Kawa z Meksyku – poznaj kawy świata, regiony upraw i ciekawe kawowe przepisy z LandCafe.pl
Meksyk to największy kraj w Ameryce Środkowej o bardzo złożonym ukształtowaniu terenu oraz klimacie. Większość część kraju zajmują płaskowyże otoczone pasmami górskimi. Chłodny klimat panuje tu w górach gdzie zimy bywają mroźne, ciepły na płaskowyżach oraz gorący i wilgotny na nizinach.
Główny okres kwitnienia kawy przypada na miesiące od stycznia do kwietnia a okres zbiorów od listopada do kwietnia. W Meksyku uprawianych jest wiele odmian botanicznych takich jak choćby Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Catimor, Mundo Novo, Maragogype. Hodowane gatunki to zarówno arabika jak i robusta. Kawy uprawiane są w wielu regionach kraju z czego największym dostawcą jest Chiapas. Znanymi z upraw są także regiony Veracruz, Puebla oraz Oaxaca. Każdy region ma swoją wewnętrzną ocenę surowego ziarna z określeniem maksymalnej ilości wad w próbce, wilgotność oraz rozmiar.
W Meksyku istnieje zróżnicowanie jakościowe kawy surowej ze względu na wysyłkę do krajów docelowych. Wyróżnia się tu europejskie i amerykańskie przygotowanie surowca. W europejskim liczba wad na 300 g może wynosić 15, w amerykańskim do 30 na taką samą masę.
Poza tym podobnie jak w Kostaryce oraz innych krajach Ameryki Środkowej, kawy są sklasyfikowane jakościowo ze względu na wysokość na której są uprawiane. Przyjęto ogólnie panującą zasadę określania gradów pod nazwą:
SHG – (stricktly high grow) wyłącznie wysokie uprawy na wysokościach powyżej 1200 m. n.p.m.
HG – (high grow) wysokie uprawy na wysokościach od 900 do 1200 m. n.p.m.
Extra Prime Washed – kawy uprawiane na wysokościach od 700 do 900 m. n.p.m.
Prime Washed – kawy uprawiane na wysokościach od 500 do 700 m. n.p.m.
Najwyżej cenione są kawy pochodzące z regionu Oaxaca, gdzie uprawia się je na wysokościach 1200 – 1300 m. n.p.m. Charakteryzują się kwiatowym aromatem z lekkim body oraz zdecydowanymi nutami owocowymi w smaku.
Kawy w Meksyku poddaje się głównie obróbce mytej (washed), która stanowi 90% produkcji.
Największym odbiorcą zielonej kawy z Meksyku są USA, do których eksport sięga 65% upraw. Pozostali importerzy to głównie Belgia oraz Niemcy.
Tutaj znajdziesz kawy z Meksyku oferowane w naszym sklepie internetowym: Mexico SHG, Mexico Organic
- Kawa Mexico SHG EkoProdukt w promocji36,99 zł – 120,99 zł
koktail Tequila Sunrise
Bazą do przygotowania koktajlu Tequila Sunrise będzie Kombucha z Cascary. Aby ją przygotować potrzebujesz:
- 20-30 g CASCARY
- 1 L wody
- 100 g cukru
- grzybek herbaciany 1szt.
Zagotuj wodę z cukrem. Do słoja/butelki wkłóż 20-30 g CASCARY, zalej gorącą wodą z cukrem. Zostaw do ostudzenia. Kiedy wywar już przestygnie (temp. pokojowa) włóż grzybek herbaciany jasną
stroną do góry. Przykryj gazą, zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką i odstaw na ok 5 dni. Po tym czasie nasza kombucha jest gotowa. Wystarczy przecedzić ją przez sito (nie używaj metalowego).
Porady:
Grzybek wraz ze 100 ml gotowej kombuchy możesz przełożyć do słoika i macerować na nim kolejną porcję.
Jeśli preferujesz mocniejszy wywar możesz cascarę po zaparzeniu macerować dłużej. Wszystko zależy od Twoich upodoba} i preferencji.
Przygotowanie koktajlu Tequila Sunrise
Składniki:
- 180-220 ml wcześniej przygotowanej kombuchy
- 2 łyżki melasy z granata lub syrop z Grenadyny
- 50 ml soku pomarańczowego
- 3-4 kostki lodu
- ćwiartki plastra pomarańczy do dekoracji
Do szklanki 300ml wrzuć lód. 150-180 ml kombuchy wymieszaj z 50 ml soku pomarańczowego i wlej do szklanki z lodem. Pozostałe 40 ml kombuchy wymieszaj z 2 łyżkami melasy z granata lub syropem z Grenadyny i wlej na wierzch. Całość udekoruj ćwiartkami lub plastrem pomarańczy. I gotowe. Teraz możesz się delektować orzeźwiającym kawowym koktajlem Tequila Sunrise w meksykańskim stylu.

Rompope – Krem Kawowy
Rompope to meksykański ajerkoniak na bazie rumu. Nasza wersja jest na bazie meksykańskiej kawy Mexico Veracruz Finca El Olmo, czyli takie Ponches De Café. Możesz też oczywiście zmodyfikować przepis i użyć rumu 😉
Składniki:
- 1/3 szkl blanszowanych migdałów bez skórki
- 6 szkl mleka
- 1 szkl cukru (biały lub brązowy)
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki drobno zmielonej kawy
- 2 szkl mocnego naparu kawy
- 1 łyżka syropu rumowego lub rumu
- 6 żółtek
Przygotowanie kremu Rompope
Migdały zmiksuj na pastę. Mleko podgrzej z cukrem, cynamonem, wanilią, zmieloną kawą i skórką z cytryny. Mieszaj, ponieważ cukier musi się rozpuścić, jednak nie doprowadzaj do wrzenia.. Przecedź przez sitko lub gazę i odstaw na 30 min. niech przestygnie. Wymieszać pastę migdałową z mlekiem. Ubij żółtka na puszystą masę, powoli dodawaj mleko z pastą migdałową. Całość gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje ( ok 10 min). Odstaw do całkowitego ostudzenia. Napar kawy wymieszaj z syropem rumowym lub rumem. Połącz wszystkie składniki dokładnie i powoli mieszając.
Podawaj na ciepło lub z lodem. Krem możesz udekorować startą czekoladą, kakao, cynamon lub startą skórką z cytrusów. Smacznego!
