Kawa z tłuszczem – co powinieneś wiedzieć?
Czy wiesz, że, kawa zawiera od 7 do 17% tłuszczu? Nie musisz się jednak przejmować, ponieważ tłuszcz występujący w kawie ma dobroczynne działanie na organizm. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa zawierała mniej lub więcej tłuszczu w filiżance naparu, są na to sposoby.
Czy wiesz, że, kawa zawiera od 7 do 17% tłuszczu?
Jeśli kupisz dobrą, świeżo paloną kawę to często, po jej zaparzeniu możesz zaobserwować pływające na powierzchni „oczka tłuszczu” – jak w rosole 🙂 Tak, to tłuszcz zawarty w kawie, a dokładniej: arachinowy, behenowy, linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Nie musisz się jednak przejmować, ponieważ ich występowanie ma dobroczynne działanie na organizm. Pomagają one zrzucić zbędne kilogramy – sprawdzą się zwłaszcza w walce z otyłością brzuszną. Dodatkowo regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, poziom cholesterolu, oraz pracę przewodu pokarmowego. Wzmacniają układ odpornościowy, a także zapobiegają nowotworom.
Co zrobić, aby kawa z tłuszczem działała pozytywnie na nasz organizm?
Aby jednak właściwości tłuszczy kawowych działały pozytywnie na nasz organizm musi być spełniony jeden warunek – właściwa temperatura palenia kawowych ziaren. Dlatego właśnie tak ważny jest staranny i odpowiedni proces palenia kawy. Działanie zbyt wysokiej temperatury sprawia, że dobroczynny tłuszcz zawarty w kawie, zostanie zamieniony w związki szkodliwe, co często ma miejsce w kawach palonych przemysłowo w dużych fabrykach.
Sposoby na kawę z mniejszą lub większą ilością tłuszu
Jeśli chcesz, aby Twoja kawa zawierała mniej lub więcej tłuszczu w filiżance naparu, są na to sposoby. Kawa filtrowana zawiera mniej tłuszczu. Jeśli chcesz otrzymać napój z jego niższą zawartością, zaparzaj kawę z użyciem filtrów papierowych metodą przelewową w dripie, chemexie czy ekspresie przelewowym. Niższa temperatura parzenia, poniżej 80°C sprawi, że tłuszcze w większości pozostaną w kawowych fusach. Jeśli jednak chcesz, aby w Twojej filiżance znalazło się więcej dobroczynnych tłuszczy, zaparz kawę w makinetce lub ekspresie ciśnieniowym. Wyższa temperatura i drobne mielenie sprawi bowiem, że wyekstrahujemy ich maksymalną ilość, choć i tak zostanie ich w fusach jeszcze sporo.
A jaką kawę Ty wolisz? Z oczkami jak w rosole czy raczej bez nich? Skomentuj wpis.
Jeżeli ten wpis jest dla Ciebie wartościowy, podziel się z innymi wiedzą i udostępnij.
Zapraszam Cię do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę.
Jeżeli Chcesz wiedzieć więcej polub nasz profil na Facebooku, Instagramie czy Twitterze i bądź na bieżąco!