Kawowy Terroir – czy wiesz co to jest?
Czy wiesz, że Terroir jest jednym z kluczowych czynników wpływających na smak kawy? Terroir określa warunki środowiskowe, w jakich uprawiane są krzewy kawowca, które determinują poszczególne cechy kawy i mają bezpośredni wpływ na jej ostateczny smak. Dzisiejszy wpis jest właśnie o tym jak kawowy terroir wpływa na smak Twojej kawy.
Co to jest Terroir i dlaczego ma wpływ na smak kawy?

Terroir określa warunki środowiskowe, w jakich uprawiane są krzewy kawowca, które determinują poszczególne cechy kawy i mają bezpośredni wpływ na jej ostateczny smak. Termin Terroir pochodzi od francuskiego słowa “terre” – ziemia, gleba, ląd. Najczęściej stosowany do opisywania wina, ale również kawy. Charakteryzuje on warunki środowiskowe takie jak gleba, średnia temperatura, roczne opady, ilość światła, wysokość upraw, etc.
Wszystkie powyższe czynniki wpływają na smak tego, co znajdziemy w filiżance naszej świeżo palonej kawy.
Każdy region posiada swój wyjątkowy, kawowy terroir.
Ponieważ warunki środowiskowe, w jakich uprawia się krzewy kawowca, są unikalne i niepowtarzalne dla każdego regionu powodują, że kawa z Meksyku będzie smakowała inaczej niż ta z Sumatry, a żadna z nich nie będzie podobna do tej z Kenii. Wszystkie kraje i ich regiony mają różne warunki uprawy, więc kawa z nich pochodząca ma swój unikalny Terroir.
Terroir poszczególnych regionów, również może się różnić pomiędzy sobą. Otoczenie plantacji, towarzystwo różnych gatunków roślin, lub pogody w poszczególnych sezonach uprawowych mogą zmieniać smak kawy. Cechy charakterystyczne i pożądane można ujednolicać tworząc typowy kawowy terroir, odzwierciedlający dane pochodzenie, lub wręcz przeciwnie uwypuklać pewne cechy tworząc tak zwane mikro-loty, charakteryzujące daną plantację czy nawet jej część.
Jak tego dokonać? Kawę danego regionu np. Brasilia Santos skupuje się z różnych plantacji i miesza ze sobą. Powoduje to zatarcie różnic i balansuje cechy typowe dla brazylijskich ziaren regionu São Paulo.
Selekcjonując natomiast kawowe ziarna od jednego plantatora lub nawet konkretnej części danej plantacji otrzymamy unikatowy i niepowtarzalny smak. Kawa pochodząca z takiego mikro-lotu będzie wyjątkowa, jednak szansa, że otrzymamy identyczną w przyszłości, jest niewielka.
Jak znaleźć Swój kawowy ideał ?
Jeśli zaczynasz przygodę z kawą i nie masz jeszcze Swojego faworyta, proponuję rozpocząć smakowe poszukiwania od zakupu kaw typu Single z różnych regionów świata. W naszym sklepie – LandCafe.pl – wyodrębniliśmy kawy z poszczególnych regionów pasa kawowego takie jak:
Sprawdź czy wolisz kawy afrykańskie czy bardziej te z ameryki, a dopiero później szukaj faworyta wśród przedstawicieli danego regionu.
Pomoże Ci to wyodrębnić konkretny profil smakowy, a następnie odkryć niuanse, które istotnie wpłyną na smakowe doznania.
Podziel się Swoimi odczuciami. Powiedz które kawy są Twoim ideałem, a które leżą na drugim biegunie Twoich kawowych poszukiwań. Czekam na Wasze komentarze pod postem.
Jeżeli ten wpis jest dla Ciebie wartościowy, podziel się z innymi wiedzą i udostępnij.
Zapraszam Cię do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę.
Jeżeli Chcesz wiedzieć więcej polub nasz profil na Facebooku, Instagramie czy Twitterze i bądź na bieżąco!