Kawa z Brazylii – poznaj kawy świata, regiony upraw i ciekawe kawowe przepisy z LandCafe.pl
Kawa z Brazylii to najczęściej pijana kawa na świecie. Dlaczego? Ponieważ Brazylia jest jej największym producentem. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej uprawie arabiki i drugie w uprawie robusty, zaraz po Wietnamie. W dzisiejszym wpisie opowiem Ci gdzie i jak uprawiana jest brazylijska kawa oraz czego możesz się po niej spodziewać.
Brazylia jest największym krajem Ameryki południowej i piątym co do wielkości krajem świata. Jej powierzchnia jest niewiele mniejsza od Europy. Graniczy niemal ze wszystkimi krajami kontynentu poza Chile i Ekwadorem. Od wschodu oblana jest przez wody Oceanu Atlantyckiego. 7,5 tys. km wybrzeża zapewnia jej doskonałą komunikację ze światem dzięki licznym portom. Dwie trzecie powierzchni Brazylii zajmują wyżyny. Obszary nizinne znajdują się głównie na północy w Nizinie Amazonki rozciągającej się od wschodu na zachód.
Ogromna powierzchnia kraju i tropikalny klimat sprawia, że Brazylia jest potężnym producentem rolnym. Zajmuje czołowe miejsca w produkcji trzciny cukrowej, soi, pomarańczy i wielu innych produktów. Uprawia się tu także najwięcej na świecie kawy. Rocznie produkuje się około 35 mln worków kawowego ziarna.
Jak uprawia się kawę w Brazylii?
Brazylijskie kawowce kwitną dwa razy w roku. Okres kwitnienia przypada na miesiące od sierpnia do września oraz okres wtórny od października do listopada. Zbiory kawowych ziaren trwają od maja do listopada.
Brazylijska uprawa kawy podzielona jest na dwa typy. Większą część stanowi przemysłowa produkcja na dużą skalę, gdzie dominującym celem jest wielkość zbiorów i niska cena. Uprawa na dużych, zmechanizowanych plantacjach, powoduje, że jakość schodzi na plan dalszy. Przemysłowe plantacje używają do zbioru kombajnów, które strząsają lub zdzierają ziarna razem z liśćmi. Następnie ziarno sortuje się mechanicznie, aby oddzielić zielone od dojrzałych.
Rosnąca konkurencja i wymogi rynku sprawiły, że w ostatnich latach powstał też drugi typ plantacji. Część rolników zauważyła, że można uprawiać kawę wysokiej jakości, zbierać ją ręcznie i nadal nieźle zarabiać. Obecnie małe plantacje, na których kawę zbiera się z poszanowaniem tradycji, stanowią 11% brazylijskiej produkcji, a zainteresowanie tego typu uprawą rośnie.
Gdzie w Brazylii uprawia się kawę?
Większość kawowych plantacji zlokalizowana jest we wschodniej części kraju wzdłuż wybrzeża Atlantyku. Główne odmiany botaniczne kawy z Brazylii to Mundo Novo, Catuai, Caturra, Bourbon, Catucai, Acaiá i Obatã.
Największym regionem, w którym uprawia się kawę w Brazylii jest Minas Gerais. Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu dzieli się na:
- Sul De Minas – region południowy, w którym przeważają górskie uprawy. Ukształtowanie terenu oraz odpowiednia ilość opadów deszczu sprzyja uzyskaniu dobrego plonu. Pomimo iż zlokalizowani są tu mali plantatorzy, produkują oni aż 10 ml worków kawy rocznie.
- Cerrado – kawowce uprawiane są tu na rozległych sawannach i niższych wysokościach. Klimat regionu sprzyja równomiernemu dojrzewaniu owoców. Występują tu duże zmechanizowane plantacje używające nowych, rolniczych technologii.
- Pozostałe mniejsze regiony to Minas Chapada, Minas Gerais i Matas de Minas.
Drugim, kluczowym obszarem uprawy kawy jest SAN PAULO. Wyodrębniamy tu regiony:
- Mogiana – charakterystyką zbliżona do Sul de Minas. Znajdują się tu zarówno małe, rodzinne plantacje, jak i duże, nowoczesne gospodarstwa.
- Center West – znajdziesz tu wyłącznie duże, kawowe plantacje, produkujące kawę w tradycyjny sposób.
- Warto też wspomnieć o regionach Randonia, Bahia, Parana czy Espirito Santo, w których uprawiana jest jedyna odmiana brazylijskiej robusty Conillon. W zależności od gospodarstwa obrabiana metodą mokrą lub suchą.
Kawy z Brazylii oznaczane są zazwyczaj przedrostkiem Brasilia i nazwą regionu, z którego pochodzą np. Brasilia Cerrado, Brasilia Mogiana etc. Często znajdziemy też na kawowej etykiecie nazwę Brasilia Santos. Nie jest to jednak nazwa regionu, lecz ogromnego portu, z którego eksportuje się kawy z Brazylii. Wielu importerów sprowadzających brazylijską kawę unifikuje nazewnictwo. Nazwy regionów zastępuje określeniem Santos, które oznacza miejsce wysyłki i jest synonimem wysokiej jakości ziarna. Skoro już jesteśmy przy jakości, sprawdźmy oznaczenia, jakie znajdziemy na brazylijskich workach z kawą.
Jak oceniana jest kawa z Brazylii?
Jakość kaw z Brazylii określa się według następujących kryteriów:
- Wielkość surowego ziarna – jednostka, która określa wielkość ziarna, czyli tzw.screen jest 1/64 cala co równa się 0,4 mm. Przykładowo, ziarno oznaczone jako screen 17 jest wielkości 6,8 mm (17 × 1/64 cala). Kawy z Brazylii posiadają dużą rozpiętość wielkości. Począwszy od rozmiaru 9 dla ziarna peaberry do bardzo dużych o screenie 20. Ziarna większe, są droższe i bardziej cenione.
- Ilość defektów surowego ziarna – do określenia ilości defektów, najczęściej używana jest tabela o nazwie New-York: Coffee & Sugar Exchange Inc., gdzie ilość defektów w 300 gramowej próbce kawy przyporządkowana jest do odpowiedniego oznaczenia.
OZNACZENIE | ILOŚĆ WAD/300 g |
NY 2 | 6 |
NY 2/3 | 9 |
NY 3 | 13 |
NY3/4 | 21 |
NY 4 | 30 |
NY 4/5 | 45 |
NY 5 | 60 |
Wady kawowych ziaren mogą być różne. Ziarno połamane, uszkodzone przez owady, z łuską, obecność kamieni, łodyg i innych wad, przy czym czarne dyskwalifikuje pożądaną jakość.
- Cupprofile – czyli możliwa spodziewana sensoryka w gotowym naparze. Określa się ją zazwyczaj opisem “soft” – miękka lub “fine” – delikatna.
Skoro już wiesz jak określa się jakość kawy z Brazylii spróbuj rozszyfrować przykładową nazwę: Brasilia Santos 17/18, NY2/3, strictly soft cup
Jestem pewien, że teraz uda Ci się to bez trudu 🙂
Jak smakuje kawa z Brazylii?
Kawa z brazylijskim rodowodem posiada zazwyczaj wysokie body i słodycz. Dominujące nuty to czekolada, orzechy, miód. Rzadziej znajdziesz w nich aromaty owoców lub kwiatów. Ziarna w większości obrabiane są na sucho, a tylko 15% całej produkcji stanowią kawy myte.
Flagową kawą z Brazylii w ofercie naszego sklepu jest Brasilia Santos – delikatna, o niskiej kwasowości i miodowym posmaku. Stosunkowo niska zawartość kofeiny sprawia, że możesz się nią cieszyć przez cały dzień. Miłośnikom kawy z ekspresu polecamy Brasilia Cemorrado. Amatorzy metod przelewowych z pewnością sięgną po Brasilia Yellow Bourbon.
Sprawdź nasze brazylijskie kawy:
- Kawa Brasilia Cemorrado Sweet Edition31,99 zł – 113,99 zł
- Kawa Brasilia Yellow Bourbon31,99 zł – 113,99 zł
- Kawa Brasilia Santos Fazenda Paraiso28,99 zł – 93,99 zł
Cold Brew Cachaca
Cachaca , to brazylijski trunek z trzciny cukrowej na bazie którego przyrządzany jest drink Caipirinha z limonką , miętą i brązowym cukrem. Zainspirowani smakiem, postanowiliśmy zrobić cold brew na toniku z limonką, a dla podkręcenia smaku dodać nieco ginu 😉
Składniki:
- 60 g grubo zmielonej kawy (proporcje na 1 L wody)
- 2 plasterki limonki
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru
- 40 ml toniku
- 30 ml ginu
- liść świeżej mięty
Kawę, limonkę i cukier wrzuć do słoja lub specjalnego naczynia do Cold Brew, zalej zimną wodą i maceruj do 12 godzin. Następnie przecedź. Do szklanki 150 ml wlej 40 ml toniku, dodaj plaster limonki. Następnie wlej 30 ml ginu i uzupełnij wcześniej przygotowanym cold brew. Na koniec dodaj liść świeżej mięty, wrzuć kilka kostek lodu i posyp odrobiną brązowego cukru. Na zdrowie 🙂
