Kawa z Rwandy – poznaj kawy świata, regiony upraw i ciekawe kawowe przepisy z LandCafe.pl
Rwanda to kraj położony w środkowo wschodniej afryce w pasie równikowym. Graniczy z Burundi, Demokratyczną Republiką Konga, Tanzanią i Ugandą, nie posiada dostępu do morza. Jak wiele krajów afrykańskich, także Rwanda stanowiła część europejskich koloni, głównie niemieckich i belgijskich. To właśnie kolonizatorzy zapoczątkowali tu usystematyzowaną uprawę kawy, herbaty i bawełny. Jednak burzliwa i krwawa historia Rwandy, targanej wewnętrznymi konfliktami pomiędzy plemionami Tutsi i Hutu, które trwały do końca XX w. sprawiła iż kraj popadł w tragiczną sytuację gospodarczą i skrajne ubóstwo.
Obecnie sytuacja w Rwandzie ulega poprawie. Podstawą gospodarki jest rolnictwo, a głównymi produktami eksportowymi są: tytoń, bawełna, herbata i kawa. Większość kraju położona jest na terenach górskich. Obecność żyznej, wulkanicznej gleby, gór, lasów i jezior sprawia, że klimat do uprawy kawowców jest bardzo dobry. Uprawą kawy zajmuje się około pół miliona mieszkańców Rwandy. Plantatorzy przykładają dużą troskę i dbają o jakość upraw, które powoli zdobywają pozycję na rynkach światowych. Czołową rolę zajmują dwie spółdzielnie produkcyjne – Kagano i Abokamo, zrzeszające większość plantatorów. 95% kawowych upraw stanowi Arabika odmiany Bourbon, ale można tu spotkać również uprawy bardzo wysokiej jakości Robusty jak np. Rwanda Twongere. Okres zbiorów przypada na miesiące marzec i kwiecień. W Rwandzie kawowe wiśnie zbiera się ręcznie. Następnie obrabia się je na mokro. Następnie ziarna suszone są na słońcu. Słaba sytuacja ekonomiczna kraju i brak środków sprawia, że kawa z Rwandy jest uprawiana organicznie, bez użycia nawozów sztucznych czy pestycydów.
Główne regiony upraw kawy w Rwandzie to:
- Kivu – kawa z tego regionu charakteryzuje sie nutami jaśminu, czekolady i marcepanu
- Kizi – ziarna posiadaja aromaty cytryny i orzechów oraz karmelowa słodycz
- Muhazi – herbaciana sensoryka ziaren przeplata się z nutami korzennymi
Ogólnie rwandyjskie kawy posiadają zbalansowaną różnorodność smaków, są stosunkowo słodkie jak na ziarna z obróbki „na mokro”. Często znajdziemy w nich cytrusy, czekoladę, kwiaty, a także nuty korzenne czy herbaciane.
Kawa z Rwandy – sklep internetowy
Jeśli chcesz spróbować kawy z Rwandy to nasz sklep internetowy poleca: