Ekspres Automatyczny – Q&A – Pytania Użytkowników I Odpowiedzi.
Mój poprzedni artykuł pt. „Ekspres Automatyczny – jaki wybrać, aby nie żałować?” wywołał lawinę Waszych pytań i komentarzy. Spisałem je wszystkie, a oto owoc mojej pracy, czyli odpowiedzi na Wasze pytania dotyczące użytkowania Ekspresu Automatycznego. Jeśli zamierzasz kupić Ekspres Automatyczny lub taki posiadasz, to jest to artykuł dla Ciebie.
Wiele Waszych pytań się powtarzało. Dotyczyły głównie aspektów obsługi ekspresu automatycznego. Były też pytania o akcesoria dodatkowe. Pytania i odpowiedzi pogrupowałem tematycznie. Jeżeli jesteś osobą, która dopiero zamierza kupić ekspres automatyczny, poniższe Q&A pozwoli ocenić Ci, z czym wiąże się codzienna obsługa tej maszyny do zaparzania kawy. Jeśli zaś jesteś już użytkownikiem ekspresu automatycznego, być może znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, które od dawna Cię nurtują.
Szanuję Twój czas, jeżeli nie chcesz czytać całości, kliknij pytanie, zostaniesz automatycznie przekierowany do odpowiedzi.
Pytania użytkowników ekspresów automatycznych:
- Jak często czyścić automatyczny ekspres do kawy?
- Czym wykonać czyszczenie ekspresu automatycznego?
- Czy należy używać oryginalnych tabletek czyszczących?
- Jak często odkamieniamy ekspres automatyczny?
- Jakie tabletki stosować do odkamieniania?
- W jaki sposób wykonać odkamienianie ekspresu automatycznego?
- Czy muszę odkamieniać ekspres, jeśli używam filtrów do wody?
- Czy należy wyciągać filtr podczas odkamieniania?
- Jak prawidłowo ustawić twardość wody?
- Czy można stosować wodę butelkowaną do zaparzania kawy w ekspresie?
- Czy można stosować zamienniki filtrów do wody?
- Kiedy ekspres powinien mieć wykonany przegląd?
- Jaki ekspres do domu, a jaki do biura, gastronomi?
- Czy warto dopłacać do ekspresu z podwójnym termoblokiem?
- Czy możemy wykonać kilkanaście kaw na raz?
- Który ekspres parzy lepszą kawę, automatyczny czy kolbowy?
- Który ekspres jest bardziej awaryjny, automatyczny czy kolbowy?
- Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?
- Która kawa jest lepsza do ekspresu automatycznego, 100% arabica, czy robusta?
- Czy kawę mieloną sypiemy do pełna w ekspresie automatycznym?
- Kiedy używa się kawy mielonej w ekspresie automatycznym z młynkiem i po co?
- Czy można stosować w ekspresie automatycznym kawę smakową?
- Dlaczego, gdy robię jedną kawę, leci ona z obu wylewek?
- Jakie mleko należy stosować do spieniania?
- Czy aby robić kawy mleczne, niezbędny jest pojemnik ze schładzarką?
- Chłodziarka, termos czy pojemnik na mleko, co wybrać?
- Czym różnią się przystawki spieniające do mleka?
- Co to jest One Touch?
- Ekspres przestał spieniać mleko, co robić?
- Czy końcówkę do spieniania mleka można myć w zmywarce?
- Czy konieczne jest stosowanie specjalnego płynu do mycia przystawek?
- Czy ekspres sam wykonuje obrazki na kawie?
- Czy warto mieć podgrzewacz do filiżanek?
- Dlaczego mam wodę w pojemniku na fusy? Czy to normalne?
- Dlaczego ekspres przesypuje zbyt dużo fusów? Ciągle przepełniony pojemnik na fusy.
- Kiedy wyciągamy ociekacz i w jaki sposób?
- Dlaczego w ociekaczu jest woda, jeśli nie robiłem płukania i nie rozlałem?
- Dlaczego po oczyszczeniu ociekacza i fusów nadal wyświetla się komunikat, nie chce zgasnąć?
- Dlaczego ekspres robi chłodną kawę?
- Dlaczego ekspres ma słabe ciśnienie i nie podaje pary?
- Jak i kiedy kręcić pokrętłem młynka?
- Dlaczego ekspres parzy słabą kawę?
- Dlaczego kawa zakleja młynek?
- Czy mogę używać ekspresu, jeśli przypadkowo nalałem do młynka trochę wody?
- Ekspres posiada funkcję preinfuzji lub PEP, co to znaczy?
- Czy warto kupić ekspres z funkcją Smart Connect?
Jak często czyścić automatyczny ekspres do kawy?
Częstotliwość czyszczenia ekspresu zależna jest od ilości zaparzanych przez Ciebie kaw. Statystycznie możemy przyjąć, że przy normalnym, domowym użytku, czyszczenie wypada średnio raz na 30-45 dni. Ekspres informuje użytkownika komunikatem na wyświetlaczu. Czyszczenie ekspresu powinniśmy wykonać niezwłocznie. W zależności od modelu możemy wykonać zazwyczaj jeszcze kilkanaście kaw, zanim włączymy program czyszczenia. Niektóre ekspresy, celem ochrony urządzenia, potrafią zablokować możliwość przygotowania napojów do czasu wykonania programu czyszczenia.
Czym wykonać czyszczenie ekspresu automatycznego?
Czyszczenie ekspresu wykonujemy przy pomocy specjalnych tabletek czyszczących. Zazwyczaj wrzucamy tabletkę w otwór przeznaczony do dozowania kawy mielonej i wykonujemy kolejno czynności, wyświetlane na pulpicie ekspresu. Cała procedura czyszczenia trwa około 15 min. Sprawdź w instrukcji obsługi, w jaki sposób czyści się Twój ekspres, ponieważ różne modele wymagają wykonania innych czynności.
Czy należy używać oryginalnych tabletek czyszczących?
Jeśli to możliwe, to najlepiej używać oryginalnych tabletek czyszczących, dedykowanych dla danego modelu ekspresu. Kluczowe znaczenie ma tu wielkość i kształt tabletki oraz jej skład. Jeśli wrzucimy inną np. zbyt dużą tabletkę, może to skutkować zacięciem się modułu zaparzacza, a nawet jego uszkodzeniem. Chemia zawarta w tabletkach jest przystosowana do tworzyw użytych przy produkcji twojego urządzenia. Oryginalna chemia gwarantuje właściwe czyszczenie ekspresu, a Ty masz pewność, że nic nie zostanie w nim uszkodzone. Być może istnieją tańsze zamienniki, ale co do ich jakości nie możesz mieć 100% pewności. Pozorna, chwilowa oszczędność może skutkować kosztowną naprawą w przyszłości.
Jak często odkamieniamy ekspres automatyczny?
Analogicznie jak w przypadku czyszczenia, zależne jest to od ilości parzonych przez Ciebie kaw, oraz od jakości wody, jakiej używasz. Większość nowoczesnych ekspresów posiada ustawienie twardości wody i na jego podstawie oblicza czas, po jakim powinno się wykonać odkamienianie. Jeśli twój ekspres nie informuje o potrzebie odkamieniania, to przy normalnym, domowym użytku odkamienianie należy wykonać bezwzględnie przynajmniej raz w roku.
Jakie tabletki stosować do odkamieniania?
Tu sytuacja wygląda identycznie jak w przypadku tabletek czyszczących. Najlepiej używać oryginalnych tabletek odkamieniających lub płynów dedykowanych do Twojego modelu ekspresu.
W jaki sposób wykonać odkamienianie ekspresu automatycznego?
Procedura odkamieniania zależna jest od modelu urządzenia. Zazwyczaj informuje nas ono o potrzebie wykonania odkamieniania. Należy użyć 2-3 tabletek (zgodnie z instrukcją) lub odpowiednią ilość gotowego roztworu. Tabletki rozpuszczamy w wodzie, którą wlewamy do pojemnika na wodę i włączamy odpowiedni program. Proces odkamieniania trwa zazwyczaj ok. 50-60 minut.
Czy muszę odkamieniać ekspres, jeśli używam filtrów do wody?
Tak. Nawet jeśli używasz filtrów do wody, powinieneś wykonać odkamienianie przynajmniej raz w roku. Filtry poprawiają smak i jakość wody, jednak nie są w stanie wyeliminować wszystkich minerałów, które osadzają się podczas zaparzania na grzałce termobloku i w przewodach. UWAGA!! Niektóre ekspresy automatyczne np. Jura nie informują o potrzebie odkamieniania w przypadku ustawienia ekspresu w trybie FILTR. Nie znaczy to jednak, że możemy pominąć ten proces. PAMIĘTAJ!! ODKAMIENIAJ SWÓJ EKSPRES AUTOMATYCZNY PRZYNAJMNIEJ RAZ W ROKU. Odwdzięczy Ci się długą, bezawaryjną obsługą, a twoja kawa zawsze będzie miała właściwą temperaturę i smak.
Czy należy wyciągać filtr podczas odkamieniania?
Tak. Podczas odkamieniania bezwzględnie demontujemy i usuwamy filtr z pojemnika na wodę. W przeciwnym razie chemia odkamieniająca, rozpuści wszystkie osady nagromadzone w filtrze i przeleje je przez ekspres, co spowoduje jeszcze większe jego zakamienienie.
Jak prawidłowo ustawić twardość wody?
Twardość wody, mierzymy przy pomocy specjalnych pasków do jej pomiaru. Używamy wskaźników paskowych i po odczytaniu wartości ustawiamy ekspres. Jeśli nie posiadamy pasków, możemy spróbować uzyskać informację u dostawcy wody. Firmy wodociągowe, zobligowane są do częstych badań jej jakości zarówno bakteriologicznej, jak i chemicznej. Informację o twardości wody w moim kranie, znalazłem bez problemu na stronie internetowej dostawcy.
Czy można stosować wodę butelkowaną do zaparzania kawy w ekspresie?
Jeśli chcesz, możesz użyć wody butelkowanej. Jednak nie polecam Ci jej stosowania. O ile woda butelkowana ma często dobroczynny wpływ na nasz organizm, o tyle niekoniecznie będzie to zbawienne dla naszego ekspresu. Bardzo często wody butelkowane zawierają masę składników mineralnych, które działają pozytywnie na nasze ciało. Jednak wszystkie te składniki mineralne wytrącą się i osadzą w naszym ekspresie. Używając wody butelkowanej, raczej częściej będziesz musiał wykonać odkamienianie. Jeśli woda w twoim kranie jest nie najlepszej jakości, radzę używać Ci filtrów do wody, dedykowanych do Twojego ekspresu, lub filtrów zewnętrznych, dzbankowych. Gwarantują one przyzwoite uzdatnianie i oczyszczanie wody, poprawiają również jej smak.
Czy można stosować zamienniki filtrów do wody?
Sytuacja identyczna jak w przypadku wszelkich innych akcesoriów i chemii. Nie polecam stosować tanich zamienników filtrów do wody. Zazwyczaj ich cena idzie w parze z jakością. Różnią się zawartością i ilością materiału filtracyjnego, co bezpośrednio przekłada się na ich działanie. Gorzej filtrują i na krócej starczają. Często nie posiadają atestu. Cudów nie ma i jakość idzie zazwyczaj w parze z ceną, a w tym przypadku zaoszczędzone pieniądze, prędzej czy później wydamy na kolejny „tani” filtr, serwis ekspresu lub u lekarza. Jeśli filtry do twojego ekspresu są bardzo drogie, doskonałym rozwiązaniem jest dzbanek filtracyjny z atestowanym filtrem, który wymieniamy zgodnie z instrukcją. Nie przelewaj więcej wody przez filtr, jeśli jego termin przydatności minął. Pamiętaj, szkodzisz przede wszystkim swojemu zdrowiu.
Kiedy ekspres powinien mieć wykonany przegląd?
Jeżeli używasz ekspresu w domu, to warto wykonać przegląd raz na 3 lata. Ekspres pracujący w firmie lub pod dużym obciążeniem – należy zrobić przegląd raz w roku. Przeglądy rób w autoryzowanym serwisie. Jeśli będziesz trzymać się wytycznych i właściwie dbać o Swój ekspres, to najprawdopodobniej wymienisz go pod wpływem mody niż ze względu na uszkodzenie. Uwierz mi, jeśli kupisz porządną maszynę, to potrafią one wytrzymać naprawdę wiele. Powiem Ci w tajemnicy, tylko nikomu o tym nie rozpowiadaj 😉 , że moja Jura ma już na liczniku ponad 10 000 filiżanek. Tak nie pomyliłem zer 🙂 Tylko raz podczas całej eksploatacji miała usterkę mechaniczną. Pękła zębatka silnika przez zmęczenie materiału, które po takim przebiegu miało prawo się zdarzyć. Udało się to naprawić za parę stówek wykonując przy okazji duży przegląd i wymianę jeszcze kilku uszczelek. Od tamtej pory, dalej dzielnie służy do dziś, parząc naprawdę wyśmienitą kawę.
Jaki ekspres do domu, a jaki do biura, gastronomi?
Bardzo często na pierwszy rzut oka, ekspresy dla biur czy gastronomi nie różnią się zbytnio wyglądem. Niektóre mają nawet identyczne wymiary zewnętrzne. Podstawowa różnica to sprawność termobloku. Ekspresy biurowe, czy gastronomiczne zazwyczaj mają podwójną grzałkę, lub termoblok większej mocy. Jeśli ekspres jest ciut większy, to zazwyczaj spowodowane jest to powiększonym ociekaczem i większym kubłem na fusy.
Czy warto dopłacać do ekspresu z podwójnym termoblokiem?
Jeżeli robimy bardzo dużo kaw, szczególnie mlecznych lub używamy ekspresu w biurach, gastronomii to warto. Do samych kaw czarnych, parzonych w domowym zaciszu, nie ma to sensu. Podwójny termo blok zapewnia nam generowanie większej ilości gorącej wody i pary, w krótszym czasie. Przykładowo, jeśli zamierzasz zrobić 10 kaw mlecznych z rzędu, to jak najbardziej jest to możliwe na zwykłym domowym ekspresie. Różnica będzie tu jedynie w czasie przygotowania Twoich napojów. Może się zdarzyć, że pomiędzy jedną a drugą filiżanką, będziesz musiał odczekać np. 5 sekund, aż ekspres przygotuje kolejną porcję gorącej wody. Szczególnie dotyczy to kaw mlecznych przygotowywanych z funkcją One Touch lub końcówką Cappuccinatore. Wówczas ekspres musi wytworzyć dużą ilość pary i jeśli nie ma wzmocnionego termobloku zajmie mu to trochę więcej czasu.
Czy możemy wykonać kilkanaście kaw na raz?
Odpowiedź na to pytanie po części znajduje się powyżej. Tak, oczywiście możemy wykonywać kilka, a nawet kilkanaście kaw za jednym razem i nie ma potrzeby robienia przerw. Zdarzało mi się używać zwykłego, domowego ekspresu na imprezach, na których w ciągu kilku godzin, przygotowywałem nawet 100 kaw i więcej. Nie próbujcie tego sami w domu 😉
Który ekspres parzy lepszą kawę, automatyczny czy kolbowy?
Oczywiście lepszą kawę parzy ekspres kolbowy. Przy wszystkich zaletach automatu i stosowaniu najnowszych technologii, niestety żaden automatyczny ekspres nie dorównał jeszcze kolbowemu. Jednak kolba ma również swoje minusy. Kiedy rano w pośpiechu szykujemy się do pracy lub kiedy przyjdą goście, dużo łatwiej jest nam po prostu wcisnąć guzik i podstawić filiżanki. Aby zrobić kawę w kolbie, potrzebujemy młynek i sporo czasu na parzenie, czyszczenie kolby, wsypanie kolejnej porcji kawy, ubicie tamperem i kolejne parzenie. „Wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne”, jak mawiał klasyk. Decyzję musisz w tym zakresie podjąć sam i ja tu niestety wiele Ci nie pomogę.
Który ekspres jest bardziej awaryjny, automatyczny czy kolbowy?
Ze względu na budowę, elektronikę i wiele elementów ruchomych, bardziej awaryjny jest ekspres automatyczny. Domowy ekspres kolbowy posiada zazwyczaj bojler, ewentualnie pompę, a jeśli jest mocno wypasiony, to może kilka zaworów. Tam po prostu niewiele jest do zepsucia. Jeśli jednak przestrzegamy instrukcji, czyścimy na czas, używamy właściwej chemii i serwisujemy, to automat nie powinien sprawiać większych problemów i odwdzięczy się bezawaryjną pracą przez długie lata.
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?
Więcej w tym temacie dowiecie się w naszym artykule jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza. Jeśli czytasz już jakiś czas mojego bloga, to pewnie doskonale wiesz. Świeżo palona, najlepiej z palarni Coffee Hunter, oczywiście ziarnista. Do ekspresów automatycznych lepiej nadają się mieszanki kawowe, czyli tzw. Blendy. Można też oczywiście używać Singli. Colombia Excelso, Brasilia Santos czy Salvador la Mayada wyjdą równie wyśmienicie. Unikałbym raczej Afrykańskich Singli, czy kaw Segmentu Speciality, ponieważ aby wydobyć ich pełnię smaku, warto parzyć je nieco inaczej.
Która kawa jest lepsza do ekspresu automatycznego, 100% arabica, czy robusta?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oczywiście 100% arabica jest szlachetniejsza, delikatniejsza i pełniejsza w smaku. 100% robusty raczej się nie parzy, jeśli rozmawiamy o dobrej kawie. Jednak robustę, używa się do przygotowywania kawowych Blendów i ma to swój głęboki sens. Po pierwsze mieszanki z robustą zawierają więcej kofeiny, dadzą Ci więc większego „kopa”. Dzięki stosowaniu robusty uzyskamy też większą i gęstszą cremę – kawową piankę. Palarnia Coffee Hunter używa do swoich Blendów najwyższej jakości robusty, dlatego Twoja kawa zakupiona w naszym sklepie smakuje tak wyśmienicie. Roasterzy na całym świecie, używają robusty w różnych proporcjach w zależności od regionu, czy upodobań. Najbardziej popularne mieszanki Arabica/Robusta to 80/20, 70/30, choć zdarzają się i 60/40 czy 50/50 szczególnie na południu Włoch.
Czy kawę mieloną sypiemy do pełna w ekspresie automatycznym?
Nie, do pełna sypiemy tylko i wyłącznie kawę w ziarnach. Ekspresy automatyczne mają możliwość przygotowania napoju, przy użyciu kawy mielonej. Zazwyczaj w górnej części urządzenia jest klapka, a pod nią otwór na kawę mieloną. Jeśli zamierzasz użyć kawy mielonej, to należy odmierzyć jedną jej porcję, przy użyciu miarki dołączonej do Twojego urządzenia. Wsypanie większej ilości kawy mielonej może skutkować uszkodzeniem urządzenia.
Kiedy używa się kawy mielonej w ekspresie automatycznym z młynkiem i po co?
Producenci ekspresów automatycznych przewidzieli taką funkcję, na wypadek, gdybyśmy dysponowali wyłącznie kawę mieloną. Drugim powodem używania kawy mielonej może być np. sytuacja, gdzie jeden z domowników pije kawę bezkofeinową. Kawy bezkofeinowe częściej występują jako już zmielone, a nawet jeśli są ziarniste to i tak nie wysypiemy przecież, normalnych ziaren z młynka. Można go oczywiście opróżnić, ale jest z tym trochę zabawy i z pewnością dla jednej bezkofeinowej nikt tego nie uczyni.
Czy można stosować w ekspresie automatycznym kawę smakową?
Pisząc smakową, mam tu na myśli kawę z dodatkiem jakiegoś sztucznego aromatu. Powinienem w tym momencie stanowczo zaprotestować, ponieważ kawy z dodatkami smakowymi to wg mnie nie są prawdziwe kawy. Jeśli czytasz moje wpisy, to pewnie już wiesz, że dobra kawa, swój smak bierze z natury i terroiru, a nie z jakichś tam dodatków. Jednak ten artykuł dotyczy ekspresów automatycznych i skłamałbym, pisząc, że nie można używać kaw smakowych. Używać można, ale ma to swoje konsekwencje dla ekspresu. Mianowicie owe dodatki smakowe, często brudzą, zaklejają ekspres, młynek, sitko, prowadnice etc. Jeśli, więc chcesz używać kaw dosmaczanych, musisz się liczyć z przyspieszonym serwisem. Polecam wybrać dobrą i zdrową kawę z naszego sklepu internetowego. Jest ich tu całe bogactwo, a smaki, które zamknęła w nich natura to czekolada, miód, cynamon, wanilia, owoce leśne i cytrusowe, kwiaty, przyprawy. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie, a o smakowych dodatkach szybko zapomnisz. Jeśli będzie inaczej, zwracam kasę 🙂
Dlaczego, gdy robię jedną kawę, leci ona z obu wylewek?
To normalne, wszystko z Twoim ekspresem w porządku. Ekspresy są tak skonstruowane, że obojętnie czy robisz jedną, czy dwie kawy, zawsze leci ona z obu wylewek na raz.
Jakie mleko należy stosować do spieniania ?
Aby spienić mleko, musi być ono przede wszystkim świeże i schłodzone. Lepiej, kiedy jest tłustsze – 3,2% powinno być w sam raz. Z tłustego mleka wychodzi lepsza i gęstsza pianka. Możesz również użyć specjalnego mleka dla Baristów, które ostatnio widziałem w kilku sklepach. Zawiera ono podwyższoną ilość białka. Weganie i wegetarianie używają mleka sojowego, kokosowego, a nawet owsianego w zależności od upodobań.
Czy aby robić kawy mleczne, niezbędny jest pojemnik ze schładzarką?
Nie musisz posiadać specjalnego pojemnika ze schładzarką, aby robić kawy mleczne. Mleko można podawać z dowolnego pojemnika, ważne, aby było po prostu chłodne. Schładzarka czy termos to akcesoria dodatkowe. Czy warto je posiadać w domu? Jeśli robisz na raz bardzo dużo kaw mlecznych to tak, ale dla jednej, czy dwóch dziennie to zupełnie zbędny gadżet, który wymaga dodatkowego czyszczenia i zużywa energię elektryczną.
Chłodziarka, termos czy pojemnik na mleko, co wybrać?
Jeżeli parzysz dużo kaw mlecznych np. w biurze, czy w gastronomi to warto posiadać schładzarkę. Zapewnia nam na bieżąco chłodne mleko, a czujnik poziomu pilnuje jego ilości. Moim zdaniem, jeśli robisz kilka kaw mlecznych od czasu do czasu, to posiadanie chłodziarki nie ma sensu. Można podawać mleko bezpośrednio z kartonu, co moim zdaniem jest najwygodniejsze. Wyciągasz mleko z lodówki i gotowe. Nie ma dodatkowego mycia. Jeśli jednak jesteś gadżeciażem to polecam zakupić termos lub specjalny pojemnik. Termos utrzymuje temperaturę około godziny. Posiada specjalną rurkę, dozownik. Jeśli wybierzesz pojemnik, radzę wybrać szklany, niż metalowy czy z tworzywa. Szklane ładniej wyglądają i z czasem nie matowieją. Widać też ilość mleka, jaka znajduje się w pojemniku, więc nie skończy nam się ono w połowie robienia napoju.
Czym różnią się przystawki spieniające do mleka?
Podstawowa przystawka do spieniania mleka to tzw. Pannarello. Spienia mleko za pomocą wyrzutu gorącej pary, podobnie jak w klasycznych ekspresach kolbowych. Występują też przystawki automatyczne do spieniania mleka tzw. Cappuccinatore. To te z rurką, wężykiem, który wkładamy do pojemnika z mlekiem, a podciśnienie samo je zasysa, spieniając w końcówce. Są różne warianty końcówek Cappuccinatore. Końcówki bez regulacji – te tylko spieniają mleko. Końcówki z regulacją dwustopniową – spieniają lub podgrzewają mleko. Końcówki z regulacją płynną – możemy za ich pomocą podgrzać mleko lub spienić w różnym stopniu.
Co to jest One Touch?
One Touch to funkcja, która pozwala zrobić kawę mleczną za pomocą jednego przycisku, bez potrzeby przesuwania filiżanki. Mleko oraz kawa leci w odpowiedniej kolejności z wylewki dla kaw mlecznych. Funkcja One Touch zawsze występuje w parze z końcówką Cappuccinatore.
Ekspres przestał spieniać mleko, co robić?
Zdejmij końcówkę do spieniania mleka i sprawdź, czy ekspres wytwarza parę. Jeśli tak to przyczyna tkwi w końcówce. Najprawdopodobniej jest brudna i uległa zatkaniu. Każda końcówka jest rozbieralna. Rozłóż ją i przepłucz wszystkie elementy. Sprawdź drożność. Jeżeli zabrudzenia są poważne, to zostaw całość w wodzie, aby się odmoczyła. Możesz użyć specjalnego płynu lub szczoteczki. Sprawdź również zaworek w końcówce, posiada on mały otworek, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie właściwego podciśnienia i zasysania mleka. Jeśli jest zatkany, oczyść go. Nie używaj do tego ostrych przedmiotów, ponieważ możesz go rozkalibrować i uszkodzić.
Czy końcówkę do spieniania mleka można myć w zmywarce?
Nie, nie możesz myć końcówki do spieniania mleka w zmywarce. Posiada ona drobne elementy, które mogą się zgubić, uszkodzone zostaną też piktogramy. Końcówkę czyścimy zaraz po użyciu, włączając program płukania, lub jeśli ekspres go nie posiada, przepłukując ją wodą, czy płynem w taki sam sposób jak byśmy chcieli spienić mleko. Poważne zabrudzenia czyścimy po rozebraniu.
Czy konieczne jest stosowanie specjalnego płynu do mycia przystawek?
Nie, stosowanie płynów do czyszczenia przystawek raczej nie jest konieczne. Specjalistyczne płyny zawierają agresywną chemię i jeśli nie musisz, to nie polecam jej stosować. Będzie lepiej dla portfela i zdrowiej. Końcówki mają małe zakamarki i resztki chemii, mogą w nich pozostać. Jeśli musisz użyć chemii, ponieważ nie da się oczyścić końcówki bez niej, to pamiętaj, aby bardzo dobrze ją wypłukać.
Czy ekspres sam wykonuje obrazki na kawie?
Nie, pomimo iż jest to automat, to takiej automatyzacji jeszcze nikt nie wymyślił. Ekspres sam nie robi obrazków na kawie nazywanych – Latte Art. Jeżeli chcesz wykonać obrazki, a nie masz wprawy, możesz użyć specjalnych szablonów tzw. dekoratorów, przez które przesypuje się kakao. Do dekoracji używaj kakao słodkie, ponieważ lepiej się trzyma. Najładniejsze obrazki wychodzą na kawach czarnych, gdy posypiemy cremę lub na cappuccino, na kawie z mlekiem się rozmazują. Możesz też spienić mleko osobno w dzbanuszku i spróbować swoich sił w klasycznym Latte Art. Przy odrobinie cierpliwości i zdolności manualnych szybko nabierzesz wprawy i zachwycisz swoich gości własnoręcznym Latte Art.
Czy warto mieć podgrzewacz do filiżanek?
Rozróżniamy dwa typy podgrzewaczy filiżanek, komorowe i płytowe. Komorowe to spory wydatek i rzadko spotykany w domowym użyciu, choć filiżanki przygotowuje perfekcyjnie. W domowych ekspresach automatycznych, podgrzewacze, jeśli występują, to na ogół są to podgrzewacze płytowe. Zlokalizowana w górnej części ekspresu płyta ze stali nierdzewnej z ociekaczem, na której stawiamy filiżanki. Jeśli znajdują się tam one zawsze przed podaniem i przez cały czas to takie rozwiązanie spełnia swoją funkcję. Podgrzewacz płytowy nie podgrzeje nam jednak naczyń postawionych na chwilę.
Dlaczego mam wodę w pojemniku na fusy? Czy to normalne?
Pewna ilość wody może znajdować się w pojemniku na fusy, jednak jej nadmiar oznacza awarię lub uszkodzenie. Jeżeli są to tylko mokre fusy i trochę wody, która z nich wyleciała to wszystko w porządku. Jeśli natomiast wody jest dużo i mamy kawowe błoto, to ekspres należy oddać do serwisu. Najprawdopodobniej jest jakiś przeciek i będzie konieczna wymiana wężyka lub uszczelki.
Dlaczego ekspres przesypuje zbyt dużo fusów? Ciągle przepełniony pojemnik na fusy.
Zazwyczaj ekspres informuje nas o potrzebie opróżnienia pojemnika na fusy komunikatem na pulpicie. Powodem przesypywania się fusów jest niewłaściwe opróżnianie pojemnika na fusy. Pojemnik zawsze wyciągamy na włączonym ekspresie, aby elektronika wiedziała, że dokonaliśmy opróżnienia. Jeśli zrobimy to na wyłączonym ekspresie, czujniki nie zarejestrują tego zdarzenia. W efekcie ekspres będzie błędnie odliczał czas pomiędzy cyklami opróżniania pojemnika na fusy.
Kiedy wyciągamy ociekacz i w jaki sposób?
Podobnie jak w przypadku pojemnika na fusy, tackę ociekacza wyjmujemy, opróżniamy i myjemy, kiedy wyświetli się komunikat na pulpicie. Tę czynność również wykonujemy zawsze na włączonym ekspresie, aby mógł on prawidłowo wyliczyć czas pomiędzy cyklami.
Dlaczego w ociekaczu jest woda, jeśli nie robiłem płukania i nie rozlałem?
To normalne. Ekspres jest tak skonstruowany, że cała, resztkowa woda ścieka właśnie do niego, zarówno po płukaniu, jak i po zaparzaniu kawy. Ścieka również z tacki podgrzewacza, jeśli położyliśmy mokre naczynia.
Dlaczego po oczyszczeniu ociekacza i fusów nadal wyświetla się komunikat, nie chce zgasnąć?
Każdy ekspres ma zaprogramowany czas na opróżnienie tacki ociekacza i pojemnika na fusy, zazwyczaj jest to jedna minuta. Jeśli zrobisz to szybciej, maszyna uzna, że czynność nie została wykonana. Zawsze, kiedy opróżniasz tackę i pojemnik na fusy, umyj wszystko i dokładnie wysusz. Zwróć szczególną uwagę na blaszki stykowe, które znajdują się w ociekaczu, ważne, aby były czyste i suche. Jeśli są mokre to ekspres również może błędnie sygnalizować obecność lub brak ociekacza.
Dlaczego ekspres robi chłodną kawę?
Jeżeli Twój ekspres robi zimną kawę to najprawdopodobniej należy wykonać odkamienianie. Jeżeli układ wodny lub termoblok jest zakamieniony, ekspres nie jest w stanie podgrzać wody do odpowiedniej temperatury. Odkamienianie musisz wykonać natychmiast i bardzo dokładnie. Może się zdarzyć, że trzeba je będzie kilkukrotnie powtórzyć. Jeśli po tym zabiegu ekspres nie odzyska pełnej sprawności to znaczy, że grzałka uległa uszkodzeniu i będzie konieczna jej wymiana lub czyszczenie w serwisie.
Dlaczego ekspres ma słabe ciśnienie i nie podaje pary?
To również oznaka zakamienionego układu wodnego lub pompy. Odkamienić należy niezwłocznie jak w pkt. powyżej. Może się również okazać, że uszkodzeniu lub zatkaniu uległa pompa. Jeśli odkamienianie nie pomoże, ekspres należy oddać do serwisu.
Jak i kiedy kręcić pokrętłem młynka?
Regulacji młynka używamy na włączonym młynku, podczas mielenia. Regulacja w bezruchu może skutkować uszkodzeniem. Pamiętaj też, że mała kropka na skali regulacji oznacza drobne mielenie, a duża grube. Często jest to mylone przez użytkowników. Kawa zmielona drobniej będzie mocniejsza, grubiej słabsza. Warto poeksperymentować, zwłaszcza jeśli używasz różnych rodzajów kawy, ponieważ ustawienie młynka ma ogromny wpływ na jej smak.
Dlaczego ekspres parzy słabą kawę?
Jeśli nie zmieniałeś ustawień młynka, masz dobrą kawę, a mimo to Twój ekspres parzy ją jakby słabiej, najprawdopodobniej żarna młynka uległy zużyciu. Należy oddać urządzenie do serwisu i wymienić żarna młynka lub poddać go czyszczeniu i regulacji. Żarna wymieniamy zawsze parami tzn. górne i dolne i zawsze na nowe.
Dlaczego kawa zakleja młynek?
Przyczyna jest podobna jak w pkt. powyżej. Powodem są zabrudzone żarna, młynek wymaga regulacji, lub żarna są zużyte i wymagają wymiany.
Czy mogę używać ekspresu, jeśli przypadkowo nalałem do młynka trochę wody?
Zalanie młynka wodą zdarza się dość często w ekspresach z pojemnikiem na wodę zamontowanym w tylnej części. Jeśli przez nieuwagę zalejemy młynek wodą, bezwzględnie należy ekspres odłączyć z prądu i zawieźć do serwisu. Serwisanci dokonają czyszczenia i stwierdzą czy młynek nadaje się do dalszej pracy. Nie zwlekajmy z oddaniem ekspresu na czyszczenie, ponieważ resztki kawy i woda zakleją młynek, a żarna zaczną korodować. Koszt czyszczenia i regulacji młynka to około 100-150 zł (na dzień pisania artykułu).
Ekspres posiada funkcję preinfuzji lub PEP, co to znaczy?
Preinfuzja to wstępne przelanie zmielonej kawy odrobiną wody. Powstaje wówczas zjawisko nazywane z angielskiego – Blooming, rozkwitanie. Nie każdy ekspres posiada preinfuzję, jednak warto taki wybrać, ponieważ parzy on znacznie lepszą kawę. Kolejną funkcją poprawiającą proces zaparzania jest tzw. PEP. Jeśli ekspres posiada system PEP, woda podawana jest do modułu zaparzacza pulsacyjnie, uderzeniami. Otrzymamy dzięki temu kawę z większą głębią smaku, mocniejszy, intensywniejszy napar.
Czy warto kupić ekspres z funkcją Smart Connect?
Smart Connect to połączenie bezprzewodowe ekspresu z naszym telefonem lub tabletem. Możemy kontrolować ustawienia ekspresu, programować go i włączać przygotowanie kawy poprzez łącze wifi lub bluetooth za pomocą telefonu, lub tabletu. O ile programowanie ma sens, o tyle włączanie kawy na odległość większego nie ma, wszak i tak ktoś musi podstawić filiżankę. Ktoś musi nalać mleko do pojemnika i go podłączyć. Jeśli jednak kochasz gadżety i nowinki techniczne to pewnie funkcja Smart Connect przypadnie Ci do gustu.
Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na pytanie, które Cię nurtuje odnośnie automatycznego ekspresu do kawy, zadaj je w komentarzu. Chętnie Ci pomogę. Jeżeli uważasz, że artykuł jest wartościowy lub może się komuś przydać, daj lajka, lub udostępnij.
Zapraszam Cię również do śledzenia moich artykułów pogłębiających kawową wiedzę. Jeśli Chcesz wiedzieć więcej, zapisz się na nasz newsletter, lub polub profil na Facebooku, Twitterze i bądź na bieżąco!