Kawa z Papui Nowej Gwinei – poznaj kawy świata, regiony upraw i ciekawe kawowe przepisy z LandCafe.pl
Kawa z Papui-Nowej Gwinei to w 100% kawa organiczna. Papuańska kawa uprawiana jest na małych, przydomowych plantacjach, które liczą od kilkudziesięciu do kilkuset krzewów. Co odnajdziesz w kawie z Papui-Nowej Gwinei? Słodycz tropikalnych owoców, syropu klonowego, orzechów, lekką, przyjemną kwasowość i niemal brak goryczki. Jeśli ciekawi Cię jak uprawiana jest kawa w Papui-Nowej Gwinei oraz co wpływa na jej niesamowity smak, to zapraszam do przeczytania poniższego wpisu.
Papua-Nowa Gwinea leży we wschodniej części Nowej Gwinei oraz na sąsiednich archipelagach wysp. Większą część terenu stanowią góry. Położenie w obszarze sejsmicznym skutkuje występowaniem licznych wulkanów. Osiemnaście z nich do dziś jest aktywnych. Panuje gorący, wilgotny klimat równikowy i podrównikowy w wyższych partiach. Teren w dużej mierze porastają lasy równikowe, w których występuje niezwykle bogata fauna i flora. Znajdziesz tu rzadkie gatunki ptaków, ogromnych rozmiarów motyle oraz liczne „rajskie” gatunki roślin.
Historia uprawy kawy w Papui-Nowej Gwinei rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo w roku 1937, kiedy posadzono pierwsze sadzonki. Od tamtej pory jest najcenniejszym rolnym towarem eksportowym, a z jej sprzedaży utrzymuje się około 240 000 małych gospodarstw rolnych.
Gdzie uprawia się kawę w Papui-Nowej Gwinei?
Uprawa kawowców w Papui-Nowej Gwinei to głównie małe, przydomowe gospodarstwa tzw. Coffee Gardens. Produkują one 70% z ponad miliona worków eksportowanych rocznie. Typowa plantacja liczy od 20 do 600 kawowych krzewów uprawianych całkowicie ręcznie, bez użycia maszyn czy ciężkiego sprzętu. Tylko 10% wszystkich plantacji kawy w Papui to większe i bardziej zorganizowane gospodarstwa jednak ich powierzchnia jest również niewielka i nie przekracza 20 ha. Najbardziej znane z nich to Sigri, Arona Valley, Gumanch i
Tremearne. Kawa uprawiana jest na wulkanicznej ziemi, na wysokościach od 1300 do 1800 m n.p.m. Najważniejsze regiony upraw to Easter Highlands, Western Highlands, Southern Highlands,
Chimbu, Morobe i Enga.
Jak uprawiana jest kawa w Papui-Nowej Gwinei?
Okres kwitnienia kawowych krzewów uprawianych w Papui-Nowej Gwinei przypada na miesiące od sierpnia do września. Kawę zbiera się od kwietnia do sierpnia. Zbiór oraz cała uprawa odbywa się ręcznie. Uprawia się głównie Arabikę, choć można spotkać także uprawy Robusty, głównie jakości Specialty. Kawowe ziarna zarówno Arabiki, jak i Robusty obrabia się metodą „na mokro”. Suszenie odbywa się naturalnie w promieniach słońca.
Ekologiczne aspekty rolnictwa tradycyjnego, kultywowane z pokolenia na pokolenie sprawiają, że kawa z Papui-Nowej Gwinei jest 100% organiczna. Nie licząc zastąpienia drewnianych narzędzi stalowymi, papuańscy rolnicy podchodzą niezwykle serio do starych, skutecznych metod uprawy. Zamiast nawozów sztucznych do dziś używa się kompost, a ziemię chroni naturalna ściółka. Ze względu na duże wysokości uprawy nie ma też potrzeby stosowania pestycydów, czy fungicydów. Papua-Nowa Gwinea produkuje rocznie około 60 000 worków Robusty i około miliona Arabiki.
Jak oceniana jest kawa z Papui-Nowej Gwinei?
Wyróżnia się zasadniczo 3 klasy jakościowe dla ziaren Arabiki i dwie dla ziaren Robusty, które podlegają dodatkowej klasyfikacji z uwagi na ilość wad fizycznych i profil sensoryczny. Dodatkowo ocenia się także wielkość ziaren (tzw. screen), które przechodzą przez sita o różnej grubości.
- Klasa 1 Arabica pergamin – czysty, zdrowy, jasny, równomierny kolor ziaren, który jest zasadniczo wolny od widocznych defektów, nie ma nieprzyjemnych zapachów, ziarno klasy „A” lub „B”.
- Klasa 2 Arabica pergamin – czysty, zdrowy pergamin o jasnym kolorze z widocznymi defektami, ziarno klasy „Y”
- Klasa 3 Arabica pergamin – nie ma nadmiernej ilości widocznych defektów i ziarno klasy „Y2”.
- Klasa 1 Robusta pergamin
Czysty, zdrowy, jasny, równomierny kolor ziaren, który jest zasadniczo wolny od widocznych defektów, ziarno klasy „R1”. - Klasa 2 Robusta pergamin
Ziarno nie ma nadmiernej ilości widocznych defektów, ziarno klasy „R2”.
Chcąc poprawić jakość i zapewnić właściwy kierunek rozwoju upraw kawy, Papua-Nowa Gwinea na mocy ustawy o przemyśle kawowym powołała organizację Coffee Industry Corp (CIC). Instytucja ta działa jako organ regulacyjny, badawczy i doradczy. 96% całej kawy produkowanej w kraju wysyła się przez port Lae. Wszystkie worki z kawą sprawdzane są przez laboratorium zapewnienia jakości CIC, a następnie trafiają na
rynki całego świata.
Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje kawa z Papui-Nowej Gwinei, to znajdziesz ją w naszym sklepie internetowym.