Jaka kawa do ekspresu?
Ekspresy ciśnieniowe czy też automatyczne coraz częściej pojawiają się w polskich domach i biurach. Śmiało możemy stwierdzić, że grono zwolenników ekspresów stale się powiększa. Postanowiłem więc podjąć się tematu i wytłumaczyć Wam jak najlepiej dobierać kawę, a prosto rzecz ujmując jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego czy kolbowego nada się najlepiej.
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?
Kawa to coś, co nieodzownie towarzyszy nam i naszym bliskim każdego dnia. W domu, biurach czy lokalach – kawa jest nieustannie parzona i smakowana. Czymś, do czego wielu fanów tego trunku przywiązuje wagę jest rodzaj i gatunek kawy, jaką piją bądź robią. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego jakimi prawami rządzi się wybieranie najlepszej kawy do ekspresu oraz jak można poprawić jej smak. Mówi się, że to rzecz gustu – w gruncie rzeczy jest to fakt. Jednak gust można poszerzać poszerzając horyzonty naszej wiedzy na temat kawy.
Szukając najlepszej kawy, warto zapoznać się z tym jaką kawę i jakie ziarno włożyć do jakiego ekspresu. Bo jak wiadomo i kawa, i ekspres mają swoje parametry oraz właściwości. Jedne ze sobą współgrają, inne niekoniecznie. Wszystko to składa się na to, że jedne kawy będą siłą rzeczy smakować lepiej, drugie gorzej. Wszystko zależy od tego w jaki sposób ją przyrządziliśmy. W tym artykule znajdziesz garść porad na temat tego jak wybrać najlepszą kawę do ekspresu oraz jaka kawa ziarnista do ekspresu się do tego celu najlepiej nadaje. W pierwszej kolejności, przejdźmy zatem do tego, na jakie gatunki warto zwrócić uwagę.
Kawa do ekspresu ciśnieniowego – dwa typy zwolenników

To, ze ekspresy są coraz bardziej popularne już wiemy. Warto też wspomnieć, że wyróżniamy dwa najpopularniejsze typy ekspresów ciśnieniowych. Mowa tutaj o ekspresie automatycznym i ekspresie kolbowym. W większości przypadków spotkamy te wysokociśnieniowe ze zintegrowanym młynkiem, pojemnikiem na wodę i fusy. Wiadomo – wygoda – podchodzimy, klikamy jeden przycisk i po chwili mamy gotową filiżankę naszej ulubionej kawy. Szybko, sprawnie, bez zbędnego pitu, pitu. Jednak jak już wspomniałem są dwa typy, ten drugi to zaś dla ludzi, którzy mają nieco więcej czasu na przygotowanie kawy, a celebrowanie procesu jej preparacji sprawia im dużą frajdę. I takie osoby sięgną właśnie po ekspres kolbowy z bojlerem. Nie wywlekając ich wad i zalet w efekcie otrzymujemy aromatyczne espresso i szereg jego wariantów.
Pierwsza kwestia: Kawa mielona czy ziarnista?
Kawa świeżo zmielona zawsze smakuje lepiej. Jeżeli posiadamy ekspres automatyczny, zawsze powinniśmy wybrać kawę ziarnistą jako, że ekspresy automatyczne posiadają młynek, który jest w nie wbudowany. Kawa mielona do ekspresu zwykle się nie nadaje, ponieważ po zaparzeniu ma ona zbyt płytki smak. Jedynym wyjątkiem jest parzenie bezkofeinowej kawy do ekspresu, chodzi głównie o ekspres ciśnieniowy, ponieważ właśnie takie umożliwiają wsypanie kawy mielonej. Można zatem uznać, że najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego to właśnie bezkofeinowa. Warto również wspomnieć, że wbudowany w ekspres do kawy młynek, zawsze powinien być dostosowany do metody zaparzenia, jaką wybraliśmy.
Czym charakteryzuje się dobra kawa ziarnista?
Na samym szczycie wszystkich cech jakie musi posiadać najlepsza kawa ziarnista do ekspresu jest jej świeżość. Zatem najlepsza kawa do ekspresu to wyłącznie kawa świeżo palona. Jednak jak ze wszystkim – i z tym nie należy przesadzać. Zbyt świeża kawa, czyli taka, która była palona przed 2-3 dniami nie nadaję się, ponieważ zawiera zbyt wiele dwutlenku węgla. Dwutlenek powstaje w procesie prażenia, a doprowadzi on do tego, że po zaparzeniu taka kawa będzie się nadmiernie pienić. Owa piana zwykle nie posiada przyjemnego smaku. Jest po prostu bezsmakowa. Jako standard powinno uznać się kawy, których czas upłynąwszy od palenia nie przekracza 3-4 miesięcy.
Druga kwestia: Gatunek i rodzaj kawy
Jak wiecie lub nie, rozróżniamy 2 najpopularniejsze gatunki kawy, a są nimi Arabica i Robusta. Jako ciekawostkę podam również 3 typ, którym jest Liberika, ale jej udział na rynku to zaledwie 1% w porównaniu do poprzednich. Postaram się po krótce opisać każdy z tych gatunków, a następnie przejdziemy do kwestii wyboru najlepszego gatunku i rodzaju kawy do ekspresu.
Arabica
Czyli pierwsze słowo, jakie na całym świecie przychodzi na myśl każdemu kto myśli jaka najlepsza kawa ziarnista do ekspresu nada się najbardziej. Nie bez przyczyny. Jej smak jest częstokroć określany jako doskonały, przez co wielu użytkowników kawy wybiera właśnie ją. Pochodzi ona z Afryki i Ameryki Południowej. Przed procesem palenia, jej ziarna mają blady, lekko zielony kolor. Uprawa Arabiki jest dość wymagającym zajęciem jako, że podczas niego należy nieustannie chronić roślinę przed wszelkimi szkodnikami, insektami i chorobami, co przekłada się na jej cenę względem innych gatunków. Arabica ma łagodny smak z lekkimi, słodkimi nutami i zawiera stosunkowo mało kofeiny. Nadaję się do porannego espresso, przyrządzanego w automatycznym ekspresie.
Robusta
Jest to najlepsza kawa do ekspresu dla tych, którzy od smaku bardziej cenią sobie pobudzające właściwości kawy. Do ekspresu warto ją zatem wybrać, gdy potrzebujemy czegoś mocnego. Robusta ma większą zawartość kofeiny niż Arabica. Ma też od niej zdecydowanie ostrzejszy i bardziej gorzki smak, który z pewnością przypadnie do gustu prawdziwym twardzielom. Więcej kofeiny i twardy smak powoduje, że Robusta nie posiada duszy i lekkości Arabiki. Jej smak jest ciężki. Robusta często jest dodawana jako domieszka do Arabiki, w celu stworzenia kompromisu pomiędzy smakami obu gatunków. Robusta jest tańsza od Arabiki, ze względu, iż jej uprawa jest mniej wymagająca i daje obfitsze plony.
Liberika
Zdecydowanie jedna z najrzadszych odmian, używanych zarówno jako kawa do ekspresu kolbowego jak i ciśnieniowego. Pochodzi z Liberii, a jest uprawiana w Zachodniej Afryce i Malezji. Jej udział w rynku to zaledwie 1%, podczas gdy powszednia Arabica cieszy się udziałem 90-cio procentowym. Biorąc to pod uwagę, wychodziłoby na to, że Liberika to odmiana Idealna dla kogoś, kto poszukuje nowych doznań i smaków w świecie najlepszych kaw do ekspresu, jednak rzeczywistość jest nieco inna. Liberika to nic innego jak ekonomiczny zamiennik innych kaw, które są bardziej cenione. Dzieje się tak dlatego, że Liberika nie ma, aż takich walorów smakowych jak inne kawy, np. Arabika.
Który z gatunków kaw ziarnistych wybrać?
Z pewnością warto sięgnąć po którąś z mieszanek. W naszym sklepie wyróżniamy mieszanki 100% Arabica i te z dodatkiem Robusty. Warto zaznaczyć, że wbrew wszelakim opiniom Robusta wcale nie jest kawą najgorszego sortu. Złą opinię zbudowały jej duże koncerny kawowe, które nie zważając na jej jakość, wykorzystali możliwość przemysłowej produkcji, ponieważ potrafi ona rosnąć w mniej sprzyjających warunkach niżeli Arabika. Nasze mieszanki zawsze wykonane są z najwyższej jakości ziaren. Zaś sama Robusta pochodzi z plantacji, z Brazylii, Wietnamu czy Indii, a jej cena nieraz potrafi przewyższać cenę Arabiki.
Dlaczego więc mieszanki? Ponieważ są bardziej wyraziste i intensywniejsze w smaku. Sam ekspres nie będzie miał na tyle ciśnienia i mocy żeby porządnie ubić kawę, dlatego też staramy się dobrać kawę nieco mocniejszą. Tym bardziej jeżeli chcemy pić kawę z mlekiem.
Trzecia kwestia: Grubość mielenia świeżo palonych ziaren
Istnieje jedna podstawowa zasada. Im krócej cząstki kawy stykają się z wodą podczas parzenia, tym drobniej powinny być zmielone. Zatem w przypadku ekspresów ciśnieniowych, kawę mielimy drobno. Powinna ona mieć postać nieco drobniejszą niż ziarna cukru, aksamitna i przyjemna w dotyku. Proponuję poeksperymentować w zakresie drobnego mielenia kawy pod espresso, wszak nie od parady mamy pokrętło regulacyjne w młynku. Zapewniam, że kilka chwil poświęconych na dobór właściwego stopnia zmielenia, zaowocuje pożądanym smakiem i piękną pianką, pod którą kryje się “kawowe niebo”.
Jaka kawa ziarnista do ekspresu?

Tak więc w ramach podsumowania jeszcze raz. Nasz wybór padł na kawę ziarnistą najlepiej świeżo paloną i po taką zalecamy sięgać. Jaką kawę ziarnistą do ekspresu automatycznego wybrać? Przewagę mają tutaj wszelkiego rodzaju mieszanki, czyli Blendy. Mieszanki z Robustą posiadają dużo bardziej wyrazisty smak i nieco więcej kofeiny. Dodatkowo zyskujemy większą Cremę, czyli magiczną piankę, która jest obowiązkowa w każdym espresso. Ostania sprawa to grubość mielenia, którego podstawowa zasada to: “Im krócej cząstki kawy stykają się z wodą podczas parzenia, tym drobniej powinny być zmielone.”
Kawy do ekspresu (blendy), które polecamy:
Jaka kawa do ekspresu (wysoko) ciśnieniowego?
Zanim przejdziemy do tego jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego, warto stwierdzić, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego się nie nadaje. A nie nadaje się kawa jasno palona. Po zaparzeniu takiej kawy w ekspresie, jej smak jest bardzo płaski i kwaśny. Ci, którzy mieli z nią styczność nierzadko donosili jakoby jej smak był kwaśny a nawet wręcz słony. Co z pewnością nie zachwyci żadnego szanującego się kawosza. I bynajmniej nie dlatego, że jasna kawa jest niedobra! Wręcz przeciwnie, po prostu ekspresy automatyczne charakteryzują się tym, że podczas zaparzania temperatura wody, która ma kontakt z ziarnami ma niższą temperaturę. Taki obrót spraw nie pozwala wydobyć wszystkich aromatów i olejków z ziaren jasno palonych.
Ciemne kawy nadają się lepiej ze względu na większa oleistość ziaren. Jeśli chodzi o gatunek kawy, jakiej możemy użyć w ekspresie ciśnieniowym – wszystko zależy od tego, jaką kawę chcemy otrzymać. Jeżeli wolimy kawę ze spienionym mlekiem warto wybrać kawę z domieszką od 10-30% robusty, czyli jeden z naszych blendów. Wtedy jej smak ma szansę przebić się przez mleko. Warto też mieć na uwadze, że kawy z ekspresu ciśnieniowego są słabsze, niż z kolbowego. Dlatego 100% arabika, w odróżnieniu od takiej z ekspresu kolbowego, może tutaj być za słaba w smaku.
Dowiedz się także jaki ekspres automatyczny do kawy wybrać z naszego poprzedniego artykułu.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego?
Zazwyczaj ekspres kolbowy z dobrym młynkiem daje o wiele większy zakres możliwości dzięki temu, że posiada znacznie większe możliwości regulacji. Wiemy już, że najlepszym wyborem będzie kawa ziarnista do ekspresu kolbowego. Czynnikami, które podlegają zmianie są m.in. zmienność dozy, która jest praktycznie dowolna, a nawet, w zależności od ekspresu, regulacja ciśnienia czy równość ekstrakcji. Umożliwia to wykorzystanie całego wachlarza najlepszych kaw do ekspresu. Nie jest tak w przypadku kawa do ekspresu ciśnieniowego, który ma ograniczone możliwości regulacji, głównie sitka. Stopnie mielenia w ekspresie ciśnieniowym zaczynają się od dość grubego przemiału, a nie od styku ziaren tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.
Przechodząc do sedna, pytacie jaka kawa do ekspresu kolbowego jest najlepsza? W gruncie rzeczy ta sama jak w przypadku ekspresu ciśnieniowego, aczkolwiek możliwości wykorzystania jej potencjału są znacznie większe. Również Arabica 100% ma szansę wykazać tutaj swój pełen potencjał, jako, że w żadnym innym ekspresie, niż kolbowy nie da się jej zaparzyć tak dobrze. W restauracjach, to właśnie w ekspresach kolbowych parzona jest 100% Arabica.