Ekspres do kawy automatyczny – jaki wybrać, aby nie żałować?
Dziś zajmiemy się tematem zakupu ekspresu automatycznego. Spróbuję pomóc Ci w wyborze właściwego ekspresu, omówię dostępne funkcje oraz podpowiem jakich błędów uniknąć, aby później nie żałować. Nie będę tu wymieniał marek czy polecał topowych modeli. Będzie samo „mięso”, czyli praktyczna wiedza o tym, jak kupić ekspres do kawy, automatyczny. Niedługo święta, wielu z nas w tym okresie decyduje się na zakup jakiegoś nowego sprzętu AGD do swojego domowego arsenału. Jednym z chętniej kupowanych w tym okresie sprzętów jest właśnie automatyczny ekspres do kawy. Już pewnie widzisz oczami wyobraźni całą rodzinę zgromadzoną przy świątecznym stole i siebie w roli baristy, który pyta – jaką kawę podać? Następnie za przyciśnięciem jednego guzika wyczarowujesz Espresso, Late Macchiato, a dla dzieciaków gorącą czekoladę. Cudownie prawda?
Aby jednak te świąteczne cuda trwały dłużej niż tylko kilka miesięcy, a kawa z Twojego ekspresu smakowała wyśmienicie, musisz poznać odpowiedź na kilka pytań.
Z dzisiejszego wpisu dowiesz się:
- Jaki automatyczny ekspres do kawy wybrać?
- Dlaczego nie warto kupić ekspresu na kapsułki lub saszetki?
Przejrzymy także dostępne funkcje i możliwości takie jak:
- młynek do kawy
- preinfuzja
- podgrzewanie filiżanek
- ustawienia ekspresu
- spieniacz do mleka, pojemnik i funkcja One Touch
- obsługa ekspresu
- gdzie kupić automatyczny ekspres do kawy
Gotowy? To zaczynamy!
Jaki ekspres automatyczny wybrać?
Kiedy już podejmiemy decyzję o zakupie automatycznego ekspresu do kawy to pierwszym pytaniem, jakie pojawia się w głowie jest – jaki ekspres wybrać? Obecnie na rynku jest tak wiele marek i możliwości, że „głowa boli”. Kolejna kwestia nowy, czy używany – lecz o tym na końcu wpisu. Aby pomóc Ci znaleźć właściwą odpowiedź podejdę do tematu może mniej standardowo niż inni, lecz praktycznie. Zanim wybierzesz jakikolwiek model, zacznij od końca, czyli od serwisu. Każdy, nawet najlepszy ekspres, prędzej czy później będzie wymagał jakiejś obsługi przez wykwalifikowany serwis. Zorientuj się, więc w pierwszej kolejności, jaki serwis znajdziesz w swojej najbliższej okolicy, jakich marek urządzenia obsługuje i jaki jest koszt tej obsługi, oraz czy są dostępne akcesoria, chemia do danego modelu i czy jest on w ogóle serwisowalny. Są bowiem ekspresy, których naprawa jest niemożliwa lub nieopłacalna. Unikniesz w ten sposób sytuacji, w których będziesz musiał wysyłać gdzieś swoje urządzenie, skrócisz czas obsługi i zaoszczędzisz masę pieniędzy.
Kolejny punkt, który z pewnością pojawi się przy rozważaniu decyzji zakupowej to budżet. Pamiętaj, że koszt zakupu to nie wszystko i ważny jest też koszt eksploatacji. Bogactwo oferowanych na rynku modeli ekspresów jest ogromne, więc i możliwości cenowych jest wiele. Automatyczne urządzenia do parzenia kawy zaczynają się już od kilkuset złotych, na kilkudziesięciu tysiącach kończąc. Unikaj jednak urządzeń najtańszych, ponieważ za ceną idzie też jakość zarówno samego urządzenia, jak i przygotowanego przez nie napoju. Rozsądne propozycje ekspresów automatycznych, do użytku domowego zaczynają się od ok. 1500,00 zł. Możesz też zdecydować się na ekspres używany, wysoki model można kupić za ułamek jego pierwotnej ceny.
Dlaczego nie warto kupić ekspresu na kapsułki lub saszetki?
Z całą pewnością odradzam zakup ostatnio modnych, ekspresów na saszetki lub kapsułki. Owszem są dość tanie, posiadają nowoczesny design, a producenci często kuszą bogatym pakietem startowym zestawu kaw dodawanych do naszego zakupu. Nie dajcie się jednak zwieść tym wszystkim marketingowym zabiegom.
Aby odwieźć Cię od pomysłu zakupu ekspresu na kapsułki czy saszetki wymienię podstawowe wady tego rozwiązania:
- brak możliwości przygotowania napoju ze świeżej kawy, wszak nie wiesz, kiedy została ona wypalona i zmielona
- brak wpływu na gatunek, rodzaj kawy i kraj jej pochodzenia
- mniejszy aromat
- możliwe dodatki takie jak: polepszacze smaku, konserwanty etc.
- ograniczenie do jednej firmy produkującej wkłady, ponieważ zazwyczaj producenci tak konstruują urządzenia, aby zapewnić sobie w przyszłości zbyt na ich produkty
- zazwyczaj brak serwisu, przeważnie są to jednorazówki
- i w końcu cena jednej kawy, która najczęściej jest relatywnie wysoka.
Wiem, że cyfry działają na wyobraźnię najlepiej, dlatego punkt ostatni przeanalizujmy dokładniej. Porównajmy:
- Średnia cena kapsułki do przygotowania filiżanki kawy to koszt ok. 1,50 zł.
- Z kilograma kawy ziarnistej uzyskamy ok. 120 filiżanek, a za przyzwoitą kawę do ekspresu trzeba zapłacić średnio 80 zł.
Zobacz, wynik mówi sam za siebie, różnica jest ponad dwukrotna. Przemnóżmy teraz wynik przez standardowe zużycie, czyli dwie dorosłe osoby, które wypiją dziennie dwie filiżanki każda. Miesięczny koszt kawy z ekspresu na gotowe wkłady to 180,00 zł. Kupując kawę w ziarnach, zużyjemy jej średnio w miesiącu kilogram, czyli koszt ok. 80,00 zł. Jak widzisz, po roku uzbiera się 1200,00 zł, a to dość sporo. Jeśli dodasz tę kwotę do kosztu zakupu ekspresu kapsułkowego, to śmiało możesz się zacząć rozglądać za przyzwoitym rozwiązaniem wykorzystującym kawę w ziarnach.
Młynek do kawy w ekspresie
Skoro już wiesz, że warto wybrać ekspres automatyczny na kawę ziarnistą, to naturalne jest, że będzie on wyposażony w młynek. Zobaczmy teraz, w jakie młynki wyposażone są urządzenia dostępne na rynku. Wybór jest w zasadzie prosty. Ekspresy automatyczne do kawy wyposażone są w młynki żarnowe. Występują one w dwóch wariantach: młynek z żarnem stalowym lub ceramicznym. Istnieje wiele mitów na ten temat. Niektórzy twierdzą, że ceramiczne chodzą ciszej, inni, że stalowe zmieniają smak kawy, jeszcze inni mówią o różnicach w dokładności przemiału. Jednak to wszystko mity i różnica w zasadzie jest prosta. Młynek ceramiczny jest z reguły mniej trwały i bardziej podatny na uszkodzenia. Profesjonalne młynki elektryczne używane przez baristów, mają zazwyczaj stalowe żarna, mielą dokładnie i taki polecam wybrać, kupując automatyczny ekspres do kawy. Przejdźmy teraz do regulacji grubości mielenia. Wszystkie ekspresy, które miałem okazję widzieć, posiadały regulację przemiału, jednak różnice występują w jej zakresie. Porównując modele, zwróć szczególną uwagę na skalę, w jakiej będziesz mógł ustawić grubość mielenia. Im większa ona będzie, tym lepiej.
Preinfuzja
Preinfuzja, czyli inaczej wstępne parzenie. Zmielona kawa powinna dostać pewną dozę wody, aby jej smak rozkwitł przed finalnym zaparzeniem. Trwa to kilka sekund i ekspres ponownie puszcza już właściwą dawkę wody dla wybranego przez nas napoju. Istnieją ekspresy z funkcją preinfuzji i takie, które jej nie mają. Sprawdź, czy ekspres, który zamierzasz kupić posiada funkcję preinfuzji, bowiem wpłynie ona bezpośrednio na smak kawy, którą otrzymasz. Nie byłoby chyba nic gorszego od rozczarowania jej płaskim smakiem po tym, jak wydałeś furę pieniędzy na upragnioną maszynę.
Podgrzewanie filiżanek
Wyższe model automatycznych ekspresów do kawy posiadają zazwyczaj w górnej części urządzenia, podgrzewaną tacę z ociekaczem, na której możesz położyć swoje ulubione filiżanki. Czy jest ci to potrzebne? Pamiętaj, że kawa, która trafi do zimnej filiżanki, natychmiast obniży swoją temperaturę. Efekt będzie taki, że stosunkowo szybko stanie się zimna, a ta będzie smakować gorzej. Mniej będziesz czuł także jej zapach. Jeśli więc masz możliwość wybrać ekspres z choćby najmniejszym podgrzewaczem, to właśnie taki wybierz.
Ustawienia ekspresu automatycznego do kawy
Tu można poszaleć 🙂 Oczywiście tańsze modele będą miały ich mniej, droższe więcej. Ja opiszę te, na które warto zwrócić szczególną uwagę i które dadzą Ci kontrolę nad uzyskaniem pysznej kawy.
Przyzwoity ekspres powinien posiadać regulację w zakresie:
- Ilości wody dla danego napoju. Dobrze, aby regulacja była w ml na zadany rodzaj kawy.
- Ilości kawy na jeden napój. Dobrze byłoby, abyś mógł ustawić jej ilość w gramach, ale to rzadkość. Zazwyczaj jest to iluś tam stopniowa skala. Jednak w specyfikacji urządzenia zakres między minimum a maximum podany jest w gramach, co łatwo będziesz mógł rozszyfrować.
- Temperatury wody. Tu bywa różnie. Zazwyczaj, jeśli w ogóle jest mamy do wyboru normal lub high. Wyższe modele posiadają więcej możliwości regulacji.
- Ilość pary. Tu zazwyczaj regulacja podana jest przewrotnie w sekundach. Ustawiając czas i wciskając odpowiedni guzik nasz ekspres będzie generował parę do spieniacza przez określoną ilość sekund.
- Jeżeli ekspres posiada osobną wylewkę, która jest w stanie podać gorącą wodę, to z pewnością będzie posiadał także ustawienie jej ilości. Tu nie ma niespodzianek i są to oczywiście ml.
- Timer. Funkcja, która pozwala zaprogramować godziny gotowości urządzenia do pracy. Przykładowo ekspres włącza się automatycznie o 6:00 rano, aby gdy wstaniemy o 7:00, wszystko było gotowe, a filiżanki podgrzane. Analogicznie o zadanej godzinie automatycznie przejdzie w stan uśpienia i zaoszczędzi nieco prądu w nocy.
- Twardość wody / filtr. To ustawienia, które informują ekspres jak często będzie musiał zostać odkamieniony.
- Zużycie prądu. Ekspresy w zależności od marki i modelu posiadają różne tryby gospodarowania energią. Często możemy spotkać ustawienia economy/normal/high lub podobne. Z reguły odnoszą się one do trybu pracy grzałki bojlera lub termo bloku i wpływają na czas, jaki będzie potrzebował ekspres, aby przygotować pierwszy napój po wciśnięciu przycisku.
- Kolejna kwestia to możliwość przygotowania przez nasz ekspres różnych napojów. Tu zbytnio nie chcę się rozwodzić, bo ilość ta może być od kilku do nawet kilkunastu różnych wariantów w zależności od modelu. Standardem będzie espresso, podwójne espresso, kawa duża czarna, czyli americano, podwójne americano i oczywiście warianty mleczne, których liczba może być różna i w niektórych modelach potrafi przyprawić o zawrót głowy. Radzę kierować się upodobaniami, logiką i zasobnością portfela.
- WiFi lub inna obsługa bezprzewodowa. Ostatnio często występująca funkcja w nowych modelach. Uważam to za zbędny bajer, ponieważ ktoś i tak musi podstawić filiżankę, ale jeśli lubisz gadżety to, czemu nie 😉
Spieniacz do mleka, pojemnik i funkcja One Touch
Większość automatycznych ekspresów występujących na rynku, choć nie wszystkie, oferuje możliwość przyrządzenia kaw mlecznych.
Zacznijmy od końca, czyli funkcji One Touch
Jeżeli ekspres posiada funkcję One Touch oznacza to, dosłownie tłumacząc z angielskiego, że jest on w stanie przygotować nam kawę z mlekiem za pomocą jednego przycisku. Co to oznacza w praktyce? Oznacza to, że po wybraniu odpowiedniej funkcji ekspres przygotuje kawę mleczną bez potrzeby dodatkowych czynności. Nie tylko po wciśnięciu jednego przycisku, ale nie będzie także potrzeby przestawiania naszego naczynia. Kawa oraz mleko popłynie z jednej dyszy w kolejności odpowiedniej dla danego napoju. Jeżeli ekspres nie posiada tej funkcji, to zazwyczaj będziemy musieli osobno spienić mleko, przesunąć naczynie pod wylewkę kawową i wcisnąć kolejny guzik, aby dodać np. porcję espresso i uzyskać w ten sposób Latte Macchiato. Czy to niezbędna funkcja i czy bez niej nasz ekspres będzie w pełni funkcjonalny? Tak, ekspres będzie w pełni funkcjonalny i nie ma większych problemów, jeśli nie posiada opcji One Touch, poza wygodą oczywiście.
Przejdźmy teraz do tematu spieniania mleka. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych istnieją dwa podstawowe systemy spieniania mleka.
Pierwszy z nich to Pannarello.
Pannarello to najprostsza dysza spieniająca mleko za pomocą wyrzutu gorącej pary. Zanurzamy ją w dzbanuszku z mlekiem i delikatnie poruszając kolistymi ruchami, spieniamy mleko. Dokładnie taką samą opcję spotkamy w profesjonalnych ekspresach kolbowych. Zaletą tego systemu jest pełna kontrola nad mlekiem, no i to, że możemy się poczuć jak prawdziwy barista. Wady tego rozwiązania to oczywiście wygoda i czas. Jeśli nie masz wprawy w posługiwaniu się dyszą, to są duże szanse trochę nabałaganić.
Kolejny system to Cappuccinatore, dostępny zarówno w ekspresach z funkcją One Touch, jak i bez niej.
Jest to specjalna końcówka z wężykiem, którym podajemy mleko z zewnętrznego pojemnika lub bezpośrednio np. z kartonu. Istnieją różne warianty końcówek Cappuccinatore. Jedne wyłącznie spieniają mleko, inne posiadają regulację, za pomocą której decydujemy o tym, czy mleko zostanie spienione i jak bardzo, czy np. tylko podgrzane. Końcówkę Cappuccinatore możemy również dokupić do ekspresu, który jej nie posiada i zamienić ze standardową dyszą typu Pannarello. Większość ekspresów ma taką możliwość, choć radzę kupić ją od razu najlepiej w zestawie, bowiem jej osobny zakup to dość duży wydatek.
Niektóre modele ekspresów oferują dedykowany pojemnik, z którego mleko pobierane jest automatycznie. Czy rozwiązanie to jest wygodne, pozostawiam pod rozwagę czytelnika? Pamiętaj jednak o dwóch ważnych sprawach. Po pierwsze dodatkowy pojemnik to dodatkowe mycie, po drugie mleko nie za bardzo może stać w temperaturze pokojowej. Dobrze będzie, jeśli takowy pojemnik możemy odpiąć i wstawić do lodówki, a ekspres bez niego będzie nadal posiadał swoją funkcjonalność.
Obsługa ekspresu do kawy
Często pomijana kwestia, o której przyszły użytkownik nie ma pojęcia, zwłaszcza jeśli to jego pierwszy automat. Obsługa, zarówno ta codzienna, jak i okresowa potrafi nie raz sknocić całą kawową zabawę. Pominę tu sprawy oczywiste jak utrzymanie ekspresu we właściwej higienie. Są jednak niuanse, które potrafią na prawdę wkurzyć.
Pojemność zasobnika wody
Wyobraź sobie sytuację, że masz gości i trzeba szybko przygotować kilkanaście napoi. Przyznasz, chyba że wolisz zabawiać ich rozmową niż zajmować się dolewaniem wody. Moim zdaniem dobrze jest, jeśli ekspres posiada rezerwuar o pojemności ok. 1,5 litra.
Pojemnik na fusy
Sytuacja analogiczna do poprzedniej. Sprawa może wydawać się banalna, jednak miałem okazję pracować kiedyś na urządzeniu, które mimo stałego podłączenia do wody mieściło w kubełku na fusy ekwiwalent 6 kaw. Chętnych na kawę było wielu. Wyobraź sobie moją frustrację, gdy co chwilę musiałem otwierać drzwiczki ekspresu, aby wyrzucić fusy. Urządzenie kosztowało furę kasy, wszak było pod zabudowę i markowe, jednak wygoda użytkowania pozostawiała w moim odczuciu wiele do życzenia.
Wysokość wylewki
Ekspresy automatyczne posiadają regulowaną wysokość wylewki, z której popłynie Twoja kawa. Sprawdź, w jakim zakresie jest ta regulacja i czy przypadkiem nie będzie tak, że nie uda Ci się zrobić kawy do Twojego ulubionego kubka. Jeśli często robisz kawę na wynos np. do auta, sprawdź, czy zmieści się pod nią również Twój termo kubek.
Płukanie, czyszczenie i odkamienianie
Powyższe czynności będziesz musiał przeprowadzać regularnie.
- Płukanie robimy na ogół zaraz po włączeniu ekspresu i przed jego wyłączeniem. Jeżeli ekspres posiada timer i masz zaprogramowane godziny jego gotowości, to zazwyczaj te czynności odbywają się automatycznie.
- Czyszczenie. Wykonuje się okresowo, w zależności od ilości przygotowywanych kaw. U mnie wypada średnio raz w miesiącu. Wykonuje się je przy pomocy tabletki czyszczącej i specjalnego programu. Dobrze, gdy ekspres poinformuje Cię o konieczności wykonania czyszczenia automatycznie, a jego przebieg będzie możliwie najprostszy.
- Odkamienianie. W zależności od wody, jaką wlejesz do ekspresu, będzie on wymagał prędzej lub później odkamienienia. Zawsze polecam używać wody przefiltrowanej do każdego napoju, jaki przygotowujemy i to bez względu na to, w czym go zaparzymy. W przypadku ekspresów automatycznych zazwyczaj jest to proces zaprogramowany i zostaniemy poinformowani o konieczności wykonania odkamieniania. Istnieje jednak pewien „błąd”, w niektórych modelach, o którym warto wiedzieć. Zdarza się, że jeśli używamy filtra zamontowanego w ekspresie to urządzenie nie poinformuje nas o konieczności odkamieniania, a to już krok do uszkodzenia i kosztownej naprawy. Sprawdź, jak reaguje Twój ekspres na obecność filtra i jeśli nie informuje Cię o konieczności odkamieniania, wykonaj je przynajmniej raz w roku. Odkamienianie odbywa się podobnie jak czyszczenie, przy pomocy odpowiedniego programu i dedykowanej chemii, automatycznie.
Gdzie kupić automatyczny ekspres do kawy?
Wiesz już, co Cię czeka po zakupie ekspresu. Wiesz, na co zwrócić uwagę. Pozostaje jeszcze jedna kwestia
– Gdzie wymarzony ekspres kupić?
Odpowiedź zapewne wydaje Ci się banalna.
– Jak to gdzie? Najlepiej tam, gdzie najtaniej 🙂
Pozwolę sobie jednak podpowiedzieć Ci dwie, moim zdaniem MEGA WAŻNE rzeczy. Pomijając wszelkie kwestie, ustawień, trybów, marki etc.
Jeżeli możesz, napij się kawy z ekspresu, który zamierzasz kupić!!
Znam osobiście przypadki, gdzie po zakupie następowało wielkie rozczarowanie, bo kawa z nowo zakupionej maszyny nie smakowała tak jak u znajomych, którzy nas częstowali kawą ze swojego automatu. I nie zawsze chodzi tu o kawę. Po prostu jedne ekspresy radzą sobie z tym lepiej inne gorzej. Dlatego, zanim wydasz kilka tysięcy, sprawdź, czego możesz się spodziewać.
Jak to zrobić? Możliwości jest kilka. Spytaj w sklepie lub u dystrybutora, być może mają jakiś pokazowy model. Sprawdź u znajomych, być może mają ekspres, który i Ty chcesz mieć. Jeśli opcja 1 i 2 jest mało realna, spytaj w serwisie. Tu zazwyczaj da się załatwić degustację. Jeśli serwis jest poważny i przyjazny klientowi to z pewnością nie odmówi. Dodatkową zaletą jest fakt, że dysponują oni różnymi urządzeniami, choćby oddanymi przez innych klientów, które i tak trzeba sprawdzić, więc wachlarz marek i modeli powinien być spory. Poznasz też ich podejście do Ciebie, przyszłego klienta, a może nawet nawiążesz nowe znajomości, bo przecież najłatwiej zawiera się je przy kawie 🙂
Na koniec jeszcze jedna rada. Jeśli wybrałeś wypasiony ekspres i w ostatecznym rozrachunku okazało się, że jest on dla Ciebie za drogi to jeszcze nie koniec świata. Istnieje bowiem możliwość zakupu ekspresu używanego, ale tu znów UWAGA!! Nie postępuj zbyt pochopnie i nie kupuj maszyny z niewiadomego źródła. Tu znów z pomocą przyjdzie serwis. Wiele osób wymienia swoje urządzenia na nowsze modele. Najczęściej serwis, który opiekuje się klientem, wie o jego zamiarach i często jest w stanie zaoferować dobrą „używkę” ze znaną historią. Często otrzymasz również gwarancję. Będziesz wówczas pewien, że maszyna jest w dobrej kondycji i po niezbędnym przeglądzie. Dobre, wysokie modele potrafią wytrzymać naprawdę długo, są w pełni serwisowalne, a często ich zmiana spowodowana jest modą.
Jako ciekawostkę, powiem Ci, że moje cacko ma już na liczniku ponad 10 000 kaw, a pracuje nadal niezawodnie i robi przepyszną kawę. I to w zasadzie chyba wszystko, co powinieneś wiedzieć przed zakupem swojej wypasionej, wymarzonej, kawowej maszyny.
Na zakończenie mam dla Ciebie jeszcze jedną niespodziankę. Przygotowałem dla Ciebie gotową Check Listę, którą będziesz mógł wydrukować i zabrać ze sobą udając się na „ekspresowe polowanie”. Jeżeli chcesz, kliknij poniższy link, podaj swój adres mailowy, a my prześlemy Ci gotowy do druku plik *.pdf
Wiele Waszych pytań się powtarzało. Dotyczyły głównie aspektów obsługi ekspresu automatycznego. Były też pytania o akcesoria dodatkowe. Pytania i odpowiedzi pogrupowałem tematycznie. Jeżeli jesteś osobą, która dopiero zamierza kupić ekspres automatyczny, poniższe Q&A pozwoli ocenić Ci, z czym wiąże się codzienna obsługa tej maszyny do zaparzania kawy. Jeśli zaś jesteś już użytkownikiem ekspresu automatycznego, być może znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, które od dawna Cię nurtują.
Szanuję Twój czas, jeżeli nie chcesz czytać całości, kliknij pytanie, zostaniesz automatycznie przekierowany do odpowiedzi.
Pytania użytkowników ekspresów automatycznych:
- Jak często czyścić automatyczny ekspres do kawy?
- Czym wykonać czyszczenie ekspresu automatycznego?
- Czy należy używać oryginalnych tabletek czyszczących?
- Jak często odkamieniamy ekspres automatyczny?
- Jakie tabletki stosować do odkamieniania?
- W jaki sposób wykonać odkamienianie ekspresu automatycznego?
- Czy muszę odkamieniać ekspres, jeśli używam filtrów do wody?
- Czy należy wyciągać filtr podczas odkamieniania?
- Jak prawidłowo ustawić twardość wody?
- Czy można stosować wodę butelkowaną do zaparzania kawy w ekspresie?
- Czy można stosować zamienniki filtrów do wody?
- Kiedy ekspres powinien mieć wykonany przegląd?
- Jaki ekspres do domu, a jaki do biura, gastronomi?
- Czy warto dopłacać do ekspresu z podwójnym termoblokiem?
- Czy możemy wykonać kilkanaście kaw na raz?
- Który ekspres parzy lepszą kawę, automatyczny czy kolbowy?
- Który ekspres jest bardziej awaryjny, automatyczny czy kolbowy?
- Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?
- Która kawa jest lepsza do ekspresu automatycznego, 100% arabica, czy robusta?
- Czy kawę mieloną sypiemy do pełna w ekspresie automatycznym?
- Kiedy używa się kawy mielonej w ekspresie automatycznym z młynkiem i po co?
- Czy można stosować w ekspresie automatycznym kawę smakową?
- Dlaczego, gdy robię jedną kawę, leci ona z obu wylewek?
- Jakie mleko należy stosować do spieniania?
- Czy aby robić kawy mleczne, niezbędny jest pojemnik ze schładzarką?
- Chłodziarka, termos czy pojemnik na mleko, co wybrać?
- Czym różnią się przystawki spieniające do mleka?
- Co to jest One Touch?
- Ekspres przestał spieniać mleko, co robić?
- Czy końcówkę do spieniania mleka można myć w zmywarce?
- Czy konieczne jest stosowanie specjalnego płynu do mycia przystawek?
- Czy ekspres sam wykonuje obrazki na kawie?
- Czy warto mieć podgrzewacz do filiżanek?
- Dlaczego mam wodę w pojemniku na fusy? Czy to normalne?
- Dlaczego ekspres przesypuje zbyt dużo fusów? Ciągle przepełniony pojemnik na fusy.
- Kiedy wyciągamy ociekacz i w jaki sposób?
- Dlaczego w ociekaczu jest woda, jeśli nie robiłem płukania i nie rozlałem?
- Dlaczego po oczyszczeniu ociekacza i fusów nadal wyświetla się komunikat, nie chce zgasnąć?
- Dlaczego ekspres robi chłodną kawę?
- Dlaczego ekspres ma słabe ciśnienie i nie podaje pary?
- Jak i kiedy kręcić pokrętłem młynka?
- Dlaczego ekspres parzy słabą kawę?
- Dlaczego kawa zakleja młynek?
- Czy mogę używać ekspresu, jeśli przypadkowo nalałem do młynka trochę wody?
- Ekspres posiada funkcję preinfuzji lub PEP, co to znaczy?
- Czy warto kupić ekspres z funkcją Smart Connect?
Jak często czyścić automatyczny ekspres do kawy?
Częstotliwość czyszczenia ekspresu zależna jest od ilości zaparzanych przez Ciebie kaw. Statystycznie możemy przyjąć, że przy normalnym, domowym użytku, czyszczenie wypada średnio raz na 30-45 dni. Ekspres informuje użytkownika komunikatem na wyświetlaczu. Czyszczenie ekspresu powinniśmy wykonać niezwłocznie. W zależności od modelu możemy wykonać zazwyczaj jeszcze kilkanaście kaw, zanim włączymy program czyszczenia. Niektóre ekspresy, celem ochrony urządzenia, potrafią zablokować możliwość przygotowania napojów do czasu wykonania programu czyszczenia.
Czym wykonać czyszczenie ekspresu automatycznego?
Czyszczenie ekspresu wykonujemy przy pomocy specjalnych tabletek czyszczących. Zazwyczaj wrzucamy tabletkę w otwór przeznaczony do dozowania kawy mielonej i wykonujemy kolejno czynności, wyświetlane na pulpicie ekspresu. Cała procedura czyszczenia trwa około 15 min. Sprawdź w instrukcji obsługi, w jaki sposób czyści się Twój ekspres, ponieważ różne modele wymagają wykonania innych czynności.
Czy należy używać oryginalnych tabletek czyszczących?
Jeśli to możliwe, to najlepiej używać oryginalnych tabletek czyszczących, dedykowanych dla danego modelu ekspresu. Kluczowe znaczenie ma tu wielkość i kształt tabletki oraz jej skład. Jeśli wrzucimy inną np. zbyt dużą tabletkę, może to skutkować zacięciem się modułu zaparzacza, a nawet jego uszkodzeniem. Chemia zawarta w tabletkach jest przystosowana do tworzyw użytych przy produkcji twojego urządzenia. Oryginalna chemia gwarantuje właściwe czyszczenie ekspresu, a Ty masz pewność, że nic nie zostanie w nim uszkodzone. Być może istnieją tańsze zamienniki, ale co do ich jakości nie możesz mieć 100% pewności. Pozorna, chwilowa oszczędność może skutkować kosztowną naprawą w przyszłości.
Jak często odkamieniamy ekspres automatyczny?
Analogicznie jak w przypadku czyszczenia, zależne jest to od ilości parzonych przez Ciebie kaw, oraz od jakości wody, jakiej używasz. Większość nowoczesnych ekspresów posiada ustawienie twardości wody i na jego podstawie oblicza czas, po jakim powinno się wykonać odkamienianie. Jeśli twój ekspres nie informuje o potrzebie odkamieniania, to przy normalnym, domowym użytku odkamienianie należy wykonać bezwzględnie przynajmniej raz w roku.
Jakie tabletki stosować do odkamieniania?
Tu sytuacja wygląda identycznie jak w przypadku tabletek czyszczących. Najlepiej używać oryginalnych tabletek odkamieniających lub płynów dedykowanych do Twojego modelu ekspresu.
W jaki sposób wykonać odkamienianie ekspresu automatycznego?
Procedura odkamieniania zależna jest od modelu urządzenia. Zazwyczaj informuje nas ono o potrzebie wykonania odkamieniania. Należy użyć 2-3 tabletek (zgodnie z instrukcją) lub odpowiednią ilość gotowego roztworu. Tabletki rozpuszczamy w wodzie, którą wlewamy do pojemnika na wodę i włączamy odpowiedni program. Proces odkamieniania trwa zazwyczaj ok. 50-60 minut.
Czy muszę odkamieniać ekspres, jeśli używam filtrów do wody?
Tak. Nawet jeśli używasz filtrów do wody, powinieneś wykonać odkamienianie przynajmniej raz w roku. Filtry poprawiają smak i jakość wody, jednak nie są w stanie wyeliminować wszystkich minerałów, które osadzają się podczas zaparzania na grzałce termobloku i w przewodach. UWAGA!! Niektóre ekspresy automatyczne np. Jura nie informują o potrzebie odkamieniania w przypadku ustawienia ekspresu w trybie FILTR. Nie znaczy to jednak, że możemy pominąć ten proces. PAMIĘTAJ!! ODKAMIENIAJ SWÓJ EKSPRES AUTOMATYCZNY PRZYNAJMNIEJ RAZ W ROKU. Odwdzięczy Ci się długą, bezawaryjną obsługą, a twoja kawa zawsze będzie miała właściwą temperaturę i smak.
Czy należy wyciągać filtr podczas odkamieniania?
Tak. Podczas odkamieniania bezwzględnie demontujemy i usuwamy filtr z pojemnika na wodę. W przeciwnym razie chemia odkamieniająca, rozpuści wszystkie osady nagromadzone w filtrze i przeleje je przez ekspres, co spowoduje jeszcze większe jego zakamienienie.
Jak prawidłowo ustawić twardość wody?
Twardość wody, mierzymy przy pomocy specjalnych pasków do jej pomiaru. Używamy wskaźników paskowych i po odczytaniu wartości ustawiamy ekspres. Jeśli nie posiadamy pasków, możemy spróbować uzyskać informację u dostawcy wody. Firmy wodociągowe, zobligowane są do częstych badań jej jakości zarówno bakteriologicznej, jak i chemicznej. Informację o twardości wody w moim kranie, znalazłem bez problemu na stronie internetowej dostawcy.
Czy można stosować wodę butelkowaną do zaparzania kawy w ekspresie?
Jeśli chcesz, możesz użyć wody butelkowanej. Jednak nie polecam Ci jej stosowania. O ile woda butelkowana ma często dobroczynny wpływ na nasz organizm, o tyle niekoniecznie będzie to zbawienne dla naszego ekspresu. Bardzo często wody butelkowane zawierają masę składników mineralnych, które działają pozytywnie na nasze ciało. Jednak wszystkie te składniki mineralne wytrącą się i osadzą w naszym ekspresie. Używając wody butelkowanej, raczej częściej będziesz musiał wykonać odkamienianie. Jeśli woda w twoim kranie jest nie najlepszej jakości, radzę używać Ci filtrów do wody, dedykowanych do Twojego ekspresu, lub filtrów zewnętrznych, dzbankowych. Gwarantują one przyzwoite uzdatnianie i oczyszczanie wody, poprawiają również jej smak.
Czy można stosować zamienniki filtrów do wody?
Sytuacja identyczna jak w przypadku wszelkich innych akcesoriów i chemii. Nie polecam stosować tanich zamienników filtrów do wody. Zazwyczaj ich cena idzie w parze z jakością. Różnią się zawartością i ilością materiału filtracyjnego, co bezpośrednio przekłada się na ich działanie. Gorzej filtrują i na krócej starczają. Często nie posiadają atestu. Cudów nie ma i jakość idzie zazwyczaj w parze z ceną, a w tym przypadku zaoszczędzone pieniądze, prędzej czy później wydamy na kolejny „tani” filtr, serwis ekspresu lub u lekarza. Jeśli filtry do twojego ekspresu są bardzo drogie, doskonałym rozwiązaniem jest dzbanek filtracyjny z atestowanym filtrem, który wymieniamy zgodnie z instrukcją. Nie przelewaj więcej wody przez filtr, jeśli jego termin przydatności minął. Pamiętaj, szkodzisz przede wszystkim swojemu zdrowiu.
Kiedy ekspres powinien mieć wykonany przegląd?
Jeżeli używasz ekspresu w domu, to warto wykonać przegląd raz na 3 lata. Ekspres pracujący w firmie lub pod dużym obciążeniem – należy zrobić przegląd raz w roku. Przeglądy rób w autoryzowanym serwisie. Jeśli będziesz trzymać się wytycznych i właściwie dbać o Swój ekspres, to najprawdopodobniej wymienisz go pod wpływem mody niż ze względu na uszkodzenie. Uwierz mi, jeśli kupisz porządną maszynę, to potrafią one wytrzymać naprawdę wiele. Powiem Ci w tajemnicy, tylko nikomu o tym nie rozpowiadaj 😉 , że moja Jura ma już na liczniku ponad 10 000 filiżanek. Tak nie pomyliłem zer 🙂 Tylko raz podczas całej eksploatacji miała usterkę mechaniczną. Pękła zębatka silnika przez zmęczenie materiału, które po takim przebiegu miało prawo się zdarzyć. Udało się to naprawić za parę stówek wykonując przy okazji duży przegląd i wymianę jeszcze kilku uszczelek. Od tamtej pory, dalej dzielnie służy do dziś, parząc naprawdę wyśmienitą kawę.
Jaki ekspres do domu, a jaki do biura, gastronomi?
Bardzo często na pierwszy rzut oka, ekspresy dla biur czy gastronomi nie różnią się zbytnio wyglądem. Niektóre mają nawet identyczne wymiary zewnętrzne. Podstawowa różnica to sprawność termobloku. Ekspresy biurowe, czy gastronomiczne zazwyczaj mają podwójną grzałkę, lub termoblok większej mocy. Jeśli ekspres jest ciut większy, to zazwyczaj spowodowane jest to powiększonym ociekaczem i większym kubłem na fusy.
Czy warto dopłacać do ekspresu z podwójnym termoblokiem?
Jeżeli robimy bardzo dużo kaw, szczególnie mlecznych lub używamy ekspresu w biurach, gastronomii to warto. Do samych kaw czarnych, parzonych w domowym zaciszu, nie ma to sensu. Podwójny termo blok zapewnia nam generowanie większej ilości gorącej wody i pary, w krótszym czasie. Przykładowo, jeśli zamierzasz zrobić 10 kaw mlecznych z rzędu, to jak najbardziej jest to możliwe na zwykłym domowym ekspresie. Różnica będzie tu jedynie w czasie przygotowania Twoich napojów. Może się zdarzyć, że pomiędzy jedną a drugą filiżanką, będziesz musiał odczekać np. 5 sekund, aż ekspres przygotuje kolejną porcję gorącej wody. Szczególnie dotyczy to kaw mlecznych przygotowywanych z funkcją One Touch lub końcówką Cappuccinatore. Wówczas ekspres musi wytworzyć dużą ilość pary i jeśli nie ma wzmocnionego termobloku zajmie mu to trochę więcej czasu.
Czy możemy wykonać kilkanaście kaw na raz?
Odpowiedź na to pytanie po części znajduje się powyżej. Tak, oczywiście możemy wykonywać kilka, a nawet kilkanaście kaw za jednym razem i nie ma potrzeby robienia przerw. Zdarzało mi się używać zwykłego, domowego ekspresu na imprezach, na których w ciągu kilku godzin, przygotowywałem nawet 100 kaw i więcej. Nie próbujcie tego sami w domu 😉
Który ekspres parzy lepszą kawę, automatyczny czy kolbowy?
Oczywiście lepszą kawę parzy ekspres kolbowy. Przy wszystkich zaletach automatu i stosowaniu najnowszych technologii, niestety żaden automatyczny ekspres nie dorównał jeszcze kolbowemu. Jednak kolba ma również swoje minusy. Kiedy rano w pośpiechu szykujemy się do pracy lub kiedy przyjdą goście, dużo łatwiej jest nam po prostu wcisnąć guzik i podstawić filiżanki. Aby zrobić kawę w kolbie, potrzebujemy młynek i sporo czasu na parzenie, czyszczenie kolby, wsypanie kolejnej porcji kawy, ubicie tamperem i kolejne parzenie. „Wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne”, jak mawiał klasyk. Decyzję musisz w tym zakresie podjąć sam i ja tu niestety wiele Ci nie pomogę.
Który ekspres jest bardziej awaryjny, automatyczny czy kolbowy?
Ze względu na budowę, elektronikę i wiele elementów ruchomych, bardziej awaryjny jest ekspres automatyczny. Domowy ekspres kolbowy posiada zazwyczaj bojler, ewentualnie pompę, a jeśli jest mocno wypasiony, to może kilka zaworów. Tam po prostu niewiele jest do zepsucia. Jeśli jednak przestrzegamy instrukcji, czyścimy na czas, używamy właściwej chemii i serwisujemy, to automat nie powinien sprawiać większych problemów i odwdzięczy się bezawaryjną pracą przez długie lata.
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?
Więcej w tym temacie dowiecie się w naszym artykule jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza. Jeśli czytasz już jakiś czas mojego bloga, to pewnie doskonale wiesz. Świeżo palona, najlepiej z palarni Coffee Hunter, oczywiście ziarnista. Do ekspresów automatycznych lepiej nadają się mieszanki kawowe, czyli tzw. Blendy. Można też oczywiście używać Singli. Colombia Excelso, Brasilia Santos czy Salvador la Mayada wyjdą równie wyśmienicie. Unikałbym raczej Afrykańskich Singli, czy kaw Segmentu Speciality, ponieważ aby wydobyć ich pełnię smaku, warto parzyć je nieco inaczej.
Która kawa jest lepsza do ekspresu automatycznego, 100% arabica, czy robusta?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oczywiście 100% arabica jest szlachetniejsza, delikatniejsza i pełniejsza w smaku. 100% robusty raczej się nie parzy, jeśli rozmawiamy o dobrej kawie. Jednak robustę, używa się do przygotowywania kawowych Blendów i ma to swój głęboki sens. Po pierwsze mieszanki z robustą zawierają więcej kofeiny, dadzą Ci więc większego „kopa”. Dzięki stosowaniu robusty uzyskamy też większą i gęstszą cremę – kawową piankę. Palarnia Coffee Hunter używa do swoich Blendów najwyższej jakości robusty, dlatego Twoja kawa zakupiona w naszym sklepie smakuje tak wyśmienicie. Roasterzy na całym świecie, używają robusty w różnych proporcjach w zależności od regionu, czy upodobań. Najbardziej popularne mieszanki Arabica/Robusta to 80/20, 70/30, choć zdarzają się i 60/40 czy 50/50 szczególnie na południu Włoch.
Czy kawę mieloną sypiemy do pełna w ekspresie automatycznym?
Nie, do pełna sypiemy tylko i wyłącznie kawę w ziarnach. Ekspresy automatyczne mają możliwość przygotowania napoju, przy użyciu kawy mielonej. Zazwyczaj w górnej części urządzenia jest klapka, a pod nią otwór na kawę mieloną. Jeśli zamierzasz użyć kawy mielonej, to należy odmierzyć jedną jej porcję, przy użyciu miarki dołączonej do Twojego urządzenia. Wsypanie większej ilości kawy mielonej może skutkować uszkodzeniem urządzenia.
Kiedy używa się kawy mielonej w ekspresie automatycznym z młynkiem i po co?
Producenci ekspresów automatycznych przewidzieli taką funkcję, na wypadek, gdybyśmy dysponowali wyłącznie kawę mieloną. Drugim powodem używania kawy mielonej może być np. sytuacja, gdzie jeden z domowników pije kawę bezkofeinową. Kawy bezkofeinowe częściej występują jako już zmielone, a nawet jeśli są ziarniste to i tak nie wysypiemy przecież, normalnych ziaren z młynka. Można go oczywiście opróżnić, ale jest z tym trochę zabawy i z pewnością dla jednej bezkofeinowej nikt tego nie uczyni.
Czy można stosować w ekspresie automatycznym kawę smakową?
Pisząc smakową, mam tu na myśli kawę z dodatkiem jakiegoś sztucznego aromatu. Powinienem w tym momencie stanowczo zaprotestować, ponieważ kawy z dodatkami smakowymi to wg mnie nie są prawdziwe kawy. Jeśli czytasz moje wpisy, to pewnie już wiesz, że dobra kawa, swój smak bierze z natury i terroiru, a nie z jakichś tam dodatków. Jednak ten artykuł dotyczy ekspresów automatycznych i skłamałbym, pisząc, że nie można używać kaw smakowych. Używać można, ale ma to swoje konsekwencje dla ekspresu. Mianowicie owe dodatki smakowe, często brudzą, zaklejają ekspres, młynek, sitko, prowadnice etc. Jeśli, więc chcesz używać kaw dosmaczanych, musisz się liczyć z przyspieszonym serwisem. Polecam wybrać dobrą i zdrową kawę z naszego sklepu internetowego. Jest ich tu całe bogactwo, a smaki, które zamknęła w nich natura to czekolada, miód, cynamon, wanilia, owoce leśne i cytrusowe, kwiaty, przyprawy. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie, a o smakowych dodatkach szybko zapomnisz. Jeśli będzie inaczej, zwracam kasę 🙂
Dlaczego, gdy robię jedną kawę, leci ona z obu wylewek?
To normalne, wszystko z Twoim ekspresem w porządku. Ekspresy są tak skonstruowane, że obojętnie czy robisz jedną, czy dwie kawy, zawsze leci ona z obu wylewek na raz.
Jakie mleko należy stosować do spieniania ?
Aby spienić mleko, musi być ono przede wszystkim świeże i schłodzone. Lepiej, kiedy jest tłustsze – 3,2% powinno być w sam raz. Z tłustego mleka wychodzi lepsza i gęstsza pianka. Możesz również użyć specjalnego mleka dla Baristów, które ostatnio widziałem w kilku sklepach. Zawiera ono podwyższoną ilość białka. Weganie i wegetarianie używają mleka sojowego, kokosowego, a nawet owsianego w zależności od upodobań.
Czy aby robić kawy mleczne, niezbędny jest pojemnik ze schładzarką?
Nie musisz posiadać specjalnego pojemnika ze schładzarką, aby robić kawy mleczne. Mleko można podawać z dowolnego pojemnika, ważne, aby było po prostu chłodne. Schładzarka czy termos to akcesoria dodatkowe. Czy warto je posiadać w domu? Jeśli robisz na raz bardzo dużo kaw mlecznych to tak, ale dla jednej, czy dwóch dziennie to zupełnie zbędny gadżet, który wymaga dodatkowego czyszczenia i zużywa energię elektryczną.
Chłodziarka, termos czy pojemnik na mleko, co wybrać?
Jeżeli parzysz dużo kaw mlecznych np. w biurze, czy w gastronomi to warto posiadać schładzarkę. Zapewnia nam na bieżąco chłodne mleko, a czujnik poziomu pilnuje jego ilości. Moim zdaniem, jeśli robisz kilka kaw mlecznych od czasu do czasu, to posiadanie chłodziarki nie ma sensu. Można podawać mleko bezpośrednio z kartonu, co moim zdaniem jest najwygodniejsze. Wyciągasz mleko z lodówki i gotowe. Nie ma dodatkowego mycia. Jeśli jednak jesteś gadżeciażem to polecam zakupić termos lub specjalny pojemnik. Termos utrzymuje temperaturę około godziny. Posiada specjalną rurkę, dozownik. Jeśli wybierzesz pojemnik, radzę wybrać szklany, niż metalowy czy z tworzywa. Szklane ładniej wyglądają i z czasem nie matowieją. Widać też ilość mleka, jaka znajduje się w pojemniku, więc nie skończy nam się ono w połowie robienia napoju.
Czym różnią się przystawki spieniające do mleka?
Podstawowa przystawka do spieniania mleka to tzw. Pannarello. Spienia mleko za pomocą wyrzutu gorącej pary, podobnie jak w klasycznych ekspresach kolbowych. Występują też przystawki automatyczne do spieniania mleka tzw. Cappuccinatore. To te z rurką, wężykiem, który wkładamy do pojemnika z mlekiem, a podciśnienie samo je zasysa, spieniając w końcówce. Są różne warianty końcówek Cappuccinatore. Końcówki bez regulacji – te tylko spieniają mleko. Końcówki z regulacją dwustopniową – spieniają lub podgrzewają mleko. Końcówki z regulacją płynną – możemy za ich pomocą podgrzać mleko lub spienić w różnym stopniu.
Co to jest One Touch?
One Touch to funkcja, która pozwala zrobić kawę mleczną za pomocą jednego przycisku, bez potrzeby przesuwania filiżanki. Mleko oraz kawa leci w odpowiedniej kolejności z wylewki dla kaw mlecznych. Funkcja One Touch zawsze występuje w parze z końcówką Cappuccinatore.
Ekspres przestał spieniać mleko, co robić?
Zdejmij końcówkę do spieniania mleka i sprawdź, czy ekspres wytwarza parę. Jeśli tak to przyczyna tkwi w końcówce. Najprawdopodobniej jest brudna i uległa zatkaniu. Każda końcówka jest rozbieralna. Rozłóż ją i przepłucz wszystkie elementy. Sprawdź drożność. Jeżeli zabrudzenia są poważne, to zostaw całość w wodzie, aby się odmoczyła. Możesz użyć specjalnego płynu lub szczoteczki. Sprawdź również zaworek w końcówce, posiada on mały otworek, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie właściwego podciśnienia i zasysania mleka. Jeśli jest zatkany, oczyść go. Nie używaj do tego ostrych przedmiotów, ponieważ możesz go rozkalibrować i uszkodzić.
Czy końcówkę do spieniania mleka można myć w zmywarce?
Nie, nie możesz myć końcówki do spieniania mleka w zmywarce. Posiada ona drobne elementy, które mogą się zgubić, uszkodzone zostaną też piktogramy. Końcówkę czyścimy zaraz po użyciu, włączając program płukania, lub jeśli ekspres go nie posiada, przepłukując ją wodą, czy płynem w taki sam sposób jak byśmy chcieli spienić mleko. Poważne zabrudzenia czyścimy po rozebraniu.
Czy konieczne jest stosowanie specjalnego płynu do mycia przystawek?
Nie, stosowanie płynów do czyszczenia przystawek raczej nie jest konieczne. Specjalistyczne płyny zawierają agresywną chemię i jeśli nie musisz, to nie polecam jej stosować. Będzie lepiej dla portfela i zdrowiej. Końcówki mają małe zakamarki i resztki chemii, mogą w nich pozostać. Jeśli musisz użyć chemii, ponieważ nie da się oczyścić końcówki bez niej, to pamiętaj, aby bardzo dobrze ją wypłukać.
Czy ekspres sam wykonuje obrazki na kawie?
Nie, pomimo iż jest to automat, to takiej automatyzacji jeszcze nikt nie wymyślił. Ekspres sam nie robi obrazków na kawie nazywanych – Latte Art. Jeżeli chcesz wykonać obrazki, a nie masz wprawy, możesz użyć specjalnych szablonów tzw. dekoratorów, przez które przesypuje się kakao. Do dekoracji używaj kakao słodkie, ponieważ lepiej się trzyma. Najładniejsze obrazki wychodzą na kawach czarnych, gdy posypiemy cremę lub na cappuccino, na kawie z mlekiem się rozmazują. Możesz też spienić mleko osobno w dzbanuszku i spróbować swoich sił w klasycznym Latte Art. Przy odrobinie cierpliwości i zdolności manualnych szybko nabierzesz wprawy i zachwycisz swoich gości własnoręcznym Latte Art.
Czy warto mieć podgrzewacz do filiżanek?
Rozróżniamy dwa typy podgrzewaczy filiżanek, komorowe i płytowe. Komorowe to spory wydatek i rzadko spotykany w domowym użyciu, choć filiżanki przygotowuje perfekcyjnie. W domowych ekspresach automatycznych, podgrzewacze, jeśli występują, to na ogół są to podgrzewacze płytowe. Zlokalizowana w górnej części ekspresu płyta ze stali nierdzewnej z ociekaczem, na której stawiamy filiżanki. Jeśli znajdują się tam one zawsze przed podaniem i przez cały czas to takie rozwiązanie spełnia swoją funkcję. Podgrzewacz płytowy nie podgrzeje nam jednak naczyń postawionych na chwilę.
Dlaczego mam wodę w pojemniku na fusy? Czy to normalne?
Pewna ilość wody może znajdować się w pojemniku na fusy, jednak jej nadmiar oznacza awarię lub uszkodzenie. Jeżeli są to tylko mokre fusy i trochę wody, która z nich wyleciała to wszystko w porządku. Jeśli natomiast wody jest dużo i mamy kawowe błoto, to ekspres należy oddać do serwisu. Najprawdopodobniej jest jakiś przeciek i będzie konieczna wymiana wężyka lub uszczelki.
Dlaczego ekspres przesypuje zbyt dużo fusów? Ciągle przepełniony pojemnik na fusy.
Zazwyczaj ekspres informuje nas o potrzebie opróżnienia pojemnika na fusy komunikatem na pulpicie. Powodem przesypywania się fusów jest niewłaściwe opróżnianie pojemnika na fusy. Pojemnik zawsze wyciągamy na włączonym ekspresie, aby elektronika wiedziała, że dokonaliśmy opróżnienia. Jeśli zrobimy to na wyłączonym ekspresie, czujniki nie zarejestrują tego zdarzenia. W efekcie ekspres będzie błędnie odliczał czas pomiędzy cyklami opróżniania pojemnika na fusy.
Kiedy wyciągamy ociekacz i w jaki sposób?
Podobnie jak w przypadku pojemnika na fusy, tackę ociekacza wyjmujemy, opróżniamy i myjemy, kiedy wyświetli się komunikat na pulpicie. Tę czynność również wykonujemy zawsze na włączonym ekspresie, aby mógł on prawidłowo wyliczyć czas pomiędzy cyklami.
Dlaczego w ociekaczu jest woda, jeśli nie robiłem płukania i nie rozlałem?
To normalne. Ekspres jest tak skonstruowany, że cała, resztkowa woda ścieka właśnie do niego, zarówno po płukaniu, jak i po zaparzaniu kawy. Ścieka również z tacki podgrzewacza, jeśli położyliśmy mokre naczynia.
Dlaczego po oczyszczeniu ociekacza i fusów nadal wyświetla się komunikat, nie chce zgasnąć?
Każdy ekspres ma zaprogramowany czas na opróżnienie tacki ociekacza i pojemnika na fusy, zazwyczaj jest to jedna minuta. Jeśli zrobisz to szybciej, maszyna uzna, że czynność nie została wykonana. Zawsze, kiedy opróżniasz tackę i pojemnik na fusy, umyj wszystko i dokładnie wysusz. Zwróć szczególną uwagę na blaszki stykowe, które znajdują się w ociekaczu, ważne, aby były czyste i suche. Jeśli są mokre to ekspres również może błędnie sygnalizować obecność lub brak ociekacza.
Dlaczego ekspres robi chłodną kawę?
Jeżeli Twój ekspres robi zimną kawę to najprawdopodobniej należy wykonać odkamienianie. Jeżeli układ wodny lub termoblok jest zakamieniony, ekspres nie jest w stanie podgrzać wody do odpowiedniej temperatury. Odkamienianie musisz wykonać natychmiast i bardzo dokładnie. Może się zdarzyć, że trzeba je będzie kilkukrotnie powtórzyć. Jeśli po tym zabiegu ekspres nie odzyska pełnej sprawności to znaczy, że grzałka uległa uszkodzeniu i będzie konieczna jej wymiana lub czyszczenie w serwisie.
Dlaczego ekspres ma słabe ciśnienie i nie podaje pary?
To również oznaka zakamienionego układu wodnego lub pompy. Odkamienić należy niezwłocznie jak w pkt. powyżej. Może się również okazać, że uszkodzeniu lub zatkaniu uległa pompa. Jeśli odkamienianie nie pomoże, ekspres należy oddać do serwisu.
Jak i kiedy kręcić pokrętłem młynka?
Regulacji młynka używamy na włączonym młynku, podczas mielenia. Regulacja w bezruchu może skutkować uszkodzeniem. Pamiętaj też, że mała kropka na skali regulacji oznacza drobne mielenie, a duża grube. Często jest to mylone przez użytkowników. Kawa zmielona drobniej będzie mocniejsza, grubiej słabsza. Warto poeksperymentować, zwłaszcza jeśli używasz różnych rodzajów kawy, ponieważ ustawienie młynka ma ogromny wpływ na jej smak.
Dlaczego ekspres parzy słabą kawę?
Jeśli nie zmieniałeś ustawień młynka, masz dobrą kawę, a mimo to Twój ekspres parzy ją jakby słabiej, najprawdopodobniej żarna młynka uległy zużyciu. Należy oddać urządzenie do serwisu i wymienić żarna młynka lub poddać go czyszczeniu i regulacji. Żarna wymieniamy zawsze parami tzn. górne i dolne i zawsze na nowe.
Dlaczego kawa zakleja młynek?
Przyczyna jest podobna jak w pkt. powyżej. Powodem są zabrudzone żarna, młynek wymaga regulacji, lub żarna są zużyte i wymagają wymiany.
Czy mogę używać ekspresu, jeśli przypadkowo nalałem do młynka trochę wody?
Zalanie młynka wodą zdarza się dość często w ekspresach z pojemnikiem na wodę zamontowanym w tylnej części. Jeśli przez nieuwagę zalejemy młynek wodą, bezwzględnie należy ekspres odłączyć z prądu i zawieźć do serwisu. Serwisanci dokonają czyszczenia i stwierdzą czy młynek nadaje się do dalszej pracy. Nie zwlekajmy z oddaniem ekspresu na czyszczenie, ponieważ resztki kawy i woda zakleją młynek, a żarna zaczną korodować. Koszt czyszczenia i regulacji młynka to około 100-150 zł (na dzień pisania artykułu).
Ekspres posiada funkcję preinfuzji lub PEP, co to znaczy?
Preinfuzja to wstępne przelanie zmielonej kawy odrobiną wody. Powstaje wówczas zjawisko nazywane z angielskiego – Blooming, rozkwitanie. Nie każdy ekspres posiada preinfuzję, jednak warto taki wybrać, ponieważ parzy on znacznie lepszą kawę. Kolejną funkcją poprawiającą proces zaparzania jest tzw. PEP. Jeśli ekspres posiada system PEP, woda podawana jest do modułu zaparzacza pulsacyjnie, uderzeniami. Otrzymamy dzięki temu kawę z większą głębią smaku, mocniejszy, intensywniejszy napar.
Czy warto kupić ekspres z funkcją Smart Connect?
Smart Connect to połączenie bezprzewodowe ekspresu z naszym telefonem lub tabletem. Możemy kontrolować ustawienia ekspresu, programować go i włączać przygotowanie kawy poprzez łącze wifi lub bluetooth za pomocą telefonu, lub tabletu. O ile programowanie ma sens, o tyle włączanie kawy na odległość większego nie ma, wszak i tak ktoś musi podstawić filiżankę. Ktoś musi nalać mleko do pojemnika i go podłączyć. Jeśli jednak kochasz gadżety i nowinki techniczne to pewnie funkcja Smart Connect przypadnie Ci do gustu.
Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na pytanie, które Cię nurtuje odnośnie automatycznego ekspresu do kawy, zadaj je w komentarzu. Chętnie Ci pomogę. Jeżeli uważasz, że artykuł jest wartościowy lub może się komuś przydać, daj lajka, lub udostępnij.
Zapraszam Cię również do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę. Jeśli Chcesz wiedzieć więcej, zapisz się na nasz newsletter, lub polub profil na Facebooku, Twitterze i bądź na bieżąco!