalny miód z rzepaku ma w stanie płynnym bardzo jasną, lekko słomkową barwę. Miód ten szybko ulega krystalizacji (czasem nawet po kilku dniach) i wtedy przybiera kremową konsystencję i biały lub szaro-kremowy kolor. Zapach miodu jest delikatny z lekko wyczuwalnym aromatem rzepaku. Miód rzepakowy w 80% składa się z cukru, a dokładnie z fruktozy i glukozy. Jest to jeden ze słodszych miodów, przez co jest tak lubiany przez wielbicieli słodkości. Zwłaszcza dzieci cenią sobie jego słodycz, chociaż przy podawaniu miodu dzieciom należy uważać, czy nie występuje reakcja alergiczna po spożyciu.
Miód rzepakowy krystalizacja
Wspomnieliśmy już, że miód z rzepaku szybko ulega procesowi krystalizacji i nie ma w tym nic złego. Oznacza to po prostu, że jest to w pełni naturalny miód, w którego składzie nie znajdziemy żadnych sztucznych dodatków konserwujących. Wysoki poziom glukozy w miodzie rzepakowym sprawia, że jest to jeden z szybciej krystalizujących się miodów. Już po kilku dniach od miodobrania miód z rzepaku może ulec krystalizacji i zmienić stan z płynnego na stały. W żaden sposób nie zmienia to jego smaku i właściwości. Bez problemu można nieco podgrzać miód i przywrócić mu lejącą się formę. Pamiętajmy tylko, by temperatura nie była wyższa niż 40 stopni – powyżej tej temperatury bowiem miód utraci swoje walory zdrowotne.
Miód rzepakowy właściwości
W miodzie z rzepaku kryje się wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. To sprawia, że warto sięgać regularnie po naturalny miód rzepakowy i wspierać swoje zdrowie. Miód z rzepaku przede wszystkim pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia serce i zapobiega miażdżycy. Jest przydatny w stanach zapalnych i infekcjach nerek, pęcherza i cewki moczowej. Stanowi duże wsparcie układu pokarmowego, zmniejsza odczyn zapalny przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Praktycznie jak każdy miód wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi kaszel i pomaga przy infekcjach nosa, gardła i oskrzeli. Duża zawartość glukozy i fruktozy w miodzie powoduje szybki wzrost energii, dlatego poleca się spożywać miód rzepakowy do regeneracji mocno zmęczonego organizmu.
Kiedy i jak stosować miód z rzepaku
Po miód rzepakowy najlepiej sięgać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Gdy tylko czujemy, że coś zaczyna nas brać, to najwyższa pora, by spożyć miód. Dzięki stymulowaniu układu odpornościowego jest duża szansa, że szybko zwalczymy infekcję. Jeśli dopadnie nas choroba, to na pewno warto włączyć do diety miód z rzepaku, który złagodzi nieprzyjemne objawy. Odrobina miodu rzepakowego to także strzał w dziesiątkę po wyczerpującym wysiłku fizycznym lub psychicznym. Wysoka zawartość cukrów oraz cennych składników odżywczych szybko zregenerują organizm i dodadzą mu potrzebnej energii.
Miód rzepakowy można zjadać samodzielnie, zwłaszcza jeśli uwielbiamy słodycze. Można też dodawać miód do wody, herbaty czy kawy. Pamiętajmy tylko, by napoje nie były za gorące, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wartości odżywcze miodu. Z powodzeniem miód może zastąpić cukier we wszelkich wypiekach, deserach czy owsiankach. Świetnie nadaje się również na kanapki, zwłaszcza, że nawet w formie stałej – po krystalizacji – bardzo łatwo się rozsmarowuje.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.